• td802b2f

Solskjær er en populær mann blant Unitedfansen Foto: NTB Scanpix

Scheie om Solskjæreffekten

– Resultatene taler vel for seg selv, sier kommentatorlegenden.

Arne Scheie er mildt sagt imponert over Solskjærs prestasjoner som Manchester Uniteds manager - og tilsvarende lite imponert over kritikerne hans.

Ole Gunnar Solskjær har virkelig fått sving på Manchester United, etter at han tok over jobben som manager i desember i fjor. I skrivende stund har laget gått ubeseiret gjennom de 10 siste kampene, og 9 av disse har endt med tre poeng til de røde fra Manchester.

Glad i fotball? Med vår bestselgende TV-pakke RiksPakken får du tilgang til fotball i verdensklasse. Se Champions League med TV 2 Sport 1 og 2, FA-cup med Viasport og Premier League med TV 2 Sport Premium som tilleggspakke. 

Dette har naturlig nok ført til at mange roser Ole Gunnar Solskjær opp i skyene. Men det er også noen få som har vært kritiske, blant annet den tidligere Manchester United-spilleren Paul Ince. Han har blant annet uttalt at han selv kunne gjort en like god jobb som Solskjær.

Ole Gunnar Solskjær med Unitedstjernene

Ingen enkle kamper

Vår egen Arne Scheie hører så absolutt til den positive siden, og synes ikke de som er kritiske har grunn til å være negative.

– Resultatene taler vel for seg selv; 9 seiere og 1 uavgjort på ti kamper, i Premier League... Det er jo helt fenomenalt!

– Kritikerne har veldig lite å komme med, og det de prøver å trekke fram synes jeg faller på sin egen urimelighet. «De har jo ikke møtt noen gode lag» og den slags – hvem er det egentlig som er dårlige i Premier League? Ligaen er knallhard, og jevnere enn på veldig lenge, påpeker Arne Ball.

På spørsmål om hva han tror Solskjær gjør riktig, understreker Arne at han ikke har snakket med den blide kristiansunderen siden han havnet på Old Trafford igjen.

Unitedfansen elsker å ha Solskjær tilbake

Personlighet og smarte valg

– I likhet med alle andre må jeg bare synse. Men han hadde et dårlig utgangspunkt å jobbe med da han tok over etter Mourinho. Ikke når det gjelder spillerstallen, men stemningen i klubben var virkelig på bunn. Så har man personligheten hans, det at han alltid har et smil klart. Det tror jeg er mye forklaringen på oppturen.

– Jeg har bitt meg merke i pressekonferansene etter kampene: Solskjær rakker aldri ned på noen av spillerne, i motsetning til Mourinho. Ole Gunnar tar alle samtaler under fire øyne, dermed slipper han støyen fra media og andre utenforstående, samtidig som han har en god tone med spillerne. Det vises virkelig, han har greid å få både spillerne og apparatet med seg, noe som igjen har ført til de gode resultatene.

Arne Scheie tror også at Solskjær har gjort kloke valg i sammensettingen av teamet rundt seg.

– Ole Gunnar beholdt de riktige folkene, og hentet inn riktige folk. Teamet har rutine, samtidig som han fikk inn nytt blod. Det var nok for eksempel klokt å ta med Michael Carrick, som spilte på laget for ikke lenge siden.

Solskjær er populær blant både spillerne og fansen

Kunne bare gå en vei

Scheie er imidlertid ikke veldig overrasket over at Solskjær har gjort det godt i rollen som manager, selv om også han er overrasket over poengfangsten til Manchester United den siste tiden.

– Med tanke på forholdene i klubben da Solskjær tok over, kunne det vel strengt tatt bare gå én vei. Men måten han har gjort det på er virkelig imponerende. Hvis man skal gi kritikerne rett på noe, er det at han tok over på et gunstig tidspunkt, i en tid hvor kampene kom tett, og man fikk maksimalt ut av løftet som ofte kommer med en ny manager. Men jeg går fortsatt ikke med på at det er «enkle» kamper i Premier League.

Solskjær møter noen tøffe motstandere i tiden fremover

Tøffe kamper fremover

Arne ser ikke bort ifra at Manchester United vil fortsette å levere gode resultater videre i sesongen, men tror det uansett er urealistisk å håpe på en topp tre-plassering i ligaen. Og i tiden som kommer skal klubben gjennom flere tøffe kamper, også i cupene.

– Det er selvfølgelig vanskelig å spå hvordan det går fremover, men «intet tre vokser inn i himmelen», som det heter. Motgangen vil komme, og da spørs det hvordan Solskjær og klubben takler den.

– Målet er vel å komme seg ut i Europa, noe mer enn det kan de vel ikke håpe på, selv om resultatene fortsetter å gå Manchester Uniteds vei. Klubbens sjanse til å vinne noe i år er vel i FA-cupen, og den er en utfordring i seg selv.

– De har jo en vanskelig bortekamp mot Chelsea mandag 18. februar. Og så har de jo Paris Saint-Germain i Champions League (tirsdag 12. februar). PSG er selvfølgelig langt ifra noen lett motstander, men når man først skal møte dem er dette et gunstig tidspunkt, siden blant annet Neymar er ute med skade. Men noen lett oppgave er det selvfølgelig ikke.

Ole Gunnar Solskjær er populær blant United-fansen

Enorm interesse og glød

Det alle lurer på for tiden, er hva som skjer når Ole Gunnar Solskjærs vikariat i managerstolen er over. Arne Scheie sier det er bortimot umulig å spå hvem som tar over Manchester United, selv om Solskjær har levert en god søknad så langt.

– Der har styret i klubben en veldig vanskelig avgjørelse. Enkelte tror Solskjær får jobben på fast basis dersom de slår PSG og går videre, men jeg tror det er mer en helhetsvurdering, enn at alt skal stå og falle på det. Jeg tror han får tilbud om noe i Manchester United når «vikariatet» er over, men om det blir selve managerjobben... Det er i hvert fall ingen tvil om at han har skapt en enorm interesse, driv og glød i en klubb som slet fælt før han kom. Solskjær inntreden på sjefskontoret på Old Trafford er noe av det største som har skjedd norsk fotball på veldig mange år.

Dersom du vil følge Premier League og annen europeisk fotball, har RiksTV det du trenger. For eksempel har TV2 Sport Premium det beste av engelsk fotball, med over 200 direktesendte kamper fra Premier League og flere magasinsendinger.