• 2004052_fugelli-stills_still_a010c033161122r44u_nor_screen

Foto: Nordisk Film

Per Fugelli – siste resept

Et rørende farvel med Per Fugelli

Legen, professoren og samfunnsdebattanten Per Fugelli ble fulgt av regissør Erik Poppe (Kongens nei, Hawaii, Oslo) det siste halvannet året av hans liv. Resultatet ble Per Fugelli – siste resept. 

En mann med mye på hjertet – og mange hjertesaker

Dette er et rørende og morsomt innblikk i en livsglad og lidenskapelig manns møte med døden. 

Per Fugelli var «hele Norges» Per, en sjarmerende aktivist, humanist og samfunnsdebattant, som aldri sluttet å kjempe for marginaliserte grupper og menneskerettigheter, selv til tross for egen kamp med helsen.

Siste resept kommer i Filmleie 21. mai. Koble til SMART-boksen for å se den fantastiske, rørende filmen om Per Fugelli. 

I løpet av hans 73 år skrev han 50 bøker og var en aktiv motstander av blant annet kroppspress, fremmedfiendtlighet og høyrepopulismen. I 2013 mottok han pris fra Fritt Ord, i lys av åpenheten hans rundt egen sykdom.

Per Fugelli – siste resept

Fugelli mente det var viktig å ikke kaste bort tid med å vente på å dø, og sa i et intervju med TV2 i fjor vinter:

«Jeg hører at jeg er så enestående som skal dø og holder på med så mye, men pokker, folk gjør jo det! Det er bare ikke alle som syntes like mye som meg. Vi har 100.000 mennesker i Norges land som er alvorlig syke og på vei mot døden, men de er jo i live og de holder på med noe. De gjør det de er glad i og jeg gjør det jeg er glad i.» 

Valgte selv å avslutte kampen for livet

I 2009 ble han diagnostisert med kreft og gjennomgikk samtlige operasjoner og behandlinger i tiden etterpå. I 2016 derimot bestemte han seg for å slutte med cellegift og avslutte kampen for livet.

Per Fugelli – siste resept

Det er utfallet av denne avgjørelsen og tiden som skulle følge, som Poppes Per Fugelli – siste resept tar for seg.

En sterk film ifølge kritikerne

Filmen fikk en respektabel mottagelse av kritikerne etter den premierte som åpningsfilm under TIFF (Tromsø Internasjonale Filmfestival) i januar. Birger Vestmo, ved NRK P3 Filmpolitiet, kalte filmen for «bevegende, inspirerende og oppløftende» og trillet en femmer på terningen.

Per Fugelli – siste resept

Det samme gjorde Klassekampen, Gudbrandsdølen Dagningen, Bergensavisen og Hamar Arbeiderblad. Vestmo mente det var «sterkt å se hans appetitt på livet. Denne filmen handler kanskje om å dø, men mest av alt handler den om å leve.» 

Smittende livsglede

«Per Fugelli – siste resept er full av gullkorn som hviler i lang erfaring og gjennomtenkte tanker.» skrev Øyvor Dalan Vik for Dagens Næringsliv og påpekte at engasjementet og evnen til medfølelse Poppe og Fugelli begge viste, førte til en grandios inderlighet, og handlekraft som smittet.

Hamar Arbeiderblad trakk frem Fugellis dype fortellerstemme som et spesielt rørende element i filmen, hvor han blant annet leste utdrag fra sin siste bok, «Per dør», som nærmest regnes som en dagbok, skrevet mens innspillingen pågikk. Boka ble utgitt i september i fjor, en uke etter at Per sovnet stille inn. 

Minnet hans lever videre i samfunnsdebattene

Per Fugelli – siste resept

«Det som kanskje er litt påfallende er at mye av det han har engasjert seg i det siste tiåret, omkring menneskeverd, fellesskap og åpenhet, er nesten enda viktigere i tiden som kommer» konstaterte regissør Poppe til VG, etter at Fugelli døde.

I Per Fugelli – siste resept får vi tatt avskjed med – og et dypere innblikk i livet til – en mann som endret samfunnsdebatten i Norge for alltid.

Med SMART-boks koblet til nett får du tilgang Underholdningsportalen med de nyeste og beste filmene i Filmleie. Du får i tillegg alle serier og filmer fra HBO Nordic. Slik kobler du opp boksen.