• Lovene-Konge-1994

Toppliste: Fra Løvenes konge til Heat: Dette er 90-tallets ti beste filmer

Fantasirike animasjonsfilmer og sterke thriller er noe av det som preger 90-tallets beste filmer. Her er vår toppliste! 

1. Pulp Fiction

Regi: Quentin Tarantino
Med: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis
År: 1994

Pulp Fiction er en av 90-tallets mest betydningsfulle filmer og ble en megasuksess, som for alvor gjorde Quentin Tarantino til et viden kjent navn. Filmen følger flere handlingstråder og det er vanskelig å oppsummere handlingen i korte trekk, men den tar utgangspunkt i Vincent (John Travolta) og Jules (Samuel L. Jackson) som er på jakt etter en stjålet koffert.

Pulp Fiction bobler over av kreativitet og originalitet. Den har uforglemmelige dialoger, et av tidenes beste soundtrack og kule karakterer, i tillegg til at den er proppfull av populærkulturelle referanser. Ikke rart filmen fikk den gjeve Gullpalmen i Cannes.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Netflix, Viaplay, SF Anytime, iTunes

Er du også glad i gode filmer og serier? Med vår bestselgende TV-pakke får du tilgang til over 50 TV-kanaler og flust av gode filmer og serier! Les mer om RiksPakken her.

2. Heat

Regi: Michael Mann
Med: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer
År: 1995

Michael Mann har regien på Heat, hvor vi følger Al Pacino og Robert De Niro som henholdsvis politimannen Vincent Hanna og raneren Neil McCauley. Begge har stor yrkesstolthet og er svært målbevisste. De Niros karakter ønsker å gjøre et aller siste, stort brekk før han trekker seg tilbake, men har etterforskeren Hanna i hælene hele tiden.

Historien er delvis basert på Chicago-politibetjent Chuck Adamsons liv.

Det er tydelig at Mann har gjort skikkelig research og kjenner tydelig godt til den kriminelle underverdenen, noe som bidrar til å gjøre filmen virkelighetsnær. Heat varer hele 2 timer og 50 minutter, men fordi den har en intens nerve og enormt gode skuespillerprestasjoner av både Pacino, De Niro, Val Kilmer og andre, blir den aldri kjedelig.

Tidenes forbryterfilm, helt enkelt.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Amazon Prime, iTunes Movies

3. Jurrasic Park

Regi: Steven Spielberg
Med: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough.
År: 1993

Da Jurrasic Park ble lansert i 1993 (for øvrig samme år som Spielbergs Schindlers liste) var dinosaureffektene enormt overbevisende - noe de fortsatt er den dag i dag. Richard Attenborough spiller den eksentriske industrialisten John Hammond, som har skapt en fornøyelsespark på en øy med levende dinosaurer!

Han inviterer noen forskere til å besøke parken før den offisielle åpningen. De aner fred og ingen fare. Men så bryter det ut fullt kaos. Jurrasic Park er strålende fortalt, er full av spenning og spektakulære effekter. Rett og slett et mesterlig stykke film.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Amazon Prime, iTunes Movies

4. Alene hjemme (Home Alone)

Regi: Chris Columbus
Med: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern
År: 1990

Regissør Chris Columbus var et nokså ubeskrevet blad i 1990. Han hadde kun to filmer på CV-en, deriblant floppen Heartbreak Hotel. Få hadde derfor troen på at Alene hjemme ville gjøre det særlig bra på kino. Men til alles store overraskelse ble Alene hjemme en global megahit. Ikke rent lite heller: Filmen spilte inn over 470 millioner dollar på verdensbasis, og ble Twentieth Century Fox’ største suksess gjennom tidene.

Mye av forklaringen ligger nok i filmens originalitet. Det hadde jo aldri blitt laget en slik film før. Konseptet var like genialt som det var enkelt: En guttunge som må forsvare hjemmet sitt mot tyver! Alene hjemme er en fantastisk film med enorm fortellerglede og kreative idéer fra ende til annen. Dessuten var castingen av Macaulay Culkin som Kevin, samt Joe Pesci og Daniel Stern som tyvene, en genistrek!

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, iTunes Movies

5. Toy Story

Regi: John Lasseter
Med: Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles
År: 1995

Toy Story er Pixars aller første langfilm og markerte starten på det som skulle bli et stort eventyr: I årene som fulgte leverte studioet fantastiske animasjonsfilmer på løpende råd, som «De utrolige», «Se opp» og «Oppdrag Nemo». Ingen av disse filmene ville nok eksistert om Toy Story ikke hadde blitt den suksessen den ble.

Historien til Toy Story er inspirert av en kortfilm regissør John Lasseter laget, og handler om den unge gutten Andy som får et nytt favorittleketøy – en Buzz Lightyear-dukke. Dette er dårlig nytt for cowboydukken Woody (med stemme av Tom Hanks) som tidligere har vært Anyds favorittleke. Dermed er det duket for en rivalisering mellom Buzz og Woody. Toy Story er en utrolig sjarmerende animasjonsfilm, som byr på uforglemmelige karakterer og mye oppfinnsomhet.

Finnes i HBO Nordic og RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, iTunes Movies

6. Den store Lebowski (The Big Lebowski)

Regi: Joel og Ethan Coen
Med: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore
År: 1998

Coen-brødrene har med filmer som «No Country For Old Men», «O Brother», «Where Art Thou?», «Fargo» og «Barton Fink» markert seg som to av historiens beste regissører.

I «Den store Lebowski», kanskje deres største kultfilm, møter vi den hasjrøykende hippien The Dude. Han tar livet med knusende ro og dagene går til å røyke hasj, spille bowling og mikse White Russians. Tilværelsen er ganske behagelig – inntil to torpedoer kommer på døra og forveksler han med en millionær.

Jeff Bridges og John Goodman har aldri vært bedre. Disse skuespillerprestasjonene, et genialt manus, fantastiske detaljer og nydelig foto av Roger Deakins, gjør «Den store Lebowski» til en av 90-tallets beste filmopplevelser.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Amazon Prime, iTunes Movies, MUBI

7. Being John Malkovich

Regi: Spike Jonze
Med: John Cusack, Cameron Diaz, John Malkovich
År: 1999

«Being John Malkovich» er en herlig absurd komedie som aldri slutter å fascinere. Craig Schwartz, spilt av John Cusack, oppdager en hemmelig dør på kontoret sitt. Han krabber innover. Til sin store overraskelse finner Craig ut at han plutselig er inne i hodet på en annen person – det er selveste John Malkovich.Dette blir starten på en ganske intrikat fortelling.

Being John Malkovich er en skrudd, forbløffende og høyst ukonvensjonell film, mesterlig regissert av Spike Jonze. Den er såpass absurd at det er umulig ikke å trekke på smilebåndet. Om du noen gang lurte på hvordan det er å oppleve verden gjennom øynene til Malkovich, har du nå muligheten!

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos iTunes Movies

8. Nattsvermeren (The Silence of the Lambs)

Regi: Jonathan Demme
Med: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn
År: 1991

Finnes det en bedre seriemorder-film enn Jonathan Demmes «Nattsvermeren»? I filmen blir vi kjent med den unge FBI-agenten Clarice Starling (Jodie Foster) som sliter med å løse en stor drapssak og trenger å forstå psyken til morderen. Hun bestemmer seg derfor for å oppsøke psykiateren og kannibalen Dr. Hannibal Lecter i fengsel.

Foster gjør en svært god rolleprestasjon, men det er Hopkins som gjør størst inntrykk som en av filmhistoriens mest psykologisk sammensatte karakterer.

Regissør Jonathan Demme mestrer thrillersjangeren til fingerspissene. Det er en svært stilstikker og ubehagelig film som har svært fascinerende personskildringer. Filmen er faktisk en av få filmer som har fått Oscar for både Beste film, Beste regissør, Beste mannlige hovedrolle, Beste kvinnelige hovedrolle og Beste adapterte manus. Svært velfortjent!

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos iTunes Movies

9. Løvenes konge (The Lion King)

Regi: Roger Allers, Rob Minkoff
Med: Rowan Atkinson, Matthew Broderick, James Earl Jones, Jeremy Irons
År: 1994

I 2019 kom Jon Favreaus nyinnspilling av «Løvenes konge». Det er en påkostet og vellaget «live action»-film, men den mangler magien som 1994-versjonen har.

Vi blir kjent med den unge løven Simba, som en dag skal overta riket etter faren sin. Men da faren brått dør, lurer onkelen Simba til å tro at han var skyld i farens død. Det gjør at Simba føler enorm skyldfølelse og rømmer fra løveriket.

Men etter hvert går det opp for han at han er lurt. Løvenes konge er en svært gripende og emosjonelt medrivende film, med fantastisk musikk av Elton John og Hans Zimmer. Selv 25 år etter premieren er Løvenes konge fortsatt en mektig opplevelse.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos hos Viaplay, iTunes Movies, TV2 Sumo og C More

10. Sanne løgner (True Lies)

Regi: James Cameron
Med: Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tom Arnold
År: 1994

James Camerons mest kjente 90-tallsfilmer er «Terminator 2», «Dommens dag» og «Titanic». Dessverre har hans glimrende og undervurderte actionkomedie «True Lies» fra 1994 kommet litt i skyggen av disse titlene. Filmen bør så absolutt oppdages av flere.

Her følger vi den amerikanske agenten Harry Tasker, spilt av Schwarzenegger, som strever med å balansere spionyrket med familielivet – noe som gjør kona lite fornøyd. Sanne løgner er ingen dyp film. Men det den har er enormt stor underholdningsverdi og storslått action, inspirert av Bond-filmene.

Strømmes på Hulu

Finner du ingenting å se på? Få flere gode film- og serieanbefalinger! Les mer her!