• 12 mann hovedbilde_m_logo

En mesterklasse av en film!

Lei «Den 12. mann» i Filmleie

Filmen er omtalt som et mesterverk, og fikk terningkast 6 av filmanmelderne. Over 600.000 nordmenn har allerede sett filmen på kino. Nå kan du se den i Filmleie.

Året er 1943. Tolv soldater går om bord på en fiskeskøyte på Shetland for å sabotere tyskerne i Troms. Elleve av dem blir torturert og drept. Én overlever. «Den 12. mann» er den utrolige historien om Jan Baalsruds virkelige kamp for å overleve nazistene og den brutale kulden.

Baalsrud mente selv at han ikke var noen krigshelt – det var derimot de 80 menneskene som hjalp ham å overleve. «Den 12. mann» er en sterk historie om medmenneskelighet og heltemot under ekstreme omstendigheter.

For å kunne se den 12. mann i Filmleie må du koble opp SMART-boksen til internett. Slik kobler du opp. Du trykker på hjem-knappen på fjernkontrollen, dermed underholdningsportalen. Skal du direkte til Filmleie trykker du på apper øverst i høyre hjørne. 

Terningkast 6

Samtlige kritikere er i ekstase over «Den 12. mann». Gudbrandsdølen Dagningen trillet en sekser på terningen og mente du kunne ”glemme Max Manus", «Den 12. mann» er mye bedre.” Hamar Arbeiderblad, KK.no og Troms Folkeblad har også trillet terningen til en sekser. 

Jan Baalsrud løpende opp en fjellside i spektakulært Nord-Norsk landskap, på kveldstid, med en pistol i hånden.

Et mesterstykke av en film

KK.no kalte filmen et mesterstykke: “Fra filmens begynnelse til slutt sitter du med høy puls og et håp om at det hele skal være over snart - til tross for at du aldri vil forsvinne fra det vakre, nordnorske landskapet.”

Malini Gaare Bjørnstad i KK trakk spesielt frem filmens medmenneskelighet, og takket regissør Zwart for å ha laget en film som kunne minne yngre generasjoner på grusomhetene forfedrene deres hadde gjennomgått, for et fritt Norge. 

”Denne historien har jeg båret på i ti år,” fortalte Zwart til Dagbladet under produksjonen. ”Bestefaren min var krigsseiler, og faren min satt i konsentrasjonsleir i Indonesia. Jeg hørte mye om det som barn, og jeg synes det er viktig at våre egne barn kjenner til hvilke ofre som ble gjort for at vi fikk den friheten vi har i dag.”

Regissør og skuespiller med Hollywood-erfaring

Om ikke «Den 12. mann» er en storslagen historie i seg selv, byr filmen på tungvektere med internasjonal erfaring. Dette er nemlig Zwarts første norske film siden «Lange flate ballær 2» i 2008.

Siden har han jobbet i Hollywood med stjerner som Steve Martin (Den rosa panteren 2), Jackie Chan (The Karate Kid) og ”Cersei” fra Game of Thrones (Lena Headey) i fantasy-filmen Skyggejegerne: Demonenes By.

Med seg tilbake til Norge har han Tudors- og Vikings-stjernen Jonathan Rhys-Meyers. Rhys-Meyers spiller Gestapo-offiseren Kurt Stage som har i oppdrag å jakte ned Jan.

Et knippe sabotører i dramatiske naturomgivelser, skuende oppmerksomt på skrått forbi kamera.

Fra Klovner i kamp til krigssoldat

I hovedrollen som Jan finner man Thomas “Fingern” Gullestad, tidligere kjent som DJ for rapgruppen Klovner i Kamp, og som programlederen i ”Dansken og Finger’n” på Viasat 4. Det er dermed kanskje litt overraskende at nettopp han danket ut resten av skuespillereliten i Norge for rollen.

”Jeg har en skuespillerkompis som mener han nå skal bli DJ og ta alle jobbene mine” fleipet Gullestad til VG før premieren. Gullestad fulgte et strengt kosthold før innspillingen av filmen og gikk ned 15 kg. Filmen var også en stor mental utfordring. I følge Dagbladet måtte Gullestad snakke mye med folk som opplevde andre verdenskrig.

Mannlig og kvinnelig skuespiller i Den 12. Mann, seende mot kamera, i snøvær.

Selv fortalte han: ”Jeg har også forsøkt å sette meg inn i Jan Baalsruds situasjon. Jeg har brukt det verste jeg selv har opplevd, og prøvd å relatere dette til hans situasjon, selv om det ikke blir det samme. En ting er å prøve å sette seg inn i det, men en annen ting er å spille det og få det ut”.