• ogs_web

Boxing Day - Fotballens festdag

Romjulen er også høytid for engelsk fotball, og i år er Ole Gunnar Solskjærs inntreden som manager en ekstra julebonus.

Den 2. juledag er en merkedag for alle fans av engelsk fotball. Det er en dag breddfull av sterke tradisjoner både innen fotball og julefeiring, og med tiden har de to tingene i bunn og grunn blitt ett. Og i år får vi altså følge Ole Gunnar Solskjær i hans andre kamp som sjef for Manchester Uniteds stjernegalleri. Dette gjør Boxing Day – enten man håper at han lykkes eller håper på det motsatte.

«The Baby Faced Assassin» har en uhyre høy stjerne blant fansen til de røde fra Manchester, men har også kommet til en klubb som har slitt en del så langt denne sesongen. Fallhøyden er derfor stor, og det blir uhyre spennende å følge Manchester United under Solskjærs ledelse. På Boxing Day møter de Huddersfield Town, og som en julegave har TV 2 lagt kampen til hovedkanalen slik at alle kan se den.

Utfordring for klubbene

I mange andre land og ligaer tar de julepause, men i England gjør de tvert om, og kjører heller på ekstra mye. TV 2s fotballekspert Øyvind Alsaker tror tradisjonen har kommet for å bli. 

– Engelskmennene er jo ekstremt glad i tradisjonene sine, og dette er nå nesten like tradisjonsrikt som det britiske pundet. Den er rotfestet i den engelske kulturen, og vanskelig å røre ved. Jeg er jo glad i tradisjoner, så jeg synes det er fint med en sånn dag. Så kunne de heller tatt pause etter andre juledag. For det er klart at det tette kampprogrammet er en utfordring for klubbene – kampene kommer tett i tett, og hvis man får skadeproblemer i troppen kan det rakne helt i løpet av noen få dager, påpeker Alsaker.

Samtidig er det også slik at det tette kampprogrammet betyr at man kan sanke mange poeng på kort tid. Dette kan ha betydning for tabellsituasjonen, påpeker Alsaker. Dermed kan for eksempel en eventuell «Solskjær-effekt» ha stor betydning for Manchester United.

– Julen er en tid hvor mye kan skje på tabellen. Et lag som Manchester United har mulighet til å vinne fire kamper på rad i løpet av kort tid, og klatre veldig på tabellen. Så det er en spennende tid, fastslår Øyvind Alsaker.

Historisk høyt nivå

Øyvind Alsaker forteller at det er sjeldent at to storlag møtes på 2. juledag (se kampoppsett lenger ned). Uten at det på noen måte betyr at vi ikke kan se frem til svært underholdende kamper.

–Liverpool og Newcastle har jo hatt noen legendariske kamper mot hverandre historisk sett, men når de møtes på andre juledag i år, er situasjonen en annen. I år er det et topplag som møter et bunnlag, og det er ganske gjennomgående for kampoppsettet. Det er mye topp mot bunn.

Dette betyr imidlertid ikke at det blir kjedelige kamper på 2. juledag, tror Alsaker. Spesielt ikke med utviklingen i Premier League.

– Årets sesong er litt utypisk, det er veldig høyt nivå over hele linjen. Og så kan det tette kampprogrammet spille inn, noen av topplagene må kanskje stille med et litt b-preget lag. Vi får i hvert fall masse spenning og underholdning!

Merkedag

Boxing Day er ikke bare en forsinket julegave for fotballfans, det er også en merkedag i sesongen - en markør hvor man begynner å se konturene av hvem som befinner seg på topp og bunn av tabellen når sesongen er omme.

– På andre juledag er vi omtrent halvveis i sesongen, og hvem som leder og hvem som ligger på nedrykk kan fort vise seg å holde ut sesongen. I år ser det ut til å stå mellom Liverpool og City. Lagene under dem på tabellen, Spurs, Arsenal og Chelsea tar riktignok mye poeng, men det skal mye til for at en av dem går forbi både City og Liverpool på tabellen.

Selv tar Øyvind Alsaker en velfortjent juleferie i år. Men det blir nok fort en og annen fotballkamp likevel.

– Premier League er en herlig liga med noen av verdens beste fotballhoder i managerstolene, og det merker man jo på nivået. Så det er bare å glede seg til fotballjulen, og benke seg foran skjermen med nøtter og en juleøl.

Hvis du er fotballfan vil du ikke gå glipp av oppgjørene på Boxing Day, og med TV 2 Sport Premium kan du se alle sklitaklinger, frisparkperler og driblekunster du måtte ønske i julen. Du kan sikre deg tilgang til julens fotballhøydepunkt via Min Side på RiksTVs nettside.

Dette er julens Boxing Day-kamper:

Brighton - Arsenal
Burnley - Everton
Crystal Palace - Cardiff City
Fulham - Wolves
Leicester City - Man City
Liverpool - Newcastle United
Man Utd - Huddersfield Town
Southampton - West Ham
Spurs - AFC Bournemouth
Watford - Chelsea

Få tilgang til TV 2 Sport Premium her