• Bakkeløp_1920

Vi strømmer til påskefjellet

Planer om hyttepåske i år? Du er absolutt ikke alene. Blant den store andelen som har bestemt seg for å ta fri under påskehøytidene er hytta fortsatt det foretrukne reisemålet.

– Det sier litt om nordmenns forkjærlighet for hyttelivet og den norske fjellheimen når hytta på fjellet danker ut både Syden og skiferie i Alpene. Det er også gøy å se at drømmepåsken for mange nordmenn er å oppleve et nytt sted i Norge eller et fjellområde de ikke har vært før, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Portrett av Kristin Krohn Devold, foran et tre. Foto: NHO Reiseliv

Kristin Krohn Devold, adm. dir. i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv

Annenhver nordmann har nemlig klare planer om å ta påskeferie, og blant disse er hytta på fjellet fremste destinasjon. Det kommer frem i NHO Reiselivs årlige undersøkelse om nordmenns påskeferieplaner.

Østlandet er favoritten blant de 77 prosentene som har svart at de tar påskeferie i Norge. Videre svarer 66 prosent at det å «være på hytta» er den foretrukne ferievarianten, noe som representerer en svak økning på tre prosent i forhold til samme undersøkelse fra 2017.

– Få høytider har flere tradisjoner ved seg enn påsken. For de fleste av oss er det utenkelig å gjøre noe annet enn å dra til fjells med familie og venner i denne høytiden. I år har vi fått en fantastisk vinter så det er all grunn til å tro at vi har en flott påske i vente med masse snø og gode skiforhold, sier Krohn Devold.

Har du TV på hytta? Visste du at med RiksPakken hjemme får du tilgang til de samme kanalene på hytta – uten at det koster noe ekstra? Du kan også bestille Favoritter, der du setter sammen TV-pakka som passer for deg. Du velger selv antall kanaler og hvilke du ønsker å abonnere på. Enkelt og fleksibelt, særlig for deg med hytte. 

Kristin Krohn Devold susende ned en skibakke på snowboard, i solskinn, under en gnistrende blå himmel.

Kristin Krohn Devold på snowboard. Foto: NHO Reiseliv

Hytta har en sterk tradisjon

Valdres har lenge vært et meget populært hytteområde. I disse dager gjør familien Ensrud seg klar til å innta påskefjellet, og lever med det opp til en tradisjon som har gått igjennom flere generasjoner.

- Det er flere årsaker til at vi alltid tilbringer påsken på hytta. Det ene er det praktiske, der hytta er lett tilgjengelig og i familiens eie. Man føler at man må bruke den, slik alle hytteeiere gjør. Men vi hadde naturligvis ikke reist dit dersom det ikke hadde vært hyggelig, sier Kristian Ensrud, som har RiksTV på hytta. 

Inkludert alle barn, barnebarn, onkler, tanter, fettere og kusiner teller selskapet rundt 16 store og små personer hver påske.

- Vi gleder oss alltid til påsken, der vi kan reise på hytta og treffe familie og venner. Det er utrolig koselig, det er sosialt og påsken gir oss et godt samhold. Vi vedlikeholder de gode tradisjonene med konkurranser og egen underholdning på påskeaften, vi har store familiemiddager hver kveld, lange skiturer og et nylig utbygget alpinanlegg i nærheten som barnebarna elsker, sier Ensrud. 

 Familien Ensrud samlet på plattingen utenfor hytta, i påskesol

Familien Ensrud på hytta i Valdres. 

Ser du for deg at du en gang i fremtiden ferierer et annet sted enn på fjellet, som for eksempel utenlands?

- Nei, jeg tror ikke det. Det eneste er at dette er en familiehytte, og mengden brukere øker naturligvis med årene, men foreløpig har vi plass til alle, smiler Ensrud.

Appen du bør ha!

I år forventes det ikke bare store folkesstrømmer til påskefjellet, men også at TV-strømmingen til påskefjellet blir stor. Smarttelefoner og nettbrett har nemlig blitt omtrent like obligatoriske for en påskeferie som skismøring, Kvikk Lunsj og vindtette anorakker.

Med RiksTV-appen kan du i realiteten ta med deg TV-tilbudet ditt hvor som helst og strømme det ut fra mobil, nettbrett eller PC. 

Klassisk skremme-TV

Bilde av to personer i serien Shetland, sittende på en kafé på Bryggen i Bergen

Shetland sesong 3 vises fra mandag 26. mars på NRK. Serien er i seks deler.

Visste du at påskekrimmen er et helnorsk fenomen? De aller fleste husker spenningen hver kveld da familien samlet seg rundt TV-apparatet og ble introdusert for store personligheter som Sherlock Holmes, Agatha Christies «Hercule Poirot» eller Phyllis Dorothy James` karakter Adam Dalgliesh, som fort ble hele Norges påske-detektiv.

I år utvider RiksTV tradisjonen. Fra påsken i fjor til i år er både Viasport og HBO Nordic blitt inkludert i RiksPakken, noe som gjør at både Poirot, Dalgliesh og Holmes får konkurranse fra Game of Thrones, Westworld, Sopranos, The Handmaid’s Tale, Fargo, The Wire og Girls, for å nevne noen.

Valgfriheten gjør også at påskekrimmen kan nytes etter leggetid, når barna allerede har fått sin dose av klassikere som Pippi Langstrømpe, Albert Åberg og Mummitrollet, og nye favoritter som Lego Ninjago.

Les mer om: årets påskekrim på TV.