• Cercei-Lannister-GoT-Sesason-8

Lenge leve Game of Thrones - derfor blir du hekta på fantasyserien

Etter åtte sesonger har Game of Thrones kommet til veis ende. Hva er det som gjør en serie om drager, magi, prinser og prinsesser så utrolig fengslende?

Etter åtte år og like mange sesonger har Game of Thrones nådd slutten. Og sjelden har vel en TV-serie satt så dype spor etter seg, som denne massive eventyrfortellingen fra det fiktive landet Westeros. Game of Thrones har til tider vært «overalt», og folk har vært fullstendig oppslukte av fortellingen.

Er du glad i fråtse i serier og filmer? Med vår bestselgende TV-pakke får du HBO Nordic inkludert uten ekstra kostnad. Les mer om RiksPakken her

Vi tok en prat med film- og seriekritiker og -ekspert Einar Aarvig om fenomenet Game of Thrones, som enkelte omtaler som tidenes største TV-serier.

– Den er i hvert fall blant de største og helt garantert blant 2010-tallets største kulturfenomener. Jeg tror at når man skal mimre tilbake til 2010-tallet så er det med Game of Thrones-musikken og stemningen. I en tid hvor folk kanskje sitter og holder på med litt forskjellige ting, har Game of Thrones vært en samlende serie som folk har snakka om, og som har satt enormt med agenda, oppsummerer Aarvig.

Relaterbart, tross alt

Hva er det som gjør oss så hektet på denne serien? Einar Aarvig tror noe av forklaringen er at vi faktisk kan kjenner oss igjen i handlingen og karakterene, til tross for temaer som magi, drager og ekstremt voldsomme handlinger.

– Det er miksen av high fantasy og drager på den ene siden, og en slags sosiologisk undersøkelse av forskjellen mellom fattig og rik, som jeg tror er relaterbar. Kombinasjonen mellom maktspillet og det mer møkkete og gritty er noe nytt og veldig appellerende.

Daenerys og Jon Snow i Game of Thrones

Noe av det beste ved serien

Vi seere har blitt glade i de forskjellige rollefigurene, noe som har ført til regelrette opprivende øyeblikk foran skjermen. Serieskaperne har jo langt ifra har vært redde for å ta rollefigurer av dage, selv ikke de mest fremtredende.

– Jeg tror noe av det beste med Game of Thrones er nettopp castingen, ansiktene på folkene vi ser … Selv i de minste rollene er det sånne «typer», folk du legger merke til umiddelbart men du vet ikke alltid om de er gode eller onde. Og det gjelder også rollefigurene, som på sitt beste er veldig flerdimensjonale.

Samwell Tarly i Game of Thrones

Ingen grunn til å fortvile

Og det er jo ingen grunn til å fortvile selv om du har sett den aller siste episoden av GoT. Man har jo som sagt åtte sesonger å ta av, og de fleste av oss er nok klare for å snurre hele serien på nytt. Alle sesongene ligger tilgjengelig via HBO Nordic, som er en del av RiksPakka og også kan fås via pakken Favoritter. Så da er det bare å begynne på nytt, mens vi venter på bekreftelse på alle ryktene om spin-off serier.

Og dersom du ønsker en ekstra dose GoT, slapp HBO Nordic også den storslagne dokumentarfilmen «The Last Watch» tidligere i vår, som tar for seg innspillingen av seriens siste sesong. Dokumentaren tar deg bokstavelig talt med bak kulissene, og er et must for alle fans av serien.