• Valentines-Day

Parterapeutens 3 hellige tips til alle par

«Valentine's Day» er kjærlighetens nyttårsaften. Her er ekspertens tips og råd om hvordan du kommer deg fint over en potensiell snubletråd i forholdet.

En overflødig amerikansk tradisjon, mener noen, mens andre holder den store kjærlighetsdagen 14. februar som årets høydepunkt.

– For noen par er dette en merkedag som de utnytter til å snakke om parforholdet sitt og kjærligheten – på en måte en slags «parets nyttårsaften» med forsetter og håp for det påfølgende året.

– Andre markerer dagen med litt ekstra oppmerksomhet mot partneren, en bedre middag eller kanskje en liten gave. Andre igjen gjør ikke noe ekstra denne dagen og lever godt med det, sier parterapeut Catrin Sagen, også kjent fra TV-serien Gift ved første blikk på TVNorge. 

Forbered deg på 14. februar

Som en meget erfaren psykolog med bred erfaring innen emosjonsfokusert parterapi vet hun hva hun snakker om.

Til daglig jobber hun med par som opplever at livet ikke alltid går på skinner, samtidig som hun deler sine tanker og råd i den populære podcasten; «Kjærlighetspodden».

Men, nå er temaet «Valentine's Day» - dagen det forventes, leveres, men også skuffes stort i norske parforhold. For hvilke konsekvenser kan det å huske dagen, kontra å ikke huske den, gi for et forhold?

– Det viktigste er nok å snakke litt om hvilke forventinger det er knyttet til dagen. Noen er mer opptatt av merkedager, bursdager eller høytider enn andre, og en slik person kan komme til å bli ganske skuffet hvis partneren ikke gjør noe ekstra denne dagen, sier Sagen.

– Jeg tror ikke et parforhold beveges alene av hvordan «Valentines Day» blir markert eller ikke markert. Men jeg tror ikke noen har blitt skuffet eller sur av å få litt ekstra oppmerksomhet, om det er Valentindagen eller ikke, sier hun.

Parterapeut Catrin Sagen, kjent fra Gift ved første blikk

De 3 hellige tipsene fra Catrin Sagen leser du nederst i artikkelen!

Problemer som ofte går igjen

I følge Sagen handler det vel så mye om de små tingene i en enkel hverdag, fremfor å druse til med byens største rosebukett en gang i året.

– De parene som har det bra sammen over tid, er oppmerksomme på hverandre i hverdagen. Samtidig er det selvsagt ikke slik at alle dager er like gode, eller at vi er like oppmerksomme og årvåkne hver eneste dag, erfarer Sagen.

Til daglig, som en av totalt 35 terapeuter som jobber for «Instituttet for psykologisk rådgiving» (IPR) møter hun mange par som tror at deres problemer er særegent. Men fellesnevneren er for lengst spottet av en erfaren Catrin Sagen.

Kommunikasjonsproblemer

Par som sliter med kommunikasjon er helt vanlig

– Det de fleste par snakker om er «kommunikasjonsproblemer». Det har oppstått en slags avstand mellom partene, og de strever med å gjenopprette den nærheten de kjente på tidligere i forholdet, sier Sagen, og serverer sin liste over hverdagskrydder som du kan lese litt lenger ned i artikkelen.

For skal du bygge et robust kjærlighetsrede handler det om å bruke sterke materialer – som tåler både kraftig vind og tungt regn – og som samtidig skinner flott i solskinn. 

Parforhold som fungerer bra

– De parene som får det til er genuint opptatt av hverandre og tåler at de er ulike. De jobber seg igjennom vansker og vet hvordan de skal be om støtte og trøst. De opplever gjerne konflikter og vanskeligheter som noe forbigående som må løses, og ser det ikke som problemer som definerer hele forholdet, sier Sagen.

Romantikk handler ikke om levende lys

Hvordan definerer egentlig en psykolog det å være romantisk?

– Romantikk trenger ikke å handle om sjokolade, blomster og levende lys. Det kan være romantisk å spise smågodt på en benk i parken. Et par definerer selv hva som er romantisk. Kjernen handler om å ta vare på parforholdet og drømme sammen om fremtiden, svares det kontant.

Tilslutt, og kanskje viktigst for den mannlige delen av et tradisjonelt parforhold, er kvinner mer romantiske enn menn. Er det virkelig slik en erfaren parterapeut opplever det?

– Nei, det gjør jeg i grunn ikke, avslutter Sagen

 Tre gode, forebyggende råd fra Catrin Sagen, som av noen kalles «de hellige tre» (Tilgjengelig, Responsiv og Engasjert):

1. Vær tilgjengelig for partneren din: Ønsker partneren å komme i kontakt med deg må du legge fra deg det du driver med, legg fra deg telefonen og gi partneren din oppmerksomhet eller vær tydelig når du har mulighet for å være tilgjengelig.

2. Vær responsiv: Er partneren din bekymret for noe eller glad for noe vis at du følelsesmessig lar deg berøre av det som skjer med den andre.

3. Vær engasjert: Vær begeistret når partneren din gjør det bra og sørg sammen når det er vanskelig. Hei partneren din frem i livet.

Med RiksPakken får du tilgang til alle kanaler, også seriefavoritten HBO Nordic. Se TV hvor du vil – når du vil – på alle skjermer.