• Batman-Begins-Christian-Bale

Toppliste: 10 actionfilmer du må se

En toppliste uten Die Hard-filmene? Vi tar sjansen, og gønner bokstavelig talt på med et bukett det likevel lukter svidd av. Dette er de beste actionfilmene!

Batman Begins (2005)

Regissør: Christopher Nolan
Med: Christian Bale, Michael Cane, Liam Neeson

Den første filmen i Nolans The Dark Knight-trilogi tar oss tilbake til starten.

Rikmannssønnen Bruce Waynes foreldre blir brutalt drept når han bare er en liten pjokk. Full av sinne og hevntanker, finner han til slutt en indre disiplin og ro hos en martial arts-trener i det fjerne østen.

Når han kommer tilbake til Gotham City, trenger byen sårt en superhelt. Derav Batman. En action-perle, også for deg som ikke nødvendigvis er helt superheltfrelst. Mulighet for et lite filmmaraton, her, da det som nevnt er tre filmer å boltre seg i.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, C More, Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Google Play, YouTube 

Er du også filmfanatiker og serienerd? Med RiksPakken har du over 50 TV-kanaler, HBO Nordic og Paramount+ inkludert! Les mer om RiksPakken her. 

The Matrix (1999)

Regissører: Wachowski brødrene (nå søstrene)
Med: Keanu Reeves, Carrie-Ann Moss, Laurence Fishburne

Vi tipper det er en stund siden du har sett denne.

Sci-fi-action på legendenivå. Blå og rød piller, Matrix-frakk og forklaringen på hva et déjà vu egentlig er. Det er ikke grenser for hvordan Matrix påvirket populærkulturen rundt årtusenskiftet.

Hackeren Thomas Anderson med nicket Neo, får sin verden snudd på hodet, da han kommer i kontakt med en gruppe rebeller, ledet av visjonæren Morpheus. Men egentlig var det hans tidligere verdensbilde som var opp ned. Storslagen, sjangerrevolusjonerende film med heftige actionsekvenser, som ga oss hakaslepp for over 20 (!) år siden.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Netflix, Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube

Max Manus (2008)

Regissører: Joachim Rønning, Espen Sandberg
Med: Aksel Hennie, Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch

Jo, dette er faktisk en av få norske actiondramaer. Men den er også mye mer enn det.

Drama fra den brutale virkeligheten, som skildrer mannen bak sabotørmasken. Og vi ser den gjerne igjen med jevne mellomrom. Og med den norske Hollywood-duoen “Roenberg” i regissørstolen og Aksel Hennie i hovedrollen, blir dette av internasjonal klasse.

Vi følger den kanskje aller beste og i hvert fall, her til lands, mest kjente sabotørgruppa under andre verdenskrig. Her er alle heltene: Gregers Gram, Gunnar “Kjakan” Sønsteby og den modigste av dem alle, Max Manus.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, C More, SF Anytime, Apple TV+, Google Play, YouTube 

Léon: The Professional (1994)

Regissør: Luc Besson
Med: Natalie Portman, Jean Reno, Gary Oldman

Livet til 12 år gamle Mathilda er ikke noe særlig bra. Dårlig bosted, dårlig narko-far. Det eneste lyspunktet er broren hennes på fire år. Men da en psycho DEA-agent - i Gary Oldmans velspilte skikkelse - dreper broren og hele familien hennes, søker hun tilflukt hos sin hemmelighetsfulle nabo, Léon.

Jean Reno spiller iskald leiemorder med et hjerte av smeltet gull. De to blir bestiser og hjelper hverandre å overleve, både på fysisk og følelsesmessig nivå. For selv en tøff assassin kan ha følelser og medmenneskelighet, faktisk. Brutalt og varmt i en annerledes, kul og fin film. Gjennombruddsrollen til big gun Natalie Portman.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Blockbuster, Google Play, YouTube

Oldboy (2003)

Regissør: Park Chan-wook
Med: Min-sik Choi, Ji-Tae Yoo, Hye-jeong Kang

Denne ultravoldelige actionthrilleren fra den Sør-Koreanske regissørlegenden Park Chan-wook er ikke for de sarte. Hevnen er rå og brutal for Oh Dae-su som uten at han vet hvorfor, blir fengslet i 15 år - før han slippes fri, like overraskende.

I mellomtiden er hans kone myrdet, og han har bare fem dager på å finne ut hvem som gjorde det. Filmen vant Grand Prix i Cannes og ble et internasjonalt fenomen når den kom. Står seg godt.

Strømmes hos SF Anytime

Hamilton: I nasjonen interesse (2012)

Regissør: Kathrine Windfeld
Med: Mikael Persbrandt, David Dencik, Saba Mubarak

En oppstrammet, veltrent Persbrandt på tokt som Hamilton er faktisk ikke dumt. “Här finns nerven och spänningen och smällar som känns”, skrev Aftonbladet på anmelderplass. Jajamen! I Persbrandts skikkelse er spesialsoldaten sliten og desillusjonert. Etter at et spionoppdrag på grensa til Afghanistan eksploderer i fanget på ham, vender han hjem. Han er et såret dyr, som kun handler på gamle reflekser. Det vil koste ham dyrt.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Blockbuster, Apple TV+

The French Connection (1971)

Regissør: William Friedkin
Med: Gene Hackman, Fernando Rey, Roy Scheider

Klassikeralarm! Hardkokt politiaction fra New York med Gene Hackman i hovedrollen som Jimmy “Popeye” Doyle. Denne sopte med seg Oscars! 

Her går det unna i jakten på dopsmuglerne. Biljakter, spaning og skuddvekslinger som det ikke var noen morgendag. Røft språk for sin tid. Popeye er etterforskeren som handler på instinkt, gjerne litt på siden av tørre paragrafer. Men han får jobben gjort.

Filmen ble ansett som innovativ når den kom, ikke minst fordi den ikke sukret pillen. Popeye Doyle er et dårlig menneske. Det blir opp til deg å vurdere om den er utdatert, eller fortsatt holder seg.

Strømmes hos Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube

The Bourne Identity (2002)

Regissør: Doug Liman
Med: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper

Av og til er det deilig å spole tilbake og se hvor alt startet. For Jason Bourne-serien har både levert flere gullfilmer, men også vokst seg ut av sitt gode skinn til tider.

Matt Damon er finfin som Bourne, en mann uten minne som blir dratt opp av Middelhavet av en fiskebåt. Sakte men sikkert husker han bruddstykker av sin fortid. Samtidig som han gjenoppdager sine ekstreme agentferdigheter, blir det klart at han er en jaget mann. Det eneste han har å gå på er et bankkontonummer i Zurich.

Kult med nedpå, amerikansk action i Europa. En må-se-film om du ikke har fått den med deg.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Netflix, Amazon Prime, Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Google Play, YouTube

The Boondock Saints (1999)

Regissør: Troy Duffyá
Med: Willem Dafoe, Sean Patrick Flanery, Norman Reedus

Denne filmen splitter filmkjennere og-fans. Vaker på stødige 7,8 på folkelige IMDB, mens kritikersnittet på Rotten Tomatoes er på magre 22%. Trikset er nok å se på den som reinspikka entertainment.

Ihvertfall: To irske Boston-brødre legger ut på en drapsferd i Guds- og rettferdighetens navn. Deres mål er å utrydde kriminelt avskum som ikke fortjener livets opphold. Media, folket og til og med politiet kommer på moralsk gli etterhvert. Fullstendig gale-matias manus og karikerte skuespillerprestasjoner til tross - regissør Duffy holder seg innenfor filmens merkelige rammer.

Det er vel derfor det har blitt en kultfilm. Det er forresten vanskelig å ikke fascineres av Willem Dafoe, som må ha fått helt frie tøyler i rollen som eksentrisk etterforsker.

Strømmes hos YouTube

RoboCop (1987)

Regissør: Paul Verhoeven
Med: Peter Weller, Nancy Allen, Dan O'Herlihy

Denne luringen av en film har fått et feilaktig stempel som voldelig og hjernedød. Men egentlig er den en ikke-så-dum action-sci-fi-satire, med tildels krass samfunnskritikk og mørk humor.

Åkei, det er ikke noen intellektuell film akkurat, men smart nok til at den ble nominert til to Oscars.

En politimann blir brutalt drept - det husker alle 80-talls barn som sneik seg til å se den lenge før man var gammel nok - men kommer tilbake som cyborg-purken RoboCop. Dypt begravde minner gjør at han sporer av fra sine pre-programmerte plikter. Fikk en remake i 2014, men det er ikke den vi anbefaler her.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Google Play, YouTube

Finner du ingenting å se på? Få flere film- og serieanbefalinger fra RiksTV her!