• Harry-Potter-And-The-Philosophers-Stone

10 fantasyfilmer som transporterer deg bort fra den grå hverdagen

Når du har sett alle true-crime serier, fått nok av filmer basert på sanne historier og bare vil la tankene fly, er litt fantasymagi akkurat det du trenger. Dette er de beste fantasy-filmene du bare må se! 

Ringenes Herre-trilogien (2001, 2002, 2003)

Regissør: Peter Jackson
Med: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen

Umulig å komme utenom, umulig å bli lei av. Peter Jacksons eventyrlige filmatisering av J.R.R. Tolkiens hobbiteventyr, tilfredsstilte bøkenes fans over hele verden. Det er bare å legge inn en kalenderpost med ett års slumring og se dem igjen og igjen.

Ta gjerne med Hobbiten-filmene i samme slengen. Trolldom, kameratskap, samarbeid på tvers av alv-dverg-rivalisering, det gode mot det onde, storslagen natur og episke kamper på slagmarken. Og lille Gollumsen, da.

Lei de i RiksTV Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Netflix, C More, Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube

Er du også filmfanatiker og glad i TV-underholdning? Med vår bestselgende TV-pakke får du tilgang til over 50 TV-kanaler, HBO Nordic og Paramount+! Les mer om RiksPakken her.

Pans Labyrint (2006)

Regissør: Guillermo del Toro
Med: Ivana Baquero, Ariadna Gil, Sergi López

Fantasy er en flukt fra virkeligheten, men her er det filmens hovedperson som bruker fantasien for å unnslippe sitt eget liv.

Vi er i Spania i 1944 og den unge lesehesten Ofelia blir tvunget til å leve sammen med morens sadistiske militærmann. Grusomt, mørkt og eskapistisk. Men fantasiverdenen hun rømmer og drømmer seg til, er ikke en dans på roser den heller.

Finnes hos Blockbuster

Big Fish (2003)

Regissør: Tim Burton
Med: Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup

Mesteren Tim Burton sier selv at han ikke klarer å skille mellom fantasi og virkelighet.
Her møter vi skrytepaven og historiefortelleren Ed Bloom, spilt i ung og eldre versjon av henholdsvis Ewan McGregor og Albert Finney, som er kreftsyk og ligger for døden. Sønnen Will, spilt av Billy Crudup, er desperat etter å få vite mer som sin komplekse far, og legger ut på en reise for å finne ut hva som er sant og ikke i historien om hans hemmelighetsfulle liv.

Fin film med en fin slutt. Morsomt at McGregor ble castet fordi han lignet så fælt på bildene av en ung Finney.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Amazon Prime, Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Google Play, YouTube.  

Charlie og sjokoladefabrikken (1971)

Regissør: Mel Stuart
Med: Gene Wilder, Jack Albertson, Peter Ostrum, Roy Kinnear, Denise Nickerson

Dette er den fabelaktige fortellingen om gullbillettvinneren Charlie, som får en drømmedag sammen med sjokkiskongen Willy Wonka - og andre, heldige barn med varierende kvaliteter. Dette er jo faktisk også en svart komedie.

Originalboka kunne ikke vært skrevet av noen andre enn Roald Dahl, som alltid tok barn på alvor og turte å gi dem fortellinger med både godt og vondt. Og mye sprøhet! Her er Gene Wilder god, og spiller en helt annen Willy Wonka enn Johnny Depps tolkning i Tim Burtons versjon fra 2005.

Finnes hos Viaplay, Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube

The Fall (2013)

Regissør: Tarsem Singh
Med: Lee Pace, Catinca Untaru, Justine Waddell

En fin, men mørk historie om historiefortellingens fantasifulle kraft. Vi befinner oss i Los Angeles for 100 år siden, og ei lita jente ligger på sykehuset med brukket arm etter et fall. I senga ved siden av har hun en skadet stuntmann, som begynner å fortelle henne historien om fem mytiske figurer. For å holde på oppmerksomheten hennes vever han virkelighet og fantasi sammen, og til slutt blir det vanskelig for jenta å skille mellom de to. Og hva er stuntmannens motiver for å fortelle historien?

