• FreeSolo_03

Bli med på en vanvittig klatretur - uten tau

Dokumentarfilmen «Free Solo» ble belønnet med Oscar for sin skildring av Alex Honnolds klatrebragd. Noen få minutter inn i filmen blir det tydelig hvor fortjent det var. 

Fjellet El Capitan i Yosemite nasjonalpark i California er berømt og beryktet blant klatrere. Selve fjellet ruver «bare» 2307 meter over havet, men blant klatrefantaster har fjellets sørside en magisk tiltrekningskraft: Et mer enn 900 meter høyt, loddrett stup gjør dette til en av de mest utfordrende klatrerutene i verden.

Er du glad i spennende dokumentarer? Med blant annet HBO Nordic inkludert i vår bestselgende TV-pakke, kan du fråtse i dokumentarer i verdensklasse. Les mer om RiksPakken her. 

Derfor var det nok mange som ristet skeptisk på hodet da friklatreren Alex Honnold (33) annonserte sine planer om å forsere sørveggen av El Capitan, alene. Han hadde båret på planene lenge, men hadde flere ganger slått det fra seg. Helt til han grytidlig om morgenen 3. juni i 2017 gikk i gang med forsøket.

Og bare for å understreke det: friklatring betyr i dette tilfellet at Honnold ville klatre den massive, glatte og stupbratte veggen uten annet enn minimalt med sikring.

Se trailer! 

Vanskelig for verdens beste

Alex Honnold er nemlig en av verdens beste friklatrere, og har klatret ufattelig mange høydemeter i løpet av karrieren, blant annet i fjellene i Yosemite nasjonalpark. Men å klatre sørveggen på El Capitan var en spesiell idé selv for Alex Honnold. I tillegg valgte han ruten «Freerider», som er sett på som svært vanskelig, selv med tau.

Heldigvis for oss vanlige dødelige fikk den prisvinnende dokumentarfilmskaperen E. Chai Vasarhelyi og den tilsvarende dyktige kameramannen Jimmy Chin, i samarbeid med National Geographic, følge Honnolds forarbeid og ikke minst selve klatreforsøket. Resultatet er dokumentarfilmen «Free Solo», et nærgående og intimt innblikk i hva som kreves for å gjennomføre en slik bragd – og hva som får et menneske til i det hele tatt å få ideen.

Alex Honnold lykkes nemlig med å ta seg til toppen, kun ved hjelp av sin egen kropp og en viljestyrke av en annen verden – og fire timer med blodslit. Og vi seere får være med hele veien.

Free Solo på National Geographic

Neglebitende spenning

Underveis er det nok av nervepirrende øyeblikk. Ikke minst da Alex, etter å ha klatret 200 meter rett til værs, må forsere et parti med granitt som han beskriver som «glatt som glass». Det skal godt gjøres å sitte gjennom denne delen av filmen uten å knyte muskler du ikke visste du hadde, i ren sympati med kraftanstrengelsen som utspiller seg på skjermen.

Og når Alex endelig kommer seg forbi, venter det fortsatt 700 meter med loddrett klatring.

Når Alex endelig når toppen føles det som om man har vært med han hele veien opp. Og det har man jo på sett og vis, takket være Jimmy Chins fantastiske bilder. «Free Solo» er nemlig ikke bare interessant, engasjerende og svært spennende, det er også en blendende vakker film. Yosemite nasjonalpark er allerede et populært reisemål på grunn av den fantastiske naturen, og det blir definitivt ikke mindre populært etter «Free Solo».

Free Solo på National Geographic

Fortjent hyllest

Alex Honnold har helt fortjent blitt hyllet for bragden Avisen New York Times har blant annet kalt det for «en av verdens største idrettsprestasjoner», og det er vanskelig å være uenig etter å ha sett «Free Solo».

Du kan se dokumentarfilmen på National Geographic og National Geographic HD klokken 21.00 lørdag 9.3., samt klokken 12.00 og 20.00 på National Geographic søndag 10.03.