• Interstellar

10 adventure-filmer som tar deg med på en eventyrlig reise

Alle liker eventyr, men på film rommer det engelske sjangernavnet adventure enda mer. For her handler ikke bare om fairytales, som du ser i spennet filmene i denne lista representerer. Dette er storslått underholdning, ofte for hele familien. Popcorn er et must.

The Neverending Story (1984)

Regissør: Wolfgang Petersen
Med: Noah Hathaway, Barret Oliver, Tami Stronach
Aldersgrense: 11 år

En magisk reise som handler om en liten gutts kraftfulle evne til å drømme seg bort, og hvordan han redder en døende fantasiverden. Samtidig som Bastian bearbeider sorgen etter morens død, får han stadige irettesettelser av den strenge, velmenende faren, som ikke liker at dagdrømmingen hans går ut over skolen.

Men da gutten finner en magisk bok på skolens bibliotek, dras han inn i et utrolig univers hvor han både føler seg fri og får nok av utfordringer. Klassiker.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube. 

Er du glad i film og serier? Med vår bestselgende TV-pakke får du tilgang til over 50 nasjonale og internasjonale TV-pakker, samt seriegiganten HBO Nordic. Les mer om RiksPakken her.

Tilbake til fremtiden (1985)

Regissør: Robert Zemeckis
Med: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson
Aldersgrense:  11 år

High school-elev Marty McFly elsker å skate og spille el-gitar. Men på skolen har han problemer med rektor, og på hjemmebane må han stå ut med foreldrenes bitre ekteskap. Det eneste virkelige lyspunktet i livet hans, er vennskapet med den eksentriske vitenskapsmannen Doc.

Da han blir invitert over til sin noe korka og spesielle venn for å teste hans nyeste oppfinnelse, reiser han tilbake i tid, til 1950-tallet. Her holder han uforvarende på å ødelegge den gryende romansen mellom sin mor og far, og dermed truer han sin egen eksistens. Underholdende og oppfinnsom film, da den kom. Like underholdende i dag.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Apple TV+, Amazon Prime, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube. 

Raiders of the Lost Ark (1981)

Regissør: Steven Spielberg
Med: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman
Aldersgrense: 15 år

Aldri har en arkeolog blitt framstilt i bedre lys. Men så er ikke Harrison Fords Indiana Jones en vanlig arkeolog heller. Han er eventyreren som i 1936 leies inn av myndighetene for å finne Paktens Ark før Hitlers nazister får kloa i dens magiske krefter. Arken en ettertraktet bibelsk gjenstand som har vært savnet i 2500 år.

Dette er mer som å være i en fornøyelsespark enn å se film. Her er det non-stop actioneventyr, i en herlig berg-og-dalbane av en historie. Når George Lucas og Steven Spielberg bestemte seg for å jobbe sammen ble resultatet storslagent. Filmen kostet riktignok tre ganger mer enn budsjettert, $22 millioner, men spilte inn $200 millioner, så da var det vel greit.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie ("Jakten på den forsvunne skatten"). Kan også strømmes hos Viaplay, Netflix, Blockbuster, Google Play, YouTube. 

The Princess Bride (1987)

Regissør: Rob Reiner
Med: Cary Elwes, Mandy Patinkin, Robin Wright
Aldersgrense: 12 år

Dette er mer fairytale enn adventure, uten at det gjør noen verdens ting. For dette er både morsomt og fint. Her får vi en ny og artig vri på den klassiske undersjangeren prinsesse-i-nød.

Prinsessen heter Buttercup, spilt av Robin Wright som vi sist så i House of Cards, og hennes store kjærlighet er Westley. Men selvsagt fører forviklinger til at hun må gifte seg med onde prins Humperdinck. Her må Westley ordne opp! Intelligent, humoristisk og akkurat passe kyssing til å ikke gjøre det megapinlig for barna.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie ("Brudeprinsessen". Kan også strømmes hos Apple TV+, Blockbuster.

Stand by Me (1986)

Regissør: Rob Reiner
Med: Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman
Aldersgrense:  11 år

Jo visst, de unge guttene i denne filmen legger ut på eventyr, men det er hverken magi eller en fantasihistorie du får servert her. Dette er en coming-of-age-historie, basert på en Stephen King-novelle.

Da fire unge gutter og kompiser - den smarte Gordie (Wil Wheaton), ledertypen Chris (River Phoenix ), emosjonelt ustabile Teddy (Corey Feldman), og etternøleren Vern (Jerry O'Connell) - overhører den enes bror snakke om et lik drar de ut for å finne det. En nydelig film om overgangen mellom ung og voksen, om å stå opp for seg selv og ikke minst vennskap.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie ("Venner for Livet"). Kan også strømmes hos Viaplay, Apple TV+, Blockbuster, Google Play, YouTube.

Lawrence of Arabia (1962)

Regissør: David Lean
Med: Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn
Aldersgrense: 11 år

Vi har alle blitt littegranne ødelagt av alle seriene vi har binget, så vi forstår at du synes en film som klokker inn på nesten fire timer er i lengste laget. Vi foreslår å se den som en miniserie i tre-fire deler. Et krigsdrama uten sidestykke fra første verdenskrigs kamper i Nord-Afrika. Filmen gjorde Peter O´Toole til den stjerna han var, i sin rolle som T.E. Lawrence, den engelske offiseren som smalet de arabiske stammekrigerne i offensiven mot Tyrkia. Den mest episke av alle episke filmer.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube. 

The Great Escape (1963)

Regissør: John Sturges
Med: Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough
Aldersgrense:  15 år

Dette er den sanne historien om de allierte styrkene som planlegger en stortilt flukt fra nazifangenskap under andre verdenskrig. Og for en cast da, dere. I tillegg til de ovennevnte kan vi nevne James Donald, Charles Bronson, Donald Pleasence og James Coburn.

Med en sakte og seig oppbygning, som på mange måter kan sammenlignes med dagens serier, klekker soldatene høysikkerhetsleiren Stalag Luft III, en avansert plan for å frigjøre 250 offiserer. En av tidenes mest populære krigsfilmer.

Strømmes hos Apple TV+, Blockbuster, Google Play, YouTube

Into the Wild (2007)

Regissør: Sean Penn
Med: Emile Hirsch, Vince Vaughn, Catherine Keener
Aldersgrense: 11 år

En eventyrlig film som er basert på boka som er basert på den sanne historien om toppstudenten og atleten Christopher McCandless. Han solgte alle sine eiendeler og donerte sparepengene til veldedighet før han la ut på en reise for livet gjennom flere amerikanske stater før han til slutt endte opp i Alaskas-ødemark.

På veien møter han mennesker som former hans livssyn samtidig som han endrer dere liv. Men var han en fryktløs eventyrer eller naiv idealist? Kanskje noe for deg som nettopp har lest Kjetil Østlis noe mer nøkterne Lars Monsen-biografi.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Netflix, Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube. 

Interstellar (2014)

Regissør: Christopher Nolan
Med: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain
Aldersgrense: 12 år

Regissør Christopher Nolan slutter aldri å utforske tid og rom-aspekter i sine filmer. Her tar han det ut i verdensrommet, hvor hvor en gruppe astronauter legger ut på menneskehetens hittil viktigste oppdagelsesferd.

Vår tid på jorden går mot sin slutt, og en romeventyrerne får i oppgave å finne vårt neste hjem. Her utforsker Nolan tankeeksperimenter som ormehull - teoretiske romsnarveier - og tidsreiser, i en visuelt storslagen film med en bøling stjerneskuespillere i rollebesetningen.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Netflix, Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube. 

Stardust (2007)

Regissør: Matthew Vaughn
Med: Charlie Cox, Claire Danes, Sienna Miller
Aldersgrense: 11 år

Den slumrende engelske landsbyen Wall er oppkalt etter steinmuren som i århundrer har vært skillet mellom innbyggerne og det overnaturlige, parallelle universet som ligger på den andre siden. I denne eventyrfilmen får vi akkurat det - et skikkelig eventyr.

Da to unge elskere ser et stjerneskudd på himmelen under en romantisk seanse (SFW), lover overmodige Tristan at han skal hente stjerneskuddet til sin elskede. Dermed forsvinner han inn i det forheksede land, Stormhold. Flere fine skuespillere her, men vi trekker fram Robert De Niro, som er morsom og god som den cross-dressende himmelskipskapteinen, Captain Shakespeare.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Netflix, Amazon Prime, Apple TV+, SF Anytime, Google Play, YouTube. 

Trenger du flere filmtips? Få flere tips her.