Meny

Slik blir fotball-VM 2018 - dette blir gruppespillet

I juni sparkes fotball-VM i gang i Russland. Mens du venter kan du lese vår oversikt over mesterskapet, hvem som er kvalifisert og hvilke gruppespill. 

For fotballfolket finnes det ikke noe større enn VM i fotball. Det er selve rosinen i pølsa, og noe en hel verden gleder seg til. Mesterskapet, som er det gjeveste du kan vinne som fotballspiller, arrangeres hvert fjerde år av det internasjonale fotballforbundet FIFA, og er et av verdens største og klart mest populære idrettsarrangementer. 

Fotball-VM har vært arrangert siden 1930, med unntak av 1942 og 1946 på grunn av andre verdenskrig. I år er det altså på tide igjen. Gjennom totalt 64 spennende kamper skal 32 land kjempe seg i mellom om retten til å kalle seg verdens beste fotballag.

Les også: Slik blir fotball-VM på TV - følg alle kampene med RiksTV

Spilles i Russland

Årets fotball-VM arrangeres i Russland. De ble tildelt mesterskapet i 2010 etter konkurranse med England, og fellessøknader fra Belgia/Nederland og Spania/Portugal.

Mesterskapet spilles fra 14. juni til 15. juli på 12 forskjellige arenaer, i 11 russiske byer. VMs åpningskamp spilles mellom Russland og Saudi-Arabia 14. juni klokka 18.00 på Luzjniki stadion i Moskva. Der skal også finalen spilles. Det er mulig å sikre seg billetter til mesterskapet, men disse er dyre.

Det er TV 2 og NRK som har rettighetene til fotball-VM 2018. Med RiksPakken kan du se mesterskapet på alle skjermer når og hvor du vil – på mobil, nettbrett, laptop og TV. 

32 lag med

Med unntak av det første verdensmesterskapet i Uruguay i 1930, hvor lagene ble invitert og interessen (særlig fra de europeiske landene) var laber, har samtlige turneringer krevd kvalifiseringsspill. Dette gjelder også for årets VM hvor alle land (unntatt vertsnasjonen Russland, som fikk gratisplass) fra alle verdensdeler har måtte kvalifisere seg.

Dette tipper Arne Scheie om fotball-VM 2018

To fra hver gruppe videre

Lagene har blitt trekt mot hverandre i åtte grupper, med fire lag i hver gruppe. Disse skal kjempe om en plass i mesterskapets sluttspill bestående av åttendelsfinaler, kvartfinaler, semifinaler, bronsefinale og finale. Det er de to beste i hver enkelt gruppe som går videre til sluttspillet, og nedover i artikkelen kan du se hvilke lag som møter hverandre.

Vertsnasjonen mot dobbeltvinner

I VM-gruppe A finner vi Russland, Uruguay, Egypt og Saudi-Arabia. Av disse er det sør-amerikanerne fra Uruguay som har mest å skryte av, ettersom de både vant det første verdensmesterskapet på hjemmebane i 1930, med en 4-2-seier over Argentina i finalen, og i 1950 etter å ha slått selveste Brasil 2-1.

Vil Spania ta nok et gull?

Gruppe B består av Portugal, Spania, Iran og Marokko. Her er det Spania som har mest å skilte med fra sitt VM-gull fra 2010, med en 1-0-seier etter ekstraomganger mot Nederland.

Innslag fra Norge

I gruppe C finner vi våre danske venner med norske Åge Hareide som trener. De skal få det tøft mot Frankrike, som vant VM på hjemmebane i 1998 med 3-0 mot Brasil, men håper å komme seg greit gjennom mot både Peru og Australia.

Tøff gruppe for Island

Gruppe D ser ut til å bli en jevn affære hvor Argentina, som har vunnet VM to ganger, (3-1 mot Nederland i 1978 og 3-2 mot Tyskland i 1986) skal møte både Kroatia, Island og Nigeria.

Mer samba?

I gruppe E finner vi Brasil. De er tidenes mestvinnende land i VM og står bokført med hele fem VM-gull (1958, 1962, 1970, 1994 og 2002). Brasilianerne skal opp mot Sveits, Costa Rica og Serbia.

Sverige møter mesterne

I gruppe F blir det også mye å glede seg til. Der finner vi nemlig våre svenske naboer, som slo ut VM-veteranene Italia med hele fire VM-gull, i kvalifiseringen. Svenskene tok VM-bronse både i 1950 og 1994.

Svenskene får det ikke lett denne gangen når de møter regjerende verdensmesterne fra Tyskland (fire VM-gull fra åtte finaler totalt), Sør-Korea og Mexico, som har erfaring fra hele 15 mesterskap.

Grei trekning for England og Belgia

I gruppe G finner vi England, Belgia, Tunisia og Panama. Der håper engelskmennene å gjenta prestasjonene fra 1966, da de gikk til topps på hjemmebane med en 4-2-seier over Tyskland, etter ekstraomganger og tidenes mest omdiskuterte scoring.

Skal det skje igjen må i hvert fall engelskmennene slutte å kommandere superspissen Harry Kane til å ta cornere...

Er du fotballinteressert? Med RiksPakken får du både Champions League, Eliteserien, La Liga, OBOS-ligaen og mye mer.  Les mer om RiksPakken