• GOT

De 10 viktigste episodene du må se før premieren 15. april

Bli premiereklar før sesong 8 med de 10 viktigste episodene av Game of Thrones. 

Det er en vårlig følelse i lufta, men for serieelskere verden over har vinteren endelig kommet. 15. april er det sesongpremiere på den åttende og avsluttende sesongen av Game of Thrones. De færreste har muligheten til å sluke syv sesonger før premieredagen er her, derfor gir vi deg de 10 viktigste episodene i forkant av premieren. 

Er du glad i Game of Thrones og andre klassikere fra HBO Nordic? I vår bestselgende TV-pakke er HBO Nordic inkludert! Les mer om RiksPakken her.

Den mest hardbarka fansen vil naturligvis bemerke seg at de utvalgte episodene ikke nødvendigvis er de beste episodene. Men det er disse episodene man må se dersom man ønsker å være "up to speed" når premiereepisoden ruller på skjermene 15. april. 

OBS! Artikkelen inneholder spoilere! 

Dersom du har sett Game of Thrones, vet du at skaperen George R. R. Martin har en tendens til å ta fansen på senga med uventende overraskelser i hendelsesforløpet.

Kjente og kjære karakterer (Ned Stark, Hodor, Catelyn og Robb Stark for å nevne noen) har vi på brutalt vis måtte ta farvel med i serien. Selv om tapene av karakterne er brutale, har fansen fortsatt tiltro til R. R. Martin. Underlig nok. Men på grunn av hans behov for å ta fra oss våre favorittkarakterer når vi minst venter det, er det flust av hendelser å holde seg oppdatert på i en så kompleks serie som Game of Thrones. 

Derfor har vi plukket ut 10 episoder du  se for å bli klar for premieren. Episodene vil gi deg en godt oversikt over hva du trenger å vite om de gjenlevende karakterene.

Robb Stark i Game of Thrones sesong 1

1. «Winter is Coming» - Sesong 1, episode 1 

Det er alltid noe spesielt med pilotepisoden av en ny serie. For Game of Thrones er det heller intet unntak. Det som dog er spesielt med den første episoden, Winter is Coming, er at man får en følelse av hvordan Westeros faktisk skal fungere. Å se igjen den første episoden er som et skikkelig godt "throwback", for dette er et uvant kongerike. 

Episoden er symbolsk på mange måter. En "deserter" fra The Nights Watch varsler gjengen i Nord om at Whitewalkers har kommet tilbake etter 1000 år i skjul. Han blir halshugget av Ned Stark for å stikke av fra sine plikter i The Nights Watch, men han blir et tidlig symbol på krigen mot de døde. 

I tillegg får vi et gjensyn med karakterer som ikke lenger med oss. Khal Drogo, Viserys Targaryen, Robert Baratheon, Joffrey Baratheon og flere fra House Stark og Winterfell. 

Se episoden her.

Jamie Lannister og Brienne of Tarth i Game of Thrones

2. «Kissed by Fire» - Sesong 3, episode 5

Jada, vi nevnte innledningsvis at dette nødvendigvis ikke er de beste episodene av Game of Thrones. Men denne episoden er det er verdt å bemerke seg. 

Flere trofaste Game of Thrones-seere har antageligvis et hat-elsk-forhold til The Kingslayer og broren/elskeren til Cercei Lannister, nemlig Jamie Lannister. I episoden har Jamie og Brienne of Tarth blitt levert til Lord Roose Bolton i Harrenhal av Locke. Lord Bolton er ikke fornøyd med hvordan Jamies har blitt behandlet og befrier Brienne og ber hun eskortere han til maester Qyburn.

I en fantastisk scene (en av seriens beste scener) hvor begge karakterene sitter i et badekar, får vi for første gang et snev av medfølelse for Jamie Lannister. Vi gjentar, dette er en karakter mange hadde høyt på lista over karakterer som gjerne kunne fått hodet kappet av. Brienne og seerne får oppleve en helt annen side av Jamie da han forteller om hvordan The Mad King planla å brenne King's Landing ned til grunnen. 

Tilbake til episodens navn, Kissed by Fire. Det er også en annen grunn til at episoden inkluderes i denne oversikten. I denne episoden får seerne for første gang se ildens magi utspille seg, da Thoros of Myr bringer Beric Dondarrion tilbake fra de døde. Scenen viser hvilken rolle The Brotherhood Without Banners, The Hound og Den Røde Guden, R'hllor, kommer til å ha fremover. 

Se episoden her.

