Meny

Paasche om årets Tour de France

Spektakulær Tour de France-løype og comeback av Thor Hushovd

Les Paasches ord om den spektakulære sykkelløypa, hvilke deltakere vi kan notere oss og comebacket til Thor Hushovd. Bli fullt oppdatert på Tour de France! 

For oss nordmenn blir det igjen å håpe på én eller flere etappeseire til Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Førstnevnet i år på nytt lag, UAE Team Emirates, og med minst åtte etapper som vår regjerende europamester bør være med å kjempe helt i teten.

Er du ikke hjemme foran TV-en i sommer? Se Tour de France på TV 2 med RiksTV-appen! Slik laster du ned RiksTV-appen

Det er et forrykende spurtfelt i årets Tour de France med tyskerne Marcel Kittel og André Greipel, briten Mark Cavendish, debutanten Fernando Gaviria fra Colombia, australske Michael Matthews, som vant den grønne poengtrøyen i fjor.

De franske håpene Arnaud Demare og Nacer Bouhanni, og selvfølgelig trippelverdensmester og feltets største popstjerne; Peter Sagan fra Slovakia. Og ikke minst vinneren fra siste etappe i Paris i fjor, nederlenderen Dylan Groenewegen fra LottoNL-Jumbo-laget.

Norsk debutant 

Amund Grøndahl Jansen, fra Nes i Akershus, har hatt en solid vårsesong - og vært en meget viktig brikke i Dylan Groenewegens suksessrike opptrekkstog. Belønningen ble en plass på laget til Tour de France. Sterkt av 24-åringen, i sin andre sesong som proff.

Amund Grøndahl Jansen blir dermed den 18. nordmann som deltar i Tour de France gjennom tidene.

Les også: Tour de France-programmet på TV 2

Thor Hushovd for TV 2

Comeback med Thor Hushovd, som skal bistå i TV 2-sendingene under Tour de France.  

Hvis du ikke er kunde av RiksTV sjekk gjerne ut bestselgeren, RiksPakken
Med denne TV-pakken kan du ha TV fire steder til prisen av én, samt tilgang til 50 kanaler. 

Hushovd gjør comeback 

Den mest suksessrike nordmannen i Touren er utvilsomt Thor Hushovd, som i år gjør comeback i "la grande boucle" (franske for "den store runden"). Ikke for å prøve å ta sin ellevte etappeseier, men som sykkelekspert på TV 2s sendinger. Også i år sender TV 2 samtlige etapper fra start til mål, og med Tour de France-studio før og etter hver etappe.

Hvem vinner sammenlagt?

Hva så med årets kamp om den gule trøyen og sammenlagtseieren? Akkurat som blant spurterne, er feltet fylt opp av de råeste sammenlagtrytterne. Kan hardt pressede Chris Froome ta sin femte sammenlagtseier og dermed tangere Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain?

Briten vant Giro d'Italia tidligere i år og mange er spent på hvor mye krefter han har igjen i den siste uken av rittet. Nederlandske Tom Dumoulin vant Giroen i fjor, men måtte gi tapt for Froome i Italia i mai. Tåler han nok et treukersritt?

Jokeren

Det spanske laget Movistar stiller med et "trehodet sammenlagtroll"; colombianske Nairo Quintana, den spanske veteranen Alejandro Valverde og en joker i landsmannen Mikel Landa, som i fjor var en av hjelperytterene til Chris Froome i Team Sky. Det var også australske Richie Porte frem til 2015.

I fjor var Porte i kanonform, men kræsjet stygt ut av rittet på den 9. etappen. I år skal han gjøre et nytt forsøk på å dytte sin tidligere kaptein ned fra Tour-tronen. Sykkelgale Frankrike håper at Romain Bardet skal bli den første franskmann som vinner siden Bernard Hinault i 1985. 33 år uten sammenlagttriumf "på hjemmebane" er lenge for en stolt sykkelnasjon.

Hør også Paasche om nordmennenes sjanse i Tour de France, i videoen. 

Vi skal heller ikke glemme...

Colombianske Rigoberto Uran tok en meget sterk andreplass i fjor. I år er ambisjonen ett steg opp. Adam Yates fra Australia ble fjerdemann og vant den hvite ungdomstrøyen i 2016. I år vil han på pallen.

Italienske Vincenzo Nibali, "haien fra Messina", som vant Tour de France i 2014, gjør kanskje sitt siste forsøk på nok en seier i Touren. Og vi skal heller ikke glemme danske Jakob Fuglsang, iren Dan Martin, franske Warren Barguil, polske Rafal Majka, russiske Ilnur Zakarin, nederlenderne Bauke Mollema og Steven Kruijswijk.

Bob Jungels fra Luxembourg har også meldt at han vil slåss blant de store. Og kanskje den tidligere skihopperen fra Slovenia, Primoz Roglic, kan være med i toppen inn i den tredje og avgjørende uken. Listen er lang og det kommer til å gjøre rittet deilig spennende.

TV2-profiler TdF

Christian Paasche får også selskap av Dag Otto Lauritzen under TV 2-sendingene.

Spektakulær løype

I årets løype kommer utfordringene på rekke og rad. Allerede på de flate etappene i starten av Vendée-området, kan vinden langs kysten komme fra siden og sprekke opp feltet.

Historiene er fulle av ryttere som har blitt kjørt av i sidevinden. Lagtempo, tilbake i Touren for første gang siden 2015, på 3. etappe, kan bli en stor utfordring for flere av sammenlagtrytterne.

Sykkelsirkus på VM-finalen

På sjette etappe skal beryktede Mûr de Bretagne forseres to ganger med målgang på den siste. Niende etappe, samme dag som VM-finalen i fotball spilles senere på ettermiddagen, kan bli et historisk sykkelsirkus.

Hele 21,7 kilometer av etappen går på brostein fordelt på femten partier. På denne etappen fra Arras til Roubaix vil garantert enkeltes sammenlagtdrøm bli knust.

Har klart å skvise inn 3 brutale fjell

Sykkelfest blir det også på den tolvte etappen til Alpe d'Huez. Den siste av tre tøffe alpeetapper. Det er også tre etapper i Pyreneene og spesielt den 17. etappen blir heftig. Den er bare 65 kilometer lang, men arrangøren har klart å skvise inn tre brutale fjell i løpet av den korte distansen.

For første gang i historien

Etappen skal avsluttes oppe på Col de Portet, for første gang i Tourens over hundre år lange historie. Den 18. etappen fra Lourdes til Laruns er 200 kilometer og inneholder klassiske Tour de France-fjell som Col d'Aspin, Col du Tourmalet og Col d'Aubisque.

På rittets nest siste dag skal sammenlagtlisten avgjøres på én 31 kilometer lang individuell tempo. Etappen har en profil som kan ta pusten fra de fleste. Det er nesten ikke et flatt parti i løypa, og etter tre knallharde uker gjelder det å ikke ha svidd av alle krefter før denne etappen er unnagjort.

Søndag 29. juli avsluttes sykkelfesten som vanlig på paradegaten Champs-Élysées, i den franske hovedstaden. 

Velkommen til sommerens vakreste eventyr på TV 2!