Meny

Gullforventninger til håndballgutta

For første gang i historien stiller det norske herrelandslaget i håndball som favoritter i et internasjonalt mesterskap. Fredag 12. januar kastes håndball-EM i gang med en nøkkelkamp mot Frankrike.

– Med tanke på de to foregående mesterskapene kan jeg ikke si annet enn at Norge er en medaljefavoritt og en gullkandidat. Å si noe annet vil være å underselge produktet, sier TV3-kommentator Daniel Høglund, som sammen med Kristian Kjelling skal lose de norske TV-seerne gjennom EM i håndball for herrer.

Fredag 12. januar kl. 20.30 spiller Norge sin første kamp mot en av de andre favorittene, nemlig Frankrike. Deretter følger kamper mot Hviterussland (søndag 14. januar) og Østerrike (tirsdag 16. januar) før gruppespillet blir til mellomspill (hovedrunden). 

Liker du sport? Få verdens beste sport med Viasport-kanalene – inkludert i RiksPakken!

Motiverte håndballgutter

Den sensasjonelle fjerdeplassen i forrige EM, samt VM-sølvet fra i fjor, er faktorer som gjør at forventningene til håndballgutta er skyhøye – noe de selv mener er helt greit:

– Det er utrolig gøy at vi har forventningspress på oss. Det er også forventninger innad i laget, fra de som ser på og fra hele Norge egentlig, sier landslagskaptein Bjarte Myrhol.

Lørdag fikk han heder og ære under Idrettsgallaen på Hamar, blant annet som «Årets forbilde». For noen uker siden ble han kåret til verdens beste strekspiller. Nå lyser det motivasjon av den sympatiske kjempen på 193 centimeter fra Vestli, øverst i Groruddalen i Oslo.

Personlig handler det mer om tanken på å gjenskape de gode opplevelsene vi har skapt de siste mesterskapene. Jeg går ikke inn i mesterskapet og sier at «vi skal ha medalje», men har fokus på å gjenskape. Men jeg merker at det internt i gruppa er et veldig stort ønske om å være med i toppen i årets EM, sier Myrhol. 

Tøff vei mot semifinale

Veien frem dit har imidlertid et par store hindere. Både kommentator Høglund og kaptein Myrhol er enig i hvem som er de aller største:

– Skal Norge nå en semifinale må vi bli blant de to beste lagene i hovedrunden (mellomspillet). Vi skal altså forvente at Norge skal forbi både Frankrike og Kroatia, og det er en ganske syk forventning historisk sett, men samtidig litt skuffende hvis vi ikke klarer det, sier Høglund.

– Mest sannsynlig blir det to nøkkelkamper på veien mot semifinalen. Det blir mot Frankrike og eventuelt mot Kroatia i mellomspillet. Men for oss er dette bare tanker, og ikke noe vi bruker så mye tid på. Våre forberedelser er ikke annerledes, uansett hvem vi møter, sier Myrhol.

I håndball-EM går tre av fire lag videre fra gruppespillet til mellomspillet, eller hovedrunden som det også kalles. Poengene som er tatt fra andre lag i gruppa som også kvalifiserer seg til mellomspillet blir med videre. Fra mellomspillet går kun fire lag videre til semifinale, hvor alt avgjøres i én kamp.

Det er ikke sånn i herrehåndball at noen vinner med 15 mål. Det er jevnt og tett i toppen, og Norge skal som sagt forbi et par store hindere for å klare dette, så jeg må innrømmet at jeg går inn i mesterskapet med vondt i magen. Vi er veldig gode, men det føles samtidig veldig skjørt, så jeg er utrolig spent, avslutter TV3-kommentator Høglund. 

Se håndball-EM der du er – med RiksTV-appen for nettbrett og mobil!

Slik ser du de norske kampene:

MTG har senderettighetene til årets EM for herrer, og Norges kamper sendes på TV3. De øvrige kampene fra mesterskapet vises på Viasat 4 eller gratis på viafree.no.

Fredag 12. januar:

Sverige - Island (kampstart 18.15, Viafree)
Hviterussland - Østerrike (kampstart 18.15, TV3)
Kroatia - Serbia (kampstart 20.30, Viafree)
Frankrike - Norge (sendestart 19.15/kampstart 20.30, TV3)

Lørdag 13. januar:

Tyskland - Montenegro (kampstart 17.15, Viafree)
Spania - Tsjekkia (sendestart 18.00/kampstart 18.15, Viasat 4)
Makedonia - Slovenia (kampstart 19.30, Viafree)
Danmark - Ungarn (sendestart 19.45/kampstart 20.30, Viasat 4)
Søndag 14. januar: Serbia - Sverige (kampstart 18.15, Viafree)
Østerrike - Frankrike (sendestart 17.30/kampstart 18.15, TV3)
Island - Kroatia (kampstart 20.30, Viafree)
Norge - Hviterussland (sendestart 19.45/kampstart 20.30, TV3)

Mandag 15. januar:

Slovenia - Tyskland (sendestart 18.00/kampstart 18.10, Viasat 4)
Ungarn - Spania (kampstart 18.15, Viafree)
Montenegro - Makedonia (kampstart 20.30, Viafree)
Tsjekkia - Danmark (sendestart 19.40/kampstart 20.30, Viasat 4)

Tirsdag 16. januar:

Serbia - Island (kampstart 18.15, Viafree)
Frankrike - Hviterussland (sendestart 18.00/kampstart 18.15, TV3)
Kroatia - Sverige (kampstart 20.30, Viafree)
Norge - Østerrike (sendestart 19.45/kampstart 20.30, TV3)

Onsdag 17. januar:

Tyskland - Makedonia (sendestart 18.05/kampstart 18.10, Viasat 4)
Tsjekkia - Ungarn (kampstart 18.15, Viafree)
Montenegro - Slovenia (kampstart 20.30, Viafree)
Spania - Danmark (sendestart 20.25/kampstart 20.30, Viasat 4).