Tywin Lannister i Game of Thrones sesong 4

3. «The Children» - Sesong 4, episode 10 

Vi hopper over den tredje sesongen, da den i følge fans verden over ikke er så viktig for den åttende sesongen. Vi sier oss enig og går videre til den fjerde sesongen. 

Men The Children er derimot en viktig episode. Mye av det som spiller en eller annen rolle for den åttende og avsluttende sesongen i den fjerde sesongen, skjer i denne episoden. 

Arya har ankommet Bravos, hvor hun skal lære av The Faceless Men. I Westeros flyter Tyrion til Essos etter å ha drept sin egen far. Han kommer altså til den andre siden av The Narrow Sea og starter ferden mot å bli Daenerys' viktigste rådgiver.

Episoden symboliserer på alle måter Tyrions valg om å forlate familiens side i krigen og trå over på Targaryens side. Vi som publikum innser at hans kunnskap og taktiske egenskaper ikke lenger står ved Cerceis side, men at han nå er vendt mot henne. 

Se episoden her.

Children of The Forrest i Game of Thrones

4. «The Door» -  Sesong 6, episode 5  

Hodors død, sammen med de grufulle hendelsene i The Red Wedding, er muligens en av de mest sjokkerende og hjerteskjærende hendelsene i Game of Thrones. Hans lojalitet ovenfor Brandon Stark tar livet av han på grusomt vis, samtidig som seerne får et innblikk i Hodors historie og opprinnelse. 

Selv om ingen trodde det var mulig å bli enda mer glad i Hodor, ble vi altså det etter denne episoden. Episoden er et absolutt must i tiden mot sesong 8.

Det er også flere ting som gjør denne episoden spesiell. Vi får et innblikk i hvordan Bran har mulighet til å påvirke fortiden. Hans syn avslører opprinnelsen til de hvite vandrerne, altså de døde. Episoden forteller oss at det er skogens barn som skaper de hvite vandrerne som et verktøy for å beseire menneskelige fiender før de mister kontrollen.

Vi kan også røpe at det er denne episoden som er utgangspunktet for den ville teorien om at Bran Stark er The Night King. Hvis det er sant, vet vi ikke helt hva vi gjør... 

Se episoden her.

Jon Snow og The Night's Watch i Game of Thrones

5. «Hardhome» - Sesong 5, episode 8  

Hardhome blir vi vitne til det episke slaget mot The Night Kings hær. I byen nord for The Wall blir Jon Snow og resten av hans følge vitne til hvilke krefter de døde kan sette i sving, noe som gjør trusselen enda sterkere og mer reell enn noen sinne.

Da vi ser Jon Snow, som kjemper for de levende, svinge sverdet mot The Night King, som kjemper med de døde, ser vi hele essensen av serien. Dette er også et av de større narrativene som bringes videre inn i den åttende sesongen. Slaget er uten tvil et av de bedre fra skaperne av Game of Thrones. 

Det er også en annen hendelse i denne episoden som viser seg å være sentral for resten av serien. I denne episoden blir endelig Daenerys og Tyrion allierte. Merk deg at helt frem til denne episoden har The Mother of Dragons nærmest hatt sin egen lille miniserie om ferden mot Westeros. Nå har hun endelig fått en troverdig rådgiver fra Westeros som skal hjelpe henne mot tronen. 

Se episoden her.

Jon Snow i Game of Thrones sesong 5

6. «Mother's Mercy» - Sesong 5, episode 10 

Sesongavslutningen på den femte sesongen har få store pilarer som er viktige for den åttende sesongen. Men én ting er dog verdt å bemerke seg - Jon Snows død. Selv om døden er midlertidig (takk og lov), er dette en hendelse som brenner fast i Jon Snows karakter. For hans død og oppstandelse forandrer ikke bare Westeros og resten av verden, men også måten Jon selv ser verden på. 

 Se episoden her.

Game of Thrones Season 6 Episode 10

7. «The Winds of Winter» - Sesong 6, episode 10  

Episoden "The Winds of Winter" er spesiell på mange måter. Episoden starter med at Cercei blåser alle sine fiender og uvenner i lufta. Tommen ser The Red Keep og hans kommende dronning, Margaery Tyrell, bli til støv. Tommen, som da var kongen av Westeros, tar sitt eget liv. Cercei, som har mistet alle sine barn, erklærer seg selv som dronningen av de syv kongerikene. 

En annen viktig hendelse i denne episoden er at Daenerys endelig setter seil mot Westeros. I seks, lange sesonger har vi fulgt ferden gjennom det ukjente for å til slutt komme til Westeros for å kjempe om tronen. Nå har hun Dothrakiene, The Ironborns, Dornishmen, Reachmen og The Unsullied med i flåten - for ikke å glemme tre drager. 

Episoden er også viktig for de som er opptatt av Game of Thrones' teoribonanza. The Winds of Winter bekrefter nemlig det mange hadde kommet frem til: at Jon Snow faktisk er sønnen til Rhaegar Targaryan og Lyanna Stark. Denne bekreftelsen av teorien gjør episoden til en av de viktigste gjennom hele serien. 

Se episoden her. 

Jon Snow og Daenerys i Game of Thrones

8. «The Queen's Justice» - Sesong 7, episode 3

Endelig har Daenerys kommet til Westeros og hun etablerer seg blant de gjenlevende karakterene. Hun møter blant annet Jon Snow for første gang, da hun inviterer han til Dragonstone for et møte. Jon Snow forteller Daenerys om trusselen som befinner seg nord for The Wall og hvilken krig som virkelig betyr noe. 

Som mange vet, er dette møtet også roten til duoens partnerskap - et parnerskap for både krig og kjærlighet. 

Episoden gir oss også en gledelig gjenforening i Winterfell, hvor de gjenlevende Starkbarna endelig møtes igjen. Nå er Sansa, Bran og Arya samlet i det kalde nord for første gang siden den aller første sesongen. 

Se episoden her.

Cercei Lannister i Game of Thrones sesong 7

9. «The Spoils of War» - Sesong 7, episode 4 

Daenerys er rådvill etter å ha mistet flere av sine allierte. Hun er nå uten støtte fra familiene Greyjoy og Tyrell, samt støtten fra Dorne. Med andre ord har kampen mot Cercei blitt enda tøffere - om det var mulig.

Episoden beskriver også "The Loot Train attack", et legendarisk slag i Game of Thrones' historie. Ikke bare får vi se Daenerys' drager i aksjon, men vi får også se dragenes svakere sider. 

Det viktigste som skjer i denne episoden, handler om finans. Det viser seg at selv om man kommer fra Westeros' mektigste og rikeste familie, Lannisters, er det også for de dyrt å være i krig. Men da Cercei får gullet til Tyrellfamilien fraktet til King's Landing, klarer hun å nedbetale viktig gjeld. På den måten klarer hun å finansiere en helt ny brikke i krigføringen, nemlig en hær fra Esso som ryktes å ha en viktig rolle i sesong 8. 

Se episoden her.

Jon Snow og Tyrion Lannister i Game of Thrones

10. «The Dragon and The Wolf» - Sesong 7, episode 7

Hvis du fikk valget om å kun se én episode av Game of Thrones, burde du uten tvil ha valgt The Dragon and The Wolf. Hele handlingen fra sesongavslutningen i sesong 7 kan se ut til å spille en vesentlig rolle i sesong 8 av Game of Thrones. 

I Winterfell er Arya og Sansa gjenforent, hvor de (endelig) har henrettet Littlefinger for hans uttallige plots og konspirasjoner. Vi får også se at Samwell Tarly ankommer det kalde nord. Samwell og Bran klarer å samle trådene og oppdager at Jon Snow faktisk ikke er en bastard, men Rhaegar Targaryens ekte sønn. 

Ombord på en båt med kurs mot Winterfell, havner Daenerys og Jon Snow under samme pledd. Ingen av de vet at Daenerys ikke bare har sex med den rettmessige arvingen til The Iron Throne, men også med sin egen nevø... Hvordan resultatet av dette blir i sesong 8, er vi særdeles spente på å se. 

Cercei har alliert seg med "den onde onkelen" fra The Iron Islands, nemlig Euron Greyjoy. Han seiler til Esso for å bringe hjem Cerceis nye hær som skal vinne krigen for henne. 

Men det som fikk flest fans til å gispe i sesongavslutningen av sesong 7, er da The Night King stormer mot The Wall - Westeros' største verk. Det som forsvarer Westeros fra det ukjente blir revet ned av en blå, iskald zombiedrage.

Det flere norske seere bemerket seg var at vår egen Tormund Giantsbane, spilt av Kristoffer Hivju, befant seg på muren da den falt. Det har dukket opp flere spørsmål rundt hans rolle og deltagelse i sesong 8. Heldigvis er han sett både på settet til innspillingen og i bildene fra HBO i forkant av premieren. Vi puster heldigvis lettet ut og gleder oss til å se Hivju også i sesong 8! 

Se episoden her.

Med disse episodene vil du være mer enn klar for sesongpremiere på sesong 8 av Game of Thrones 15. april. Husk at du alltid kan se alle episodene og alle sesongene av Game of Thrones med HBO Nordic inkludert i RiksPakken