• ta064d46

Foto: NTB Scanpix

Line Andersen lover rocka sjakk-VM

Magnus Carlsen skal forsvare tittelen som verdensmester, og motstanderen borger for et særdeles actionfylt VM. Og du trenger ikke gå glipp av ett eneste trekk!

VM i sjakk 2018 spilles i London fra 9. til 28. november 2018, og det blir ekstremt spennende når Magnus Carlsen skal forsvare tittelen sin.

Tittelkampen går over tolv partier, og den som tar flest poeng i de tolv partiene, står igjen som verdensmester. Forhåpentligvis blir det Magnus Carlsen, men han står ovenfor en svært tøff og uforutsigbar motstander denne gang – årets VM ser ut til å bli mer nervepirrende enn noensinne!

Er du klar for årets sjakk-VM i London? Last ned RiksTV-appen for å følge hvert eneste trekk gjennom sendingene. Les mer om RiksTV-appen her.

Line Andersen i NRK Sporten

Line Andersen lover stor spenning under årets sjakk-VM i London 

Store øyeblikk

Nok en gang står NRKs svært kompetente team klare til å guide deg gjennom hvert trekk, rokade og remis, forteller Line Andersen, som skal lede sendingene under VM.

Hun gleder seg veldig, men sier gleden også er blandet med «total panikk og lite nattesøvn».

Det er ikke bare-bare å forberede en sending man ikke vet vil vare i to eller åtte timer, men den massive responsen fra publikum gjør at det harde arbeidet er verdt det, forteller hun.

– NRK har nå hatt sjakksendinger i fem år, og har sendt VM tre ganger. Og i løpet av disse årene har vi skapt store øyeblikk for det norske folk; vi hadde over 900 000 seere i snitt på det siste partiet under forrige VM, så interessen er mye større nå enn da vi begynte for fem år siden!

Magnus Carlsen

Foto: NTB Scanpix 

Uforutsigbar motstander

Utfordreren til tittelen er Fabiano Caruana, som ble plukket ut gjennom Kandidatturneringen i Berlin i mars. Åtte spillere målte krefter, og amerikanske Caruana sto igjen som vinner.

Han skal dermed møte vår egen Magnus Carlsen for å avgjøre hvem som er verdens beste sjakkspiller.

Andre deltakere i turneringen i Berlin var blant andre Sergej Karjakin, som var utfordrer mot Magnus Carlsen i VM i 2016. Som alle vet tapte han, men ikke uten å gi Magnus kamp om tittelen. Han havnet på tredjeplass i årets kandidatturnering, mens aserbajdsjanske Shakhriyar Mamedyarov kapret andreplassen.

Begge disse er særdeles dyktige spillere, men måtte altså gi tapt for Caruana. Det er liten tvil om at Magnus skal få noe å bryne seg på i årets VM, og Line Andersen tror det vil bli et særdelesminneverdig oppgjør.

– I tidligere VM har det vært veldig jevnt, med mange remis. Vi forventer mer rock’n’roll med Caruana som mostander. Han er en veldig uforutsigbar, og til tider ujevn, spiller. Caruana er en av spillerne på dette nivået som gjør flest tabber, men han kan også spille glitrende. I tidligere oppgjør har Magnus vunnet 19 partier, mens Caruana har vunnet 10, og 21 partier har endt med remis. Magnus Carlsen er den store favoritten, men man kan ikke ta noe for gitt. Dette blir ekstremt spennende!

Magnus Carlsen

Foto: NTB Scanpix 

Voldsom interesse

Sjakkinteressen i Norge har økt voldsomt siden NRK begynte å sende sjakk. Noe av publikumsappellen skyldes selvfølgelig at sjakk på så høyt nivå rett og slett er svært severdig, ikke minst med vår egen Magnus Carlsen på den ene siden av brettet.

Men, NRK har også lykkes med å lage en ramme rundt sendingene som passer for alle, og ikke bare «sjakk-eliten». Det har vært et bevisst valg, sier Line Andersen.

– Vi har bevisst gått inn for å lage en pakke som skal passe for alle, med gjester som spenner fra de med tung kompetanse, til kjente mennesker som er interesserte i sjakk. Sjakk er ikke lenger en idrett for de få, og vi er ekstremt stolte av det vi har fått til – ikke minst at vi har greid å lage en inkluderende ramme rundt sendingene. Her skal det være noe for enhver, uansett alder og bakgrunn, og uansett om man kan veldig mye eller veldig lite om sjakk.

Blant gjestene er det noen kjente og kjære fjes fra tidligere års sendinger, som Harald Eia og Jon Almås. I tillegg kommer det nye gjester, som Niklas Dyrhaug, Kristoffer Schau og John Carew. Og sjakk-kompetansen er så absolutt på plass i redaksjonen: NRK har til enhver tid 6-7 sjakkeksperter i sving under hver sending. Ikke minst Torstein Bae, som Line Andersen omtaler som «en av Norges fremste sjakkpedagoger».

– Torstein har lært bort sjakk til barn og voksne i en årrekke, og har en egen evne til å forklare ting på en forståelig måte. Det nyter vi i redaksjonen, og ikke minst seerne, veldig godt av.

Slik får du med deg hvert trekk

Klokken 15.45 den 9. november starter NRK sine sendinger på NRK1, med det første partiet. Alle dagene sender NRK først på NRK1 fra klokken 15.45, og så senere på dagen  på NRK2.

Men RiksTVs kunder har uansett muligheten til å se partiene når de vil; enten gjennom å ta opp sendingen, for de som har SMART-boks med opptak, eller gjennom RiksTV-appen. Den lar deg se TV hvor du vil i landet, når du vil, på telefon, nettbrett og lignende.

Er du glad i sport? Med RiksPakken får du den perfekte TV-pakken for deg som er sportsidiot. Les mer om vår bestselgende TV-pakke her.