• Tom Strømnæss

Lover enda mer uhygge i «Åndenes Makt»

I 14 år har Tom Strømnæss vært på omfattende spøkelsesjakt i Norge gjennom programmet «Åndenes Makt».

Tom Strømnæss (63) er klar for sin 15. sesong av TVNorge-serien «Åndenes Makt» til høsten. Med en halv million seere i snitt hver uke, er programmet en av de største suksessene i kanalens historie.

Er du glad i Åndenes Makt og norsk TV-underholdning? Med vår bestselgende TV-pakke får du 50 nasjonale og internasjonale TV-kanaler. Les mer om RiksPakken her. 

Programlederen, som beskriver seg selv som skeptisk av natur, er like overrasket over seriens popularitet etter så mange år. Temaet er like enkelt som det er fascinerende; sammen med klarsynte besøker han såkalte hjemsøkte boliger og steder i Norge for å prøve å finne en forklaring på fenomenene.

Se intervjuet med Tom her

Når «Åndenes Makt» har premiere til høsten, lover Strømnæss enda mer uhygge og pussige historier fra hele landet.

– Variasjonen er kanskje større enn noengang. Vi er på beste vestkant. Spøkelser kjenner ingen grenser tydeligvis. Det er ikke noe tryggere på Nesøya enn om man bor på østkanten av byen.

– Vi er i en kunst og kulturkafé i Ørsta. I selveste smykket av en bygning i hjertet av Ørsta på Sunnmøre. Vi er på en gård i Numedal der de som angivelig spøker kanskje er inspirert - eller satt i scene - av noe som er lys levende. Vi snakker rett og slett om en slags forbannelse her, forteller han.

Mer mellom himmel og jord

Selv om Strømnæss i utgangspunktet er en skeptiker, er han i dag overbevist om at det finnes mer mellom himmel og jord enn vi er klar over. Hva som er grunnen til de merkelige fenomenene i programmet har han ingen god forklaring på, annet enn at de er reelle for de som opplever dem. De klarsyntes evner synes Tom er fascinerende.

– Jeg tror det bunner i en sjette sans, en intuisjon. Det var vel en egenskap vi alle hadde i mye større grad den gang vi var avhengig av å tolke tegn i naturen for å overleve. Jeg tror de klarsynte har en evne til å registrere noen signaler som ikke sanseapparatet vårt ellers oppfatter. Jeg tror det er urinstinktet som ligger mer framme hos dem, sier Strømnæss.

Blir latterliggjort

Men ikke alle er like overbevist. TV-programmet er blitt latterliggjort og avfeid helt siden premieren i 2005. Selv tar programlederen kritikken med knusende ro.

– Det skulle bare mangle at vi ble latterliggjort. Vi legger jo hodet på blokka og dermed er det lett å ta oss, men det tåler vi. Men det som irriterer meg er de som insisterer på at vi juger, jukser og at det er avtalt spill. For det er det jo ikke, sier han.

Selv om Tom har opplevd merkverdige ting under opptakene, har han ennå til gode å bli redd. I løpet av årene har programlederen blant annet vært vitne til bestikk som ramler fra veggen, lamper som blinker, og barrikaderte dører der ingen oppholder seg.

– Da skvetter vi, og lurer på hva dette var.

Tror på spøkelser

I årets sesong av «Åndenes Makt» opplevde både Tom og crewet flere uforklarlige episoder. Blant annet gardiner som blir knyttet av seg selv, og leker som begynner å gå i et tomt rom.

– Denne gangen så er det faktisk flere tilfeller av, ikke så veldig skremmende opplevelser, men pussige rare ting. Vi er på denne gården i Numedal hvor dørene plutselig går opp. Og det er ikke én dør, det er fire-fem dører. Det er dører i huset, det er dører i uthus, det er dører i låver, det er dører i fjøs. Alle sammen går plutselig opp samtidig. Og det er veldig rart, pussig.

– Det er også et sted hvor dyrene bytter plass i båsen sin. Altså, geiter og griser har bytta plass i løpet av natta. Og det er de ikke i stand til å gjøre selv for de må gjennom noen sluser og tunge dører. Så det er fysisk umulig, men det har de da altså gjort, forteller han.

– Tror du på spøkelser?

– Jeg er jo helt sikker på at dette skjer, det er ingen tvil om det. Hendelsene er reelle, men hva dette skyldes vet vi jo ikke. Der har vi de klarsyntes teori å forholde oss til, som mener at dette har noe med avdøde personer å gjøre. Det er mye som tyder på det, for disse hendelsene opphører jo når de «nøytraliserer» årsaken. Da er det nærliggende å tenke at det er en sammenheng. Men dette klarer vi mest sannsynlig aldri å bevise. Men det jeg mener vi er i ferd med å bevise er at disse hendelsene er reelle, sier Tom Strømnæss.