Meny

Arne Scheie om årets fotball-VM

Vi mimrer om historiske øyeblikk

14. juni starter fotball-VM i Russland, der 32 nasjoner skal kjempe om å få løfte den aller gjeveste bøtta. Vi spurte Arne Scheie og Petter Veland om hvem som stikker av med tittelen i Russland. 

Dette er det 21. verdensmesterskapet i fotball for menn, og mesterskapets historie er breddfullt av minneverdige kamper og øyeblikk. Hvem er det som skal levere de store øyeblikkene under årets VM? Vi spurte legenden Arne Scheie.

Fotballminner i kø

Vi har alle fantastiske minner fra fotball-VM, men Arne Scheie har nok flere enn de fleste. Så mange at det er vanskelig å plukke ut de beste, forteller han.

– På det private plan var det helt fantastisk første gang jeg fikk oppleve VM i fotball. Jeg reiste over til England i 1966 med to kamerater, og det ble en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme.

– Og selvfølgelig var det stort første gang jeg jobbet for NRK, under VM i 1974. Siden har det i grunn gått slag i slag, forteller Scheie.

Brasilkampen i 1998

– Vi har scoret i Marseille! Se det fantastiske videoklippet da Norge slo Brasil i VM

Av høydepunktene når det gjelder enkelthendelser eller kamper, trekker Arne fram et øyeblikk han nok deler med veldig mange nordmenn.

– Brasilkampen i 1998. Jeg tror nesten alle nordmenn som er rundt 26-27 år eller eldre husker akkurat hvor de var under den kampen. Utenom den er det så mange kamper at det er vanskelig å velge.

– Maradonas hånd la en liten skygge over VM i Mexico i 1986, men samtidig var raidet hans noe av det villeste i fotballhistorien. Så har man Gordon Banks sin redning av Pelés heading i 1970, scoringene til Pelé i 1958, Zidanes finale i 1998 ... Problemet er heller å velge ut noe!

Les også: Dette er TV-pakka for sportselskere

Spår europeisk verdensmester

Arne Scheie om fotball-VM 2018

Den ikoniske fotballkommentatoren har som kjent pensjonert seg, men sportsinteressen har ikke avtatt. Han ser frem til at VM sparkes i gang den 14. juni, men å spå hvem som går av med tittelen er ingen lett jobb, selv for Arne Scheie.

– Vertslandet gjør det som regel bra, men Russland blir nok ikke verdensmester. Brasil og Argentina har veldig gode lag, men jeg tror det blir et europeisk lag som løfter pokalen til slutt.

– Jeg holder en knapp på Tyskland eller Spania, med Belgia og Frankrike som underdogs. Spesielt Belgia er spennende. De har vært på gang i mange år, og dette mesterskapet kan bli det store gjennombruddet.

Les også: Slik blir sportssommeren på TV

Mange om ballen

Petter Veland i Viasport spår hvem som vinner fotball-VM 2018

Petter Veland, Viasports fotballekspert

Her er Arne Scheie veldig på linje med Petter Veland, som er Viasports fotballekspert. Han trekker fram fire lag som han mener har størst sjanse.

– Jeg har mest tro på Brasil, Tyskland og Spania. Det er flere lag som konkurrerer om fjerdeplassen på listen over de jeg har mest tro på. Frankrike kan gjøre det godt i år, og Portugal må man regne med. De er tross alt regjerende europamestre.

– Men også Argentina har et svært godt lag, og underdogs som Colombia og Uruguay kan finne på å nå langt. For lagene som vaker like under toppsjiktet koker det mye ned til hvor vanskelig gruppe de har havnet i, sier Veland.

Skandinavisk håp

Sverige til fotball-VM 2018

Selv om Norge ikke er med i VM 2018, er vårt broderland Sverige med. Vi heier! 

Norge kom ikke med i dette VM, men Sverige og Danmark er med i det gode selskap, sammen med Island. Både Veland og Scheie tror de to førstnevnte har gode sjanser til å gå videre, men at Island får en tøff jobb med tanke på gruppen de havnet i. 

– Jeg håper jo at Sverige og Danmark skal gjøre det bra. Man skal ikke se bort ifra at Sverige tar seg videre fra sin gruppe sammen med Tyskland, mens Danmark tar seg videre bak Argentina, sier Arne Scheie. 

– Island har en tøff gruppe, og jeg tror nok dessverre ikke de får noe nytt eventyr. Men det hadde selvfølgelig vært veldig gøy å ta feil der, poengterer han. 

Han synes generelt sett det er endel usikkerhetsmomenter i årets VM – slik det bruker å være.

– Det er veldig vanskelig å spå, det er cup og alt kan skje. Og dét er jo noe av det som gjør det så spennende!

Tidenes VM?

VM i Russland starter 14. juni, og er en månedslang thriller som avsluttes 15. juni. Kampene ser du på NRK og TV 2. Hva er det som skal til for at dette blir tidenes fotball-VM, spør vi Petter Veland helt til slutt?

– Det måtte i så fall være det faktum at kvaliteten i fotballen øker for hvert år. Fotballen videreutvikler seg stadig, og på de fire årene som har gått siden forrige VM har man tatt nye steg. Så får vi se om ikke VM i 2018 kan by på like store enkeltprestasjoner og øyeblikk som de mest minneverdige gullkornene fra tidligere mesterskap, sier Veland.

Få med deg:  VM-programmet på TV

Med RiksPakken får du den komplette TV-pakka for sommeren. Ikke kunde ennå? Ring 210 10 212 eller les mer om vårt kampanjetilbud.