• Creed4

Rocky lever fortsatt i Creed: The Legacy of Rocky

Sylvester Stallone bringer den legendariske karakteren Rocky videre i filmhistorien med filmen Creed. I november slippes oppfølgeren, så hvorfor ikke varme opp til kinobesøk med den første filmen i rekken? 

Adonis Johnson kjente aldri sin berømte far, tungvektsmesteren Apollo Creed, som døde før han ble født. Men ingen kan nekte for at boksing er i sønnens blod allikevel. Adonis drar til Philadelphia, stedet hvor Apollo Creeds legendariske kamp mot Rocky Balboa fant sted i sin tid. Han oppsøker Rocky i håpet om å overtale ham til å bli treneren hans.

Med RiksTVs dekoder SMART-boks II oppkoblet til internett, får du tilgang til Underholdningsportalen og Filmleie. Les mer om hvordan du kobler opp her. 

Til tross for Rockys beslutning om å være ferdig med sporten for godt, ser han den samme styrken og besluttsomheten hos Adonis som hos den tidligere rivalen, som ble hans beste venn, Apollo Creed. Rocky tar på seg jobben som trener, samtidig som han kjemper en kamp mot en mer dødelig motstander enn han noen gang gjorde i ringen. 

Originaltittel: Creed
Sjanger: Drama
Skuespillere: Sylvester Stallone, Michael B. Jordan, Tessa Thompson
Regi: Ryan Coogler
Manus: Ryan Coogler, Aaron Covington
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Lengde: 2 t. 18 min.
Produksjonsår: 2015
Distribusjon: SF Norge

Aldersgrense: 15 år
Begrunnelse: Enkelte nærgående skildringer av blodige boksekamper gjør at denne filmen får 15- årsgrense.

Se trailer! 

En godt gjennomført forlengelse av Rocky

Creed er rollen til Rocky helt snudd om. Denne gangen møter vi karakteren som gjorde Sylvester Stallone verdensstjerne i en helt annen rolle enn det vi er vant til å se han i. Nå er det Rocky som er den drevne og erfarne bokselegenden, mens Adonis Creed skal formes til en bokser i verdensklasse. Han har talent, styrke og viljekraft - men trenger Rocky til å holde han i skinnet. 

Selv om regissøren av Creed, Ryan Coogler, ikke var født da Rocky ble vist på kinolerett over hele verden, har han overraskende nok klart å gjenforene Stallone og hans berømte karakter på et mesterlig vis. Coogler har også vært lur i fremstillingen av filmens to hovedkarakterer. Michael B. Jordan og Sylvester Stallone har en utrolig god kjemi i rollene som læregutt og mester. 

For de med et godt øye, vil det være flere gledelige gjensyn med Rocky fra 1976 i Creed. Den grå joggedressen vil alltid være en slager, både for boksere på joggetur i slitne nabolag og sofaslitere verden over. Vi får også et gjensyn med trappene ved Philadelphia Museum of Art og Mickey's Gym. En god detalj, der altså. 

Sylvester Stallone og Michael B. Jordan i Creed

Creed i søkelyset 

Selv om filmen har fått undertittelen The Legacy of Rocky er det Jordans karakter Adonis Creed søkelyset hviler på. Sylvester Stallone og Rocky fungerer kun som støtteroller i filmen, for det er Creed historien baseres på. Allikevel, Creed leverer til toppscore når Sylvester Stalone er en del av spillet. 

Tilbake til hovedkarakteren. Michael B. Jordan, som ikke må forveksles med basketballspilleren Michael Jordan, leverer en god tolkning av Adonis Creed. Det er uten tvil hans personlighet og karakter seeren får sympati for. Hans ungdommelighet og uslepne talent gir filmen en skikkelig oppsving da han møter Rocky på hans vei mot suksess.

Selv om Creed er en boksefilm, med noe lange sekvenser fra treningsstudioer og bokseringer, er det som bærer historien forholdet mellom Adonis og Rocky Balboa. Samtalene mellom dem og de frekke, men humorfylte kommentarene former et godt bilde av et forhold som seeren vil bli veldig glad i. 

Sylvester Stallone og Michael B. Jordan i Creed

Stallone lever videre 

Det er ikke til å legge skjul på at Sylvester Stallone har blitt eldre siden vi så han i Rocky. I Creed ser vi han ikke i bokseringen, men historiene hans er allikevel senteret på så mange måter. Han kler rollen som mentor for en ung jypling, samtidig som rollen hans som gammel, gretten og erfaren er noe klisjéfyllt. Stallones karakter kan ikke motstå å trene en gammel venns sønn, noe vi forstår veldig godt av rollen Stallone formidler. 

Etter å ha sett Creed opplever man den samme konsekvensen som man gjorde etter å ha sett Rocky. De som er interessert i boksing vil kanskje kjenne på en liten rykning i foten (eventuelt armen), mens andre vil kanskje komme seg på gymmen. 

Uansett er dette en god film med vel gjennomførte boksesekvenser. De er både rå og brutale på en gang. Blodet spruter og hver eneste hanske som treffer bokseringens deltagere vil høres. 

Så da er kanskje ikke savnet etter Rocky fra 1970-tallet så stort allikevel? 

Med RiksTV kan du leie hundrevis av filmer i flere sjangere i Filmleie. Les mer om filmtilbude og hvordan du får tilgang her.