• Ratatouille

10 animerte filmer du kan se med eller uten barn

Finnes det en undervurdert sjanger som er bedre enn sitt “barnslige” rykte, er det denne. Her får noen av verdens mest lekne og nytenkende regissører/historiefortellere fritt teknologisk spillerom til å realisere sine beste og mest kreative idéer.

Who framed Roger Rabbit? (1988)

Regissør: Robert Zemeckis 
Med: Bob Hoskins, Christopher Lloyd, Joanna Cassidy
Aldersgrense: 12 år

Banebrytende! Teknisk brilliant! Det skal ikke være mulig! Slik hørtes det ut blant kritikerne da denne glemte perlen kom på slutten av 80-tallet. Med sin originale blanding av “ekte” film og animasjon er den fortsatt like kul.

Handlingen foregår på 40-tallet. Roger Rabbit og resten av de animerte filmstjernene i Hollywood er en underdanig minoritet i showbiz-byen, henvist til ghettoen Toontown. Da Roger blir anklaget for å ha drept et menneske, nattklubbeieren Marvin Acme, går privatdetektiven Eddie Valiant (Bob Hoskins) motvillig med på å renvaske ham.

Strømmes hos Google Play, YouTube

Er du glad i filmer og serier? Med vår bestselgende TV-pakke får du tilgang til over 50 nasjonale og internasjonale kanaler og HBO Nordic inkludert. Les mer om RiksPakken her.

Flåklypa Grand Prix (1975)

Regissør: Ivo Caprino
Med: Frank Robert, Kari Simonsen, Toralv Maurstad
Aldersgrense: Ingen aldersgrense

Det er lite som ikke er sagt om denne - filmen-over-alle-norske-filmer - her hjemme på berget. I det store utland er begeistringen også stor for vår nasjonalskatt.

Men der har den imidlertid også fått kritikk for å mangle tempo den første timen. Greit nok, norsk bygdeliv med ironisk blikk er jo halvnisjete. Koseklumpen Ludvig kan også fremstå som både weird and disturbing for det globale filmpublikummet ser det ut til. Bryr vi oss om slike kommentarer da, dere? Å, nei.Dette er jo for komplimenter å regne for oss sære nordmenn.

For filmen i sin helhet er det ingen som kan misforstå eller kritisere. Spesielt billøpet får ros for å være noe av det bedre som er festet på film når det kommer til biljakt og racing. Og der er det jo litt konkurranse.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Apple TV+, Google Play, YouTube.

Grave of the Fireflies (1988)

Regissør: Isao Takahata
Med: Tsutomu Tatsumi, Ayano Shiraishi, Akemi Yamaguchi
Aldersgrense: 15 år

En trist film som river i hjertet. En ung gutt og lillesøsteren prøver å overleve i Japan under andre verdenskrig. Men amerikanske bomber tvinger til slutt de to til å legge ut på en farlig reise. Her er både animasjonene og historieleksa hardtslående. En antikrigsfilm fra legendariske Studio Ghibli (My Neighbour Totoro og Spirited Away).

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie 

The Incredibles 1 & 2 (2004 og 2018)

Regissør: Brad Bird
Med: Craig T. Nelson, Holly Hunter
Aldersgrense: 7 år

Superheltfilmer om en noe uvanlig superheltfamilie. Mor og far har pensjonert seg fra sine respektive superheltkarrierer, men tvinges ut av sin anonyme tilværelse da et hemmelig oppdrag kommer deres vei.

Smart og meget underholdende fra Pixar. Her er det fristende å ta fram en klisjé som overflødighetshorn. Lille Baby Jack Jack var morsom i første film, men får mye større plass i den andre. Hysterisk morsom.

Finnes her: RiksTV Filmleie, Viaplay, Apple TV+, Google Play, YouTube

Løvenes konge (1994)

Regissør: Roger Allers, Rob Minkoff
Med: Matthew Broderick, Jeremy Irons, James Earl Jones
Aldersgrense: 7 år

Vi har alle vært i et familieselskap der tante eller onkel strør om seg med fun facts om hvordan Disney tegnet løven Scar med klare likheter til Jeremy Irons, som hadde den engelske stemmen. Det sier noe om hvor populær denne filmen var da den kom.

Et episk drama om løven Simbas kamp for å bli voksen og akseptere sine plikter. Filmen er tydelig inspirert av flere Shakespeare-verk, spesielt Hamlet, både i tema og karakterer.

Strømmes hos Apple TV+, Google Play, YouTube

WALL·E (2008)

Regissør: Andrew Stanton
Med: Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin
Aldersgrense: 7 år

Åkei, så nå skal vi liksom gråte av en ynkelig liten robot nå, da? Jepp, sånn har det blitt. Eller, sånn ble det, da roboten WALL-E presenterte seg tilbake på 00-tallet. Vi er langt inne i framtiden her, og menneskeheten har forlengst forlatt planeten.

I et par hundre år har vår mekaniske venn gjort jobben han var satt til: å rydde kloden. Men i løpet av denne tiden har han blitt både ensom og følsom. Så da et romskip med den freshe leteroboten EVE lander for å undersøke om homo sapiens kan flytte tilbake, oppstår det binær musikk mellom de to.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube. 

Up (2009)

Regissør: Pete Docter
Med: Edward Asner, Jordan Nagai, John Ratzenberger
Aldersgrense: 7 år

Beviset på at animasjonsfilm kan være en ekstremt takknemlig måte å fortelle historier på. Åpningssekvensen er vel den mest kondenserte og effektive skildringen av to menneskers liv vi har sett. Vanskelig å ikke få en tåre i øyekroken. Men til tross for det triste premisset, forvandles dette til en gladsak. Vi følger den 78 år gamle enkemannen Carl Fredricksen, på en ellevill reise med blindpassasjer-speidergutten Russel. Hundene med halsbånd som oversetter hva de tenker til menneskespråk, er noe av det morsomste vi har sett.

Finnes her: RiksTV Filmleie, Apple TV+

Persepolis (2007)

Regissør: Marjane Satrapi
Med: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Gena Rowlands
Aldersgrense: 11 år

Denne er fortsatt høyaktuell. Vi følger Marjane, en 9 år gammel jente som vokser opp i Iran sent på 70-tallet. Dette er altså en helt sann og selvbiofgrafisk film fra regissør Marjane Satrapi.

Folket kues av Shahen av Iran og senere av det islamske prestestyret. Den unge jenta sendes til Wien, men lengter hjem. En sterk historie om en jente som ikke aksepterer hva som helst, forsterket av et modig svarthvitt formspråk, gjør dette til en følelsesmessig kraftfull opplevelse.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Apple TV+, SF Anytime.

Ratatouille (2007)

Regissør: Brad Bird
Med: Brad Garrett, Lou Romano, Patton Oswalt
Aldersgrense: 7 år

Tidenes beste matfilm? For selv om det er rotta Remy som innehar hovedrollen, kan foodies, gourmeter og feinschmeckere på kjøkkenet fryde seg her. Måten smakskombinsjonene av jordbær og ost skaper synestetiske fornemmelser hos Remy, er illustrert på en måte som er verdt strømmeabonnementet i seg selv.

Da han inngår en allianse med ryddegutten på en av Paris’ bedre restauranter, får han endelig en mulighet til å vise sine kunnskaper over grytene. Men som kjøkkenets mest uønskede gjest er det nok av utfordringer på veien. Herlig film.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Apple TV+, Google Play, YouTube. 

The Nightmare Before Christmas (1993)

Regissør: Henry Selick
Med: Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O'Hara
Aldersgrense: 11 år

Selv om han ikke har regien, er dette likevel regnet som en Tim Burton-film. Han skrev både manuset og utviklet karakterene, og hadde dermed nok fingre med i spillet til å sette sitt tydelige avtrykk på denne visuelt storslagne filmen.

Et både skummelt og deilig Halloween-eventyr om gresskarkongen Jack Skellington. Treffer nok mye bedre idag enn da den kom, all den tid ingen nordmenn hadde feiret Halloween på tidlig 90-tall.

Finnes her: RiksTV Filmleie, Viaplay, Apple TV+

Trenger du flere filmtips? Få flere filmtips her