• Julenissen-I-Snekker-Andersen

Julefilmer for familien – disse sørger for julestemning

Det er ingenting som lager julestemning som klassiske julefavoritter. Her er fem julefilmer for familien som byr på ren, pur julemagi.

Det er få ting som får fart på julestemningen som å sette seg ned og se en juleklassiker sammen. Flere av filmene vi har plukket ut passer nok ikke for de aller minste barna, men de har uansett sine egne julefavoritter.

Er du også en film- og serienerd? Gjør TV-tiden hakket bedre med vår bestselgende TV-pakke. Les mer om RiksPakken her.

Her er fem filmer familien kan kose seg med når man har fått lagt de små! Alle filmene finner du i Filmleie i Underholdningsportalen på en av våre TV-dekodere. 

Snekker Andersen og julenissen (2016)

Trond Espen Seim spiller snekker Andersen, som gjør seg klar til å opptre som julenissen. Dette til konas store fortvilelse, og vi skjønner at fjorårets opptreden langt ifra gikk smertefritt for seg. Det hele tar imidlertid en ny vending da Andersen møter på den ekte julenissen ute i skogen, og de to blir enige om å bytte rolle denne kvelden.

Denne spillefilmen holder seg ganske trofast til originalhistorien, og bra er det - man tuller bare ikke med Alf Prøysen! Litt har man riktignok lagt til på for at historien skal fylle en spillefilm, men det er Alf Prøysens originalhistorie som absolutt står i fokus.

Resultatet er en moderne film som samtidig ser ut som den kunne vært spilt inn på sekstitallet (og da mener vi på en bra måte!), og som formelig renner over av julestemning.

Rollebyttet (1983)

Dette er en vaskeekte 80-tallsklassiker, med Eddie Murphy i storform. Han spiller uteliggeren Billy Ray Valentine, som forsøker å skrape sammen penger til livets opphold ved hjelp av småsvindling og tigging på gaten. På samme tid lever børsmegleren Louis (Dan Akroyd) et liv i sus og dus.

Alt forandrer seg for Billy Ray og Louis da de blir midtpunktet i et veddemål mellom to styrtrike brødre, sjefene i selskapet Louis jobber i. Plutselig tar uteliggeren Billy Ray plassen til Louis, mens Louis havner på gaten uten en krone.

Dette er en ekte åttitallsklassiker, som også har tålt tidens tann godt.

Se også: Shrek (2001) - Med barn i huset er det kanskje den norsktalende versjonen som helst ruller over skjermen, men på originalspråket er det Eddie Murphy som har stemmen til Esel. For ekstra julestemning kan du også få med deg den halvtimelange julespesialen Shrek the Halls fra 2007.

Disney's a Christmas Carol (2009)

Denne animerte nyversjonen av den klassiske fortellingen av Charles Dickens har blant annet Jim Carrey i en hel rekke roller (han spiller blant annet både den unge, den middelaldrende og den eldre Ebenezer Scrooge, OG de tre spøkelsene som hjemsøker hv er enkelt «versjon»!), samt andre klasseskuespillere som Gary Oldman, Colin Firth, Bob Hoskins og Robin Wright.

Animasjonsfilmen er laget med samme metode som den glitrende «Polarekspressen» (2004), som regissør Robert Zemeckis laget før denne - og som også anbefales sterkt i disse juletider.

Filmen er laget med moderne animasjonsteknikker, men holder seg - heldigvis - ganske så tro til originalhistorien. Samtidig skal man ikke la seg lure av at det er Disney som har laget filmen - denne blir nok litt for skummel for de aller minste, men er en fin julefilm for resten av familien.

Se også: Grinchen (2000) - Jim Carrey briljerer som skapningen Grinchen, den eneste i den lille byen Hvemvik som hater julen. Derfor bestemmer han seg for å sabotere den.

Gremlins (1984)

Dette er riktignok en såkalt skrekk-komedie, men det er like fullt en juleklassiker for mange av oss. For selv om filmen handler om små, grønne monstere som lager kaos og sprer uhygge i en liten amerikansk by, er det hele gjort med stor doser humor. Og rammen rundt er jo så julete som det kan få blitt. Helt til slutt må vi ikke glemme Mowgli, da - tidens søteste pelsdott, som viser seg å være svært så handlekraftig når det trengs.

Se også: Gremlins 2 (1990)- hvorfor ikke kjøre på med oppfølgeren, når du først er i gang?

Et førjulsmareritt (1993)

Tim Burtons fantastiske animasjonsfilm er en litt annerledes julefilm, men historien om gresskarkongen Jack Skellington som vil kidnappe julenissen er fantastisk underholdende både for store og små – selv om de aller minst kanskje synes den er litt skummel. For de litt større barna, og ikke minst oss voksne, er dette en festforestilling proppet av fantastisk animasjon, sanger og morsomme påfunn.

Jul etter din smak

Dette er bare et lite utvalg av klassiske julefilmer for familien, og kanskje har du helt andre du bare må se for å finne julestemningen. RiksTVs tilbud av film og underholdning dekker uansett behovet, også på julefronten. Velger du for eksempel den mest komplette pakken, RiksPakken, får du film- og seriespesialistene HBO Nordic og Paramount+. Du kan også legge til for eksempel C More Film og Serier, Viaplay Film og Serier og mere til.

Med Filmleie via internett velger du også selv når du ser filmene. Og det kan jo være greit, i en travel juletid! Og for fullstendig frihet både på hvor og når du ser ting, finnes RiksTV-appen.

Valget er ditt, men én ting er sikkert: Det blir jul i år også, både i stua og på skjermen med julefilmer for hele familen!

Se også: Edward Saksehånd (1990) - Noen år før «Et førjulsmareritt» lagde Tim Burton denne klassikeren med Johnny Depp og Winona Ryder i hovedrollene. Og det er jo litt jul i denne også!