• Introbilde-Aking-iStock-507472690_Crop

Slik arrangerer du vinterleker på hytta!

Med RiksTV-antenna på taket kan hyttefolket få med seg gulljakta på TV. Men, vi vil vel ikke bare sitte inne? La idrettsheltene inspirere oss til å lage familiens egne vinterleker!

Barna liker å konkurrere, både med jevnaldrende og med voksne. Men det viktigste ved å arrangere konkurranser på hytta, er ikke å kåre en vinner. Her handler det om å gjøre noe morsomt sammen, og å være aktive utendørs.

7 tips til en vellykket konkurranse

Sprint langrenn (eventuelt stafett)

Løypa kan være på 50 meter, 200 meter eller lengre. Alle går en prolog (men ingen blir slått ut). Tiden avgjør hvor stort forsprang barna skal ha i konkurransen. Det minste barnet starter kanskje 20 meter fra mål mens den sprekeste voksne må gå en løype på 250 meter.

Barna kan også få en ekstra fordel ved at de voksne går med slalåmski, eller at de må gå baklengs. Eventuelt kan de beste skiløperne kave seg fram ved siden av løypa, i løssnøen.

Liten gutt med gammeldags skiutstyr og deltakervest går langrenn

Visste du at med RiksTV kan du ha antenne på hytta, og samtidig benytte deg av strømmetjenestene hjemme? Du betaler kun én pris for TV fire steder. 
Les også: Ikke betal dobbelt

Langrennskonkurransen kan legges opp på ulike måter. Løypa kan gå i ring (baneløp), rett fram og med innlagte bakker. Er det mange deltakere, blir det ekstra gøy med stafett. Barna kan da kanskje settes på samme lag, med kortere løype enn de voksne.

Baklengs langrenn

I denne øvelsen blir det mange fall! Derfor er det en fordel om underlaget ikke er hardt og isete. Som i sprinten vil lengden på løypa bli bestemt av alder og hvor god skiløper man er. Deltakerne kan gå med eller uten staver.

Skiskyting

På stamplass handler det selvsagt om fire ”skudd” mot blinken – og å få flest mulig fulltreffere. Kun fantasien setter grenser for hva slags ammunisjon og blink som brukes. Her er noen forslag:

  • Luftgevær mot pappblink
  • Pil og bue eller trespyd mot trestamme, eller mot en plankebit som er stukket ned i snøen
  • Dartpiler mot hoggestabben
  • Fire snøballer (eller appelsiner eller tennissballer) skal kastes opp i en bøtte. Bøtta kan stå på bakken eller henge på en grein.
  • Vedpinner kastes mot "blinker" av kløyvd ved, stilt opp på rekke.

Deltakernes alder bestemmer hvor langt unna blinken de skal stå. En femåring bør kanskje stå tre meter unna mens voksne må ha en avstand på sju meter. Langrennssløyfa kan gås fire ganger eller færre. De minste har en kortere løype.

Ung jente smiler mens hun kaster snøball

Hvem sier at skiskyting må være med gevær? Snøballkasting kan funke vel så godt!

Med RiksPakken på hytta og hjemme får du tilgang til alle kanaler og HBO Nordic. 

Slalåm eller utfor

Løypa (med porter av staver eller kvister) tilpasses ferdighetene til deltakerne. Voksne kan gjerne ha en krevende løype øverst, mens barna begynner lengre ned i bakken. Det kan også legges inn tilleggsøvelser, for eksempel at alpinistene skal holde en bolle med vann i den ene hånden. Over målstreken kan det henges opp et lokk eller en bjelle som skiløperne skal treffe med staven. Er deltakerne tilstrekkelig eventyrlystne kan man også legge inn hopp i løypa, og lage kombinert hopp og slalåm.

Konsentrert gutt med hjelm kjører slalom gjennom en port

Når man arrangerer sine egne vinterleker står man fritt til å legge til ekstrautfordringer i slalåmen - for eksempel å balansere med seg en full bolle med vann - eller man kan gjøre det enkelt, som her.

Hopp og kombinert

Hopp er en klassisk øvelse med mange norske medaljer. Og hvorfor ikke avslutte med langrenn for å få en komplett kombinert konkurranse?

Hoppende gutt med slalomski og hjelm på vei utfor kanten av et mellomstort hopp.

Skihopp kan kombineres inn i langrenn for å lage kombinert, eller kan kombineres inn i slalåmen og lage en helt ny sport.

Aking

Her kan familien konkurrere på ulike måter. Kjelke eller brett kan brukes i en hybrid slalåmkonkurranse, hvor man enten skal navigere seg mellom porter, eller frakte med seg noe ned bakken uten å miste det.

Entusiastisk gutt med pelslue aker nedover, med hodet først.

Aking (eller, som det heter når man kjører med nesa først, 'Skeleton') er blant barnas absolutte favoritter. Har du en passelig bakke i nærheten er det en nærmest selvsagt øvelse.

På isen

Er det trygg is i nærheten av hytta er det bare å velge og vrake blant varierte og spennende øvelser. Mye snø som må måkes bort først? Effektiv oppvarming! Her er noen forslag:

  • Hurtigløp skøyter på en liten bane, gjerne stafett med to eller flere jevngode lag.
  • Ishockey- eller bandykamp
  • Kunstløp (viktig med hjelm samt en upartisk dommer!)
  • Curling. En jernkjele kan fungere bra som curlingstein. Mellom hankene kan det festes et tau med løkke til å holde i. Store, fulle flasker (i plast) og runde steiner kan også brukes.

 Jenter og gutter på skøyter på isen, sett forfra.

Hurtigsnømann

Er snøen kram, er dette en fin lagøvelse. Laget som først klarer å bygge en snømann på minimum en meters høyde, med ordentlig nese, øyne og munn, har vunnet! Hvis dere eventuelt har en dommer som alle ser på som upartisk kan dere også holde en konkuranse der målet er å lage den mest kreative eller morsomme snømannen.

Far sammen med to barn i snøkledt landskap, bygger snømann

Det er mange forslag til øvelser. Her står det kun på fantasien. Etter endt konkurranse er det ingenting som vil smake bedre enn varm kakao med krem og Kvikk Lunsj i snøen. 

I år overlapper vinterferien og vinterlekene i store deler av landet. På grunn av tidsforskjellen mellom Norge og Sør-Korea går mange av øvelsene på dagtid. Samle familien til egne vinterleker utendørs, inspirert av gulljakta tidligere på morgen og formiddag.