Meny

Forbereder hoppdressen på lange svev

Derfor koser han med dressen

Det norske hopplandslaget har økt fokus på alle detaljer forkant av vinter-OL 2018, men for noen kan det bli litt i overkant. Den norske hoppkometen Daniel A. Tande stemples av lagkameratene som overtroisk. 

Jokeren i år er optimalisering av utstyr på individuelt nivå. Hver utøver skal dra til mesterskapene med et setup som er optimalisert.

– Vi har vært nøye med å finne det som passer hver enkelt utøver, og har brukt mye tid på å teste dresser, støvler, bindinger og ulike skityper, sa landslagstrener Alexander Stöckl få dager før sesongens første svev.

Les også: Slik blir vinter-OL 2018 på TVNorge og Eurosport

Se OL-programmet dag for dag

Forbereder dressen på lange svev

Det norske hopplandslaget har hatt et økt fokus på alle detaljer foran den viktige OL-sesongen, men for noen kan det bli litt i overkant. På oppfordring fra Riks-TV fikk vi samtlige utøvere på landslaget til å fortelle om sine eventuelle overtroiske ritualer før et renn, samtidig som vi oppfordret til å røpe hvem på laget som var mest opphengt i rutiner.

Samtlige dro frem Daniel A. Tande, som den som må gjøre noe med utstyret for å få den rette følelsen før et renn. Selv benekter imidlertid den fargerike hopperen at han er låst i overtroiske ritualer.

– Haha! Nei, jeg er faktisk ikke overtroisk i det hele tatt, sier 23-åringen.

Daniel Tande koser med dressen før en konkurranse

Men i følge agkameratene dine er det ikke et renn som avvikles uten at du har kastet en hoppsko i en saltobevegelse i garderoben, og deretter gitt hoppdressen din en god klem..?

– Ja, men jeg er absolutt ikke overtroisk. Jeg passer på å ikke ha noen uvaner jeg er nødt til å gjøre, for hvis jeg ikke får gjort de før et renn vil jeg prestere dårligere, sier Tande, før innrømmelsen kommer:

– Men, jeg stryker mye på dressen min. Grunnen til det er at jeg synes det er godt å kjenne på en ny dress. Stoffet i en ny dress kjennes bedre ut enn en brukt dress. Og så må jeg fortelle dressen at «nå skal du snart fly langt», flirer Kongsberg-hopperen.

Les også: Slik lader hopplandslaget opp til hoppsesongen

Stor forskjell på ny og gammel dress

For den jevne TV-seer kan fokuset på hoppdressen til tider virke noe manisk, men Tande har selv testet forskjellen på en ny og gammel dress. Resultatet var mildt sagt sjokkerende:

– Forskjellen på hoppdressene ligger i hvordan overflaten på stoffet kjennes ut. Om det er glatt eller tregt, om det er lite eller mye motstand i stoffet. Hvordan stoffet reagerer på lufta når du er i svevet utgjør en stor forskjell.

– En hopper som meg avslutter satsbevegelsen oppreist, og må derfor ha en kjappere dress slik at den kan rotere over. For en som hopper mer rett ut fra hoppkanten, må ha en tregere dress slik at han ikke bikker over, sier Tande.

Hoppet 30 meter lenger

Er dette helt ærlig en forskjell, eller ligger det bare på det psykologiske planet?

– Nei, dette er en stor forskjell. Jeg testet det med «Newton» på NRK en gang. Vi prøvde en eldgammel dress som var for liten, og en helt ny dress som jeg ville brukt i konkurranse. Begge hoppene kjentes veldig bra, men med den nye dressen hoppet jeg faktisk 30 meter lenger, sier han.

Hoppsesongen kort oppsummert

Hoppgutta satte i gang sesongen 17. november, noen dager før damene. Dette gjorde de med seier i lagkonkurransen i Wisla. Hoppgutta har prestert sterkt som lag – med to lagseire, pallplasser og topp 10 i flere konkurranser.

Jentene startet med historiens første trippel på Lillehammer. Der kjempet de om en sammenlagt premie på 100.000 kroner, noe som førte til seerrekord. Maren Lundby ble historisk, og vant åpningsrennet for kvinner på hjemmebane. Maren har vunnet to seire og fått to andreplasser av fire mulige i denne sesongen. Hun leder dermed verdenscupen. 

Maren Lundby (23) har gjort en fantastisk hoppsesong 2017

Ler også: Maren Lundy skjønner at hun er en OL-favoritt 

Anders Fannemel vant i Engelberg før den 66. hoppuka. Det ble pallplass for Norge i tre av fire renn, og Fannemel kjempet seg til en 3. plass sammenlagt i hoppuka. Og ikke nok med det, Tande tok VM-gull i skiflyvning og gutta fikk gull i lagkonkurransen. Nå venter vi i spenning på Worldcup – før hopplandslaget vender snuten mot vinter-OL. 

Anders Fannemel er en OL-favoritt etter en knallgod hoppsesong

Anders Fannemel har hatt en knallsesong, og er klar for vinter-OL. 

8. februar starter hopp-delen av de olympiske leker, som vises på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport 1. En ting er sikkert; hoppdressen skal få godt med kos før den setter utfor. Vi ønsker hoppgutta lykke til!