• Villmark-2003-

Skummel toppliste: 10 skrekkfilmer som gir deg mareritt i våken tilstand

Noen ser ikke skrekkfilmer. Andre får ikke nok. Her er vår toppliste over de beste skrekkfilmene du bare må se! 

Skrik (1996)

Regissør: Wes Craven
Med: David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox

La oss åpne mykt, med en metafilm som både er lystig, på et vis, og akkurat passe skummel.

En slasher-film med en filmnerdmorder som dekonstruerer sjangeren mer og mer for hvert drap han begår. For å være ekstra hyggelig, ringer han ofte til offeret på forhånd. Gjerne med en liten quiz eller filmtekniske opplysninger om hvorfor han har tenkt til å slakte deg. Ålreit type. Neida.

Denne moderne “klassikeren” er kanskje ikke for enhver smak, men er lettbent nok til å funke fint som oppvarming.

Lei den i RiksTV Filmleie. Finnes også hos Netflix, Apple TV+, Google Play, YouTube

Trenger du en TV-pakke som passer for deg? Vår bestselgende TV-pakke har over 50 TV-kanaler, HBO Nordic og Paramount+ inkludert! Les mer om RiksPakken her. 

28 days later (2002)

Regissør: Danny Boyle
Med: Cillian Murphy, Naomie Harris, Brendan Gleeson

Danny Boyles zombie-horror føles ekte og plausibel, rett og slett fordi den er så bra laget. Med en god idé i bånn.

Etter at en gruppe aktivister slipper fri en bøling med infiserte sjimpanser fra et dodgy laboratorie, smittes menneskeheten med et virus som sender dem rett inn i en aggressiv blodtåke. Vår mann, sykkelbudet Jim, våkner fra koma på et sykehus i London tjueåtte dager senere. Helt alene i en øde og ødelagt by, uten mulighet til å vite det globale omfanget.

Dette er også The Beach-forfatter Alex Garlands manusdebut.

Lei den i Filmleie hos RiksTV. Finnes også hosViaplay, Apple TV+, SF Anytime, Google Play, YouTube

Saw (2004)

Regissør: James Wan
Med: Leigh Wannell, Cary Elwes, Danny Glover

Man kan si hva man vil om hvordan Saw-filmene utviklet seg etterhvert. Men liker du sjangeren, er sjansen god for at denne filmens grusomme grunntanke appellerer nok til at du triller en firer på terningen, eller mer.

Men altså, høy elsk-eller-drit-i-det’a-faktor på denne makabre saken. Når to menn våkner lenket fast i en underjordisk fellesdusj som brikker i et sykt seriemorderspill, er standarden satt. Guttene vet ikke hvorfor de er der, men får sakte men sikkert vite mer om både spilleregler og hva de må gjøre for å unnslippe. Og det er såpass koko greier, at man husker denne filmen klart og tydelig lenge etterpå. Yay or nay?

Finnes hos Viaplay, Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube

The Blair Witch Project (1999)

Regissør: Eduardo Sànchez, Daniel Myrick
Med: Heather Donahue, Michael C. Willians, Joshua Leonard

Denne filmen kom i Guiness rekordbok (!) for sin budsjett-til-inntjenings-ratio. Kostet $60 000 å lage og spilte inn $248 millioner på kino. Filmet som en mock-doc, en falsk dokumentar