• mann-med-hammer

7 ting du IKKE må gjøre når du ser fotball på TV

Her får du en leksjon i skikk og bruk under TV-kampene.

Fotball på TV er en ypperlig mulighet til å samle venner og familie foran TV-skjermen. Men også fotballkamper har noen regler man bør følge, for at alle skal få en best mulig opplevelse.

Med RiksPakken får du fotball overalt. Fire steder til prisen av én; hjemme, på hytta, i båten eller i campingvogna. 

Her er det du IKKE må gjøre når man benker seg foran skjermen under VM:

1. Bytter kanal

Du ser på VM med familien, eller har invitert venner hjem til deg. Argentina ligger sensasjonelt under mot Island, men får frispark i god posisjon. Tryllekunstneren Messi finstiller siktet, tar fart og – akkurat da skifter du kanal, fordi du bare «skal sjekke noe». Nei, nei og atter nei. Sånt gjør man bare ikke, uansett hvilket lag man heier på!

2. Diskuterer politikk

Greit nok, det at 32 lag fra hele verden er samlet på ett sted kan bringe opp noen interessante problemstillinger rundt forskjellen i brutto nasjonalprodukt, internasjonale sanksjoner og demokratiske valg. Det er bare helt feil tid og sted – man har samlet seg foran skjermen for å la seg rive med av kampen om lærkula, verdensproblemer kan man diskutere en annen gang. Feil tid, feil sted …

Ikke diskuter politikk når du ser på fotball-VM

3. Skryte av egne fotballferdigheter

Når man sitter og ser de fremste utøverne innen idretten måle krefter, er ikke kompisene dine interesserte i å høre om målet du scoret da du var 13, hvor nær du var å komme på kretslaget eller om hun søte som smilte til deg på Norway Cup. I hvert fall ikke midt i en stor målsjanse på overtid av overtiden ... Feil tid og feil sted, igjen.

4. Ta en telefon

Når man samles foran skjermen for å se på VM, er det sosialt og trivelig. Det som er mindre sosialt og trivelig, er at du velger å ringe en kompis og kjøre telefonoverført kamp i 90 minutter. Inviter heller kompisen din også! Jo flere, jo bedre!

5. Krangle med kommentatoren

Joda, det er lov å være uenig med kommentatoren, og det er lov å ytre seg. Mange vil si at det faktisk hører med. Men ha i bakhodet at vedkommende faktisk ikke kan høre deg, så det har ingen hensikt å begi seg ut i noen regelrett diskusjon. For de andre som ser på, er det fryktelig irriterende når noen skal kommentere kommentatoren, hele kampen igjennom.

Krangler med kommentatoren når du ser fotball på TV


6. Legge opp til katastrofe på stuebordet

Fotball er følelser, og når følelsene blir for sterke kan man miste kroppskontrollen. Kommer det et for eksempel et mål på overtid, en spiller felles i boksen uten å straffe, eller favorittlaget bommer i straffesparkkonkurranse, spretter man gjerne i været så popcorn-bollen og fjernkontrollen flyr veggimellom.

Det kan det være lurt å ha i bakhodet før dommeren blåser til avspark; sjekk at du ikke har altfor verdifulle ting liggende på stuebordet. Man vil jo ikke at juniors iPad skal drukne, eller at krystallglassene etter farmor skal gå i tusen knas, selv om Ronaldo klinket en suser i krysset på hel volley.

7. Mimre altfor mye

Jada, vi har alle flotte minner fra tidligere mesterskap. Og det var sikkert helt fantastisk den gangen du så finalen under VM i Mexico i 1986 på en brun pub i Tyskland. Selvfølgelig er det fint å dele slike minner, men det kan bli for mye av det gode.

Når det er hakket før du skrur av kampen, drar ned rullegardinene og børster støvet av lysbildefremviseren, er det på tide å roe ned litt. Man skal leve litt i nået også, og årets mesterskap kommer til å by på nye øyeblikk man husker resten av livet.

TV overalt

Nå er det ingen streng kutyme for fotballkamper på TV, og disse rådene er selvfølgelig skrevet med glimt i øyet. Hver enkelt får selv finne ut hvordan man best nyter fotball på TV, men én ting er like sikkert som at Maradona handset i 1986:

RiksTV gir deg du det vil ha av fotball, enten det er VM eller Champions League. Sjekk ut RiksPakken i dag