• ASIB_1

To stjerner fødes

Endelig er storfilmen tilgjengelig i Filmleie

Dersom du trodde «A Star Is Born» skulle bli en lettbent musikal, blir du veldig skuffet. Eller rettere sagt, ekstremt positivt overrasket.

OK, tittelen er noe misvisende siden Lady Gaga for lengst har etablert seg som en av musikkverdenens store stjerner, mens Bradley Cooper har sjarmert oss i en rekke filmer. Men dersom det fortsatt skulle være noen som er i tvil: Lady Gaga kan mye mer enn å synge og opptre på en scene, og Bradley Cooper kan veldig mye mer enn å sjangle rundt med hangover. I «A Star Is Born» leverer de tidvis gnistrende skuespill.

Er du glad i en deilig filmkveld? Les mer om vårt utvalg av film og serier her. 

Se trailer 

Viser nye sider

Spesielt Bradley Cooper imponerer – ikke minst fordi dette er hans debut som regissør. Og selv om filmen tydeligvis lener seg på et velskrevet manus, og som sagt gode rolleprestasjoner, er det liten tvil om at Cooper har gjort en god jobb med å styre skuta og unngå at dette noen gang føles som drøvtygging av en gammel historie.

Dette er nemlig en oppdatert versjon av en historie som har blitt fortalt flere ganger før. Og da mener vi ikke i negativ betydning, men bokstavelig talt: Dette er fjerde gang historien blir filmatisert, første gang i 1937, så i 1954 og forrige gang i 1976 med Barbra Streisand og Kris Kristofferson i hovedrollene.

A Star Is Born med Lady Gaga og Bradley Cooper

Rått og ekte

Versjonene fra 1954 og 1979 valgte musikalformen, men Bradley Cooper har gått for en mer realistisk, rå og usminket tilnærming. Det er et vellykket valg.

Rockestjernen Jackson Maine (Bradley Cooper) sliter med både tinnitus, en trøblete barndom, alkoholisme og avhengighet av reseptbelagte medikamenter. Karrieren er ikke akkurat på vei oppover, selv om han fortsatt drar fulle hus på store konsertarenaer, men ting endrer seg da han etter en konsert ramler inn på baren hvor den unge serveringsdamen Ally opptrer.

Jackson lar seg blende av Allys sangtalent (og oppdager etter hvert at hun også har talent for låtskriving), mens Ally lar seg blende av Jacksons stjernestatus – dog uten å bøye seg nesegrus i støvet. Hun ser mennesket bak stjernestatusen, og innser tidlig at Jackson har et drikkeproblem.

A Star Is Born med Lady Gaga og Bradley Cooper

Tidløs historie

Det er på ingen måte merkelig at «A Star Is Born» har blitt laget i flere versjoner opp igjennom årene, siden historien i seg selv er tidløs, og absolutt tåler en oppdatering. Ikke minst når det gjøres så stilsikkert og med gjennomført kvalitet som her.

For selv om «A Star Is Born» kanskje ikke finner opp kruttet på nytt, så vet den akkurat når den skal smelle av en ladning. Dermed unngår filmen fallgruvene og de verste klisjeene, og holder seerne fanget.

De musikalske prestasjonene er solide og effektive, til tider gåsehudfremkallende, noe som er atskillig mer overraskende i Coopers tilfelle enn med Lady Gaga. Mannen er tydeligvis en tusenkunstner, for her imponerer han med sang også.

A Star Is Born med Lady Gaga og Bradley Cooper

Vekker følelser

Dette kunne fort blitt en klisjéfylt søtsuppe, kun egnet for å lure billettpenger ut av kjærestepar på kinodate. I stedet har «A Star Is Born» blitt et særdeles vellaget drama, med mye humor (innimellom av det mørke slaget), engasjerende historie som vekker sterke følelser, og skuespill som suger deg inn i fortellingen.

Og i bakgrunnen ligger hele tiden musikken, som en drivkraft for hovedpersonene, og dermed også historien som fortelles.

Kos deg med A Star Is Born hjemme du også! Se filmen i Filmleie i Underholdningsportalen på dekoderen vår SMART-boks II. Les mer om Underholdningsportalen her.