Strømmes hos Amazon Prime

Hellboy (2004)

Regissør: Guillermo del Toro
Med: Ron Pearlman, Doug Jones, John Hurt, Selma Blair

Så var de forbaska nazistene på’n igjen. Denne gangen har de åpnet en portal til en annen dimensjon for å få has på de allierte. Men det demoniske uhyret fra helvete, bokstavelig talt, blir tatt til fange av amerikanerne. Over en 60 års-periode blir han gjort til en stueren og empatisk elitesoldat.

Guillermo del Toro har full kontroll på det visuelle, det okkulte og det sterke ensemblet med skuespillere. Comic book-sjangeren har imidlertid utviklet seg voldsomt de siste 15 årene, så allerede i fjor kom det en ny versjon av denne. Så det blir opp til å velge hvilken du vil se.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Netflix, Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Google Play.

Harry Potter-filmene (2001-2011)

Regissører: Chris Columbus (1-2), Alfonso Cuarón (3), Mike Newell (4), David Yates (5-8)
Med: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Richard Harris, Maggie Smith, Robbie Coltrane, Fiona Shaw, Harry Melling, Richard Griffiths, Derek Deadman, John Hurt, Geraldine Somerville, Julie Walters, Bonnie Wright, James Phelps, Oliver Phelps

Er du et barn fanget i en voksen kropp? Har du egne barn som endelig er store nok? Eller har du bare lyst til å (gjen)oppleve Harry Potter-universet? Da har du åtte hele filmer å gå løs på her.

Historien handler om den foreldreløse gutten Harry, som bor med sin ugreie onkel og tante. Men da han får vite at han egentlig er av trollmanslekt, og at det var den onde Lord Voldemort som drepte foreldrene, begynner spennende ting å skje. En magisk historie på flere måter. J.K. Rowlings bøker trollbandt mennesker over hele verden, og det samme kan man si om filmatiseringene.

Lei filmene i RiksTVs Filmleie. Strømmes hos Viaplay, Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Google Play, YouTube.

Historien om Pi (2012)

Regissør: Ang Lee
Med: Irrfan Khan, Tabu, Suraj Sharma, Adil Hussain, Rafe Spall

Denne er teknisk brilliant, og på mange måter banebrytende! Yann Martels bok, som filmen er basert på, ble egentlig regnet som umulig å filme. Men med en gigantisk vanntank og gigantiske 3D-animasjonsbudsjetter fikset Ang Lee biffen.

En ung mann overlever et skipsforlis og danner et usannsynlig vennskap med en bengalsk tiger ombord i livbåten. Sammen legger de ut på en reise som kun lar seg beskrive med store, klisjéfylte ord.

Fire Oscars ble det også. Her er det bare å samle familien.

Strømmes hos Viaplay, Netflix, Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Google Play, YouTube

Den grønne mil (1999)

Regissør: Frank Darabont
Med: Tom Hanks, Michael Clake Duncan, David Morse

Forventningene var store, da Frank Darabont igjen satt seg i regissørstolen, fem år etter The Shawshank Redemption. Og de ble vel innfridd, de, da denne filmatiseringen av Stephen Kings bokserie ble nominert til fire Oscars.

Her møter vi Tom Hanks i rollen som fangevokteren Paul Edgecomb, som tidligere jobbet på avdelingen for dødsdømte fanger. Han sliter med å slutte å tenke på én fange, som til tross for at han var dømt for et grusomt voldtektsmord på to små jenter, fremsto mer som et uskyldig barn enn en morder. Samtidig hadde han helt spesielle evner.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube

Trolljegeren (2010)

Regissør: André Øvredal
Med: Glenn Erland Tosterud, Tomas Alf Larsen, Johanna Mørck, Otto Jespersen

Den kom litt ut av det blå, denne fantasykomedien, da André Øvredal brakdebuterte i 2010. Den følelsen er sikkert forsterket av filmens originale og litt overraskende mock-doc-form.

Tre studenter får i oppgave å lage en dokumentar om en lokal skikkelse. Men det de først tror er en snikskytter som jakter bjørn ulovlig, viser seg å være en langt mer spennende personlighet, med en langt mer spennende jobb. Filmen ga Øvredal et internasjonalt navn, og ga verden et innblikk i norsk folklore og eventyrtradisjon. Skråblikk er nok imidlertid mer riktig å si. Underholdende og over alle støvleskaft.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube. 

Finner du ikke noe å se på? Finn din nye favoritt her!