• Deadpool

10 gode action-komedier du må se

Vi har alle vært der. Man møter en litt røff type og en frekk kommentar får stå uimotsagt. Den kjappe replikken som hadde gjort at du hadde gått seirende ut av møtet, kommer du selvsagt på lenge etterpå. Sånn er det ikke i denne sjangeren. Så her er det muligheter for læring.

Bad Boys (1995)

Regissør: Michael Bay
Med: Will Smith, Martin Lawrence, Lisa Boyle

Will Smith og Martin Lawrence spiller politiduoen som oppdager at beslaglagt heroin til en verdi av $100 millioner forsvinner fra politiets bevislager, rett under nesa på dem. Sammen med politiets kvinnelige kronvitne starter jakten på en fransk narkobaron som etterlater seg lik på lik i sitt kjølvann.

Eksplosjonskongen Michael Bay bruker omtrent like mye dollars på sprengstoff som heroinen er verdt, i denne klassiske Miami-komedien. Her er det flere oppfølgere å gå videre til. Siste film, Bad Boys for Life, kom i januar 2020.

Lei filmen i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Netflix, Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube.

Er du på utkikk etter en komplett TV-pakke? Med vår bestselgende TV-pakke får du tilgang til over 50 TV-kanaler, HBO Nordic og Paramount+! Les mer om RiksPakken her. 

Tropic Thunder (2008)

Regissør: Ben Stiller
Med: Ben Stiller, Jack Black, Robert Downey Jr.

Ben Stillers Hollywood-satiriske Vietnam-krigskomedie er en artig affære. Både takket være gode skuespillere, som spiller noe mindre gode skuespillere, og et morsomt plot om en filminnspilling som sporer helt av relativt kjapt.

Når produsentens dogme-aktige innspillingsplan med skjulte kameraer og eksplosiver gjør at deler av crewet og skuespillerne blir tatt til fange av en vaskeekte narkoliga, blir det plutselig ramme alvor.

Lei filmen i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Netflix, HBO Nordic, Apple TV+, Blockbuster, Google Play, YouTube.

Ghostbusters (1984)

Regissør: Ivan Reitman
Med: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver

Who you gonna call? Ghostbusters! Unnskyld, vi vet at denne sangen kan sette seg på det indre øret en uke eller to. Men siden dette er en popkulturell-klassiker, så må du se filmen uansett.

Dessuten, enhver Bill Murray-film burde man vel også strengt tatt få med seg. 80-talls kids vokste opp med minst ett plastikkspøkelse fra Ghostbuster-franchisen i lekekassa, og historien om de “paranormale etterforskerne” bæres trygt i land av Mr. Murrays herlige deadpan-humor.

Lei filmen i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Netflix, Apple TV+, Google Play, YouTube.

Deadpool (2016)

Regissør: Tim Miller
Med: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, T.J. Miller

Når man lager en superheltfilm om en antihelt, får man Deadpool. Ryan Reynolds evige strøm av drøye vitser driver, sammen med en heseblesende dose action, filmen og de 103 minuttene avgårde.

Handlingen? Eks-special forces soldat Wade Wilson får en dødelig kreftdiagnose. Han blir med i et eksperiment som gir ham helbredende krefter. Udødelig, altså. Dessverre blir han stygg som juling, og velger å skjule seg i sitt nye superheltkostyme og hevne seg på mannen som ødela utseendet og livet hans.

Tips: google “den fjerde veggen” før du trykker play, for denne filmen bryter den både titt og ofte.

Lei filmen i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Apple TV+, Blockbuster, Google Play, YouTube.

Arme Riddere (2011)

Regissør: Magnus Martens
Med: Kyrre Hellum, Mads Ousdal, Henrik Mestad

Magnus Martens jobber mye utenlands, og har regissert flere serieepisoder til bl.a. Banshee, 12 Monkeys og Good Behavior. Med denne litt undervurderte filmen, basert på en historie av Jo Nesbø, har han laget en sjangertro actionkomedie om et broket tippelag.

Her er det både høyt driv, kule rolletolkninger og noen veldig gøyale og drøye scener. Da Oscar våkner opp med en pumpehagle i hendene, på en strippebule, mens politiet sikter på ham, starter opprullingen av hva som skjedde da fire jobbkompiser fikk 12 rette på tippekupongen.

Lei filmen i RiksTVs Filmleie. Strømmes hos Viaplay, Apple TV+, Blockbuster, Google Play, YouTube.

Midnight Run (1988)

Regissør: Martin Brest
Med: Robert De Niro, Charles Grodin, Yaphet Kotto

Robert De Niro spiller dusørjegeren Jack Walsh, som jakter og finner svindleren Jonathan Mardukas (Charles Grodin). Purk-frakter-skurk-komedie fra 80-tallet lover jo bra! Og denne holder løftene sine.

Walsh skal bare transportere sin nyervervede fange i ro og mak fra New York til Los Angeles, men han vet hverken at mafiaen har utlovet en gigantisk dusør på Mardukas hode, eller at FBI også er ute etter hans mann. Festet sammen med håndjern, legger de to jagede mennene ut på sin tur på tvers av USA, med like doser action og samtalehumor. Slett ikke dumt.

Strømmes hos Netflix, Apple TV+, Blockbuster, Google Play, YouTube

Hot Fuzz (2007)

Regissør: Edgar Wright
Med: Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman

Vi hopper til England, der buddy cop-sjangeren får seg en satirisk gjennomgang. Kritikerne og publikum ga svært gode skussmål til denne underholdende parodien.

Londons beste og mest overivrige politimann blir forflyttet til den søvnige landsbyen Sandford, fordi han er så mye dyktigere enn hovedstadskollegene at han får resten av politiet i vanry. I et lite landsbyhøl hvor krimraten er lik null, kan han jo ikke utmerke seg med sin høye arrestasjonsprosent, resonnerer ledelsen. Og på papiret er jo det smart tenkt.

Strømmes hos Viaplay, Apple TV+, Amazon Prime, Blockbuster, Google Play, YouTube

Kick-Ass (2010)

Regissør: Matthew Vaughn
Med: Aaron Taylor-Johnson, Nicolas Cage, Chloë Grace Moretz

Klar for en metainngang til superheltsjangeren, som i tillegg funker overraskende bra? Med et sånt innsalg regner vi nesten med det. Denne er nemlig adaptert fra Mark Millars ultravoldelige tegneseriebok med samme tittel.

Historien handler om tegneserienerden Dave som bare vil én ting: bli en superhelt. Men når du ikke har en eneste superkraft, må du improvisere. Han kjøper en stilig våtdrakt, deler ut litt juling til noen skurker og får relativt hard medfart selv også. Likevel tar det ikke lang tid før han blir en farsott i media, og innen kort tid kommer det flere hobbyhelter på banen.

Strømmes hos Netflix, HBO Nordic, Apple TV+, Blockbuster, Google Play, YouTube

Rush Hour (1998)

Regissør: Brett Ratner
Med: Jackie Chan, Chris Tucker, Ken Leung

Tittelen på denne filmen er beskrivende. Her går det unna i svingene, både i replikkene og kampscenene. Ikke så rart kanskje, når man har østens raskeste hender og vestens kjappeste kjeft i hovedrollene. Jackie Chan gjør som vanlig alle sine egne stunt, og mange av Chris Tuckers mitraljøsereplikker ble improvisert på sett. Da datteren til den kinesiske konsulen i Los Angeles blir kidnappet, settes LAPD-purken James Carter til å passe på at den spesialinnkalte Hong Kongs-etterforskeren Lee holder seg borte fra saken. Det går sånn passe.

Lei filmen i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube.

Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Regissør: Shane Black
Med: Robert Downey Jr., Val Kilmer, Michelle Monaghan

Robert Downey Jr. er fin som den småkriminelle tyven Harry, som snubler inn på en Hollywood-audition og får rollen, da han stikker av fra politiet. Til rollen som etterforsker trenger han opplæring av en ekte politimann, den flamboyante Perry van Shrike, spilt av Val Kilmer.

Samtidig lyver Harry og sier han faktisk er politi da han møter drømmejenta. Og når Harry og Perry plutselig havner i skarpe situasjoner, blir skillet mellom rolle, løgn og virkelighet visket ut. En mørk og satirisk komedie, som leker med neo-noir krimsjangeren.

Lei filmen i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube.

Vil du ha flere film- eller serietips? Sjekk ut alle våre anbefalinger her!