• tb9801fe

Daniel Andre Tande er tilbake i hoppform! Foto: NTB Scanpix

Dette er vinterens sportshøydepunkter

Marker kalenderen og gjør deg klar!

Vi har en vinter tettpakket av store sportshøydepunkter foran oss – her er alt du ikke bør gå glipp av! 

Det er noe eget med nordmenn og vinteridrett. Mens andre nasjoner ser mørkt på at kulden kryper inn over landet, gleder vi oss stort til å følge langrenn, hopp, alpint og stort sett det meste av idrett som foregår på snø og is. Nedenfor er noen av høydepunktene i årets idrettsvinter.

NRK har gjennom mange år hatt rettighetene til TV-bildene fra de mest populære idrettsgrenene gjennom vinteren. Langrenn, hopp, kombinert, skiskyting, alpint, skøyter - og mye annet går på NRKs kanaler gjennom vinteren.

Dersom konkurransene går i Sveits, sendes konkurransen på TV 2. NRK har ikke rettigheter til å sende TV-bilder fra Sveits. For videre spørsmål angående dette, kontakt NRK eller TV 2 direkte. 

Er du over gjennomsnittet sportsinteressert? Med RiksTV ser du sport i verdensklasse. Les mer om vår bestselgende TV-pakke RiksPakken her. 

Therese Johaug er tilbake vinteren 2018/2019

Therese Johaug er tilbake i verdenscupsirkuset i vinter. Foto: NTB Scanpix

Særdeles spennende langrennssesong

Verdenscupen i langrenn er alltid spennende, men i år er det ekstra spennende – av flere grunner!

Gladjenta Therese Johaug er endelig tilbake etter den 18 måneder lange utestengelsen, og er helt sikkert fast bestemt på å vise alle at hun fortsatt er en av verdens beste skiløpere. Endelig får vi se henne tilbake i løypa, men det er selvfølgelig ikke bare Therese det handler om; vi gleder oss stort til å følge Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Maiken Caspersen Falla og de andre norske jentene også.

Også på herresiden er det en særdeles spennende sesong vi har foran oss. Ikke minst er vi spent på å se hva Petter Northug kan få til, etter å ha slitt med formen. Det skal nok ikke stå på motivasjonen til hurtigtoget fra Mosvik, men han må selvfølgelig regne med knallhard konkurranse fra Johannes Høsflot Klæbo, som skal følge opp de fantastiske prestasjonene som sikret han tre gull i vinter-OL i Pyeongchang, samt total-, sprint, og U23-cupen i verdenscupen.

Klæbo ble tidenes yngste verdenscupvinner, men har nok ingen planer om å hvile på laurbærene.

Og selvfølgelig har også Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe, Emil Iversen og alle de andre på herrelandslaget planer om å kjempe om plassene øverst på pallen, så dette kan bli nok en vinter full av norsk jubel.

For langrennsgjengen starter det hele med norsk sesongåpning på Beitostølen 16.-18. november. Den 24. november starter verdenscupen, i Ruka i Finland, før den kommer til Lillehammer 30. november. Verdenseliten inntar så Beitostølen 8. desember, før Davos står for tur 15. desember.

Så er det tid for sesongens foreløpige høydepunkt, Tour de Ski. Fra 29. desember til 6. januar skal verdens fremste langrennsløpere knive om trofeene i Toblach i Italia, Val Müstair i Sveits, Oberstdorf i Tyskland, og til slutt i Val di Fiemme i Italia, hvor den fryktede slalåmbakken runder av denne sesongens Tour de Ski.

Langløp har fått mer fokus i langrenn de siste årene. For de som synes femmila blir for pinglete, er VISMA Ski Classics tingen: Tolv renn på klassiske destinasjoner, med klassikere som Vasaloppet (3. mars) og Birkebeinerrennet (16. mars).

Kombinertgutta i Seefeld

Kombinertgutta i fantastiske Seefeld, Østerrike. Foto: NTB Scanpix 

VM i nordiske grener

Det største høydepunktet denne vinteren er VM, som arrangeres i Seefeld i Østerrike fra 20. februar til 3. mars. Her har Norge, som vanlig, alle sjanser til å bite godt fra seg, i både langrenn, hopp og kombinert.

Spesielt i langrenn tar man det nesten for gitt at det skal drysse medaljer over de norske løperne, men konkurransen er selvfølgelig knallhard også i år.

Hopperne, med navn som Fannemel, Stjernen, Tande og Forfang har vi også store forventinger til. Det norske kvinnelandslaget, bestående av Maren Lundby, Silje Opseth og Anna Odine Strøm, blir det også svært spennende å følge i mesterskapet. Ikke minst fordi de kvinnelige hopperne i år skal konkurrere i flere renn, og flere renn i stor bakke. Vi gleder oss!

Denne vinteren er det 20 år siden Norge fikk en individuell verdensmester i kombinert, men vi har et meget lovende lag bestående av Jørgen Graabak, Jan Schmid, Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber og Magnus Krog. I følge forbundet selv er alle disse medaljekandidater i mesterskapet, så her er det bare å krysse fingrene for full klaff både i bakken og i løypa.

Johannes Thingnes Bø i Kollen

Johannes Thingnes Bø i Kollen. Foto: NTB Scanpix 

Mesterskap også for skiskytterne 

Skiskytterne starter sesongen på Sjusjøen den 24. november. Verdenscupen starter i Pokljuka i Slovenia 2. desember, og avsluttes i Holmenkollen 24. mars 2019.

Også for skiskytterne er det verdensmesterskap i år. Det arrangeres i Östersund i Sverige fra 10. mars til 17. mars. Vi gleder oss blant annet til nok en sesong med brødreduellen mellom Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø, og til å se om Tiril Eckhoff og de andre jentene har finstilt siktet.

Anders Fannemel i Hoppuka 2017

Anders Fannemel ble nummer tre i den prestisjetunge hoppuka i fjor. Foto: NTB Scanpix 

Den tradisjonsrike hoppuka 

Mennenes sesong starter i Wisła 16. november 2018 og avsluttes i Planica 24. mars 2019. Kvinnenes sesong starter på Lillehammer 29. november 2018 og avsluttes i Tsjajkovskij 24. mars 2019.

Selv om VM fra 20. februar til 3. mars selvfølgelig er det store målet for hopperne denne vinteren, kan vi ikke glemme Hoppuka: Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck og Bischofshofen er magiske navn for alle hoppinteresserte nordmenn, og mange av oss kan ikke tenke oss en bedre overgang til et nytt år, enn den tysk-østerrikske hoppuka.

Hoppuka starter i Oberstdorf 30. desember, og avsluttes i Bischofshofen 6. januar. Kamil Stoch var umulig å hamle opp med i fjor, men de norske hopperne er alltid å regne med. Det er ingen grunn til at det ikke skal stå en nordmann på øverst på sammenlagtlisten i den 67. utgaven av det tradisjonsrike rennet, men hoppuka leverer uansett utrolige prestasjoner med en fantastiske ramme rundt.

Kjetil Jansrud vant fjorårets verdenscup

Kjetil Jansrud er som alltid en av favorittene til å vinne kula foran årets sesong. Foto: NTB Scanpix 

Sterkt alpintlag 

Det blir en svært spennende sesong også for den norske alpintgjengen. Sesongen braket løs med verdenscup i Sölden 27. oktober. Verdenscupsirkuset skal så innom Wengen og St. Moritz i Sveits, Val d’Isere i Frankrike, Garmisch Parenkirchen i Tyskland, Val Gardena i Itali, Kitzbühel og Flachau i Østerrike, og en rekke andre steder som gir alle som er interessert i alpint vann i munnen.

Det store høydepunktet blir likevel VM i Åre i Sverige. Forhåpentligvis blir Aksel Lund Svindal med der, dersom han holder seg skadefri. Men, vi har selvfølgelig også Kjetil Jansrud, Nina Løseth, Henrik Kristoffersen, Ragnhild Mowinckel, Aleksander Aamodt Kilde. Det mangler ikke på norske medaljehåp, så dette blir nok en spennende vinter!

VM starter med Super-G for kvinner 5. og 6. februar, og avsluttes med slalåm for menn 17. februar.

Tettpakket vinter

Det vi har nevnt ovenfor er bare noen av høydepunktene. Selvfølgelig gleder vi oss også til å følge med på skøyter, curling, snowboard, fristil og alle de andre grenene - vinteren er tettpakket av store idrettsøyeblikk, med gode utsikter til store doser norsk jubel!

RiksTV sørger for at du får med deg det du vil av sportsøyeblikk i vinter, uansett om du sitter hjemme i stua, er på hytta, eller er ute på farten. Vi nordmenn vil jo ikke gå glipp av vinteridrett på TV, og i dag trenger man heldigvis ikke det.

Dersom du har et abonnement med SMART-boks II med opptaksmuligheter, kan du styre boksen via appen når du ikke er hjemme. Dermed kan du ta opp sendingene, uten å stille inn boksen på forhånd – eller se de direkte i appen mens du er på farten.

Ikke gå glipp av det siste hoppet, den siste kilometeren, den siste porten eller det siste frasparket. Med RiksTV-appen i lomma kan du se sport direkte slik du selv vil. Les mer om RiksTV-appen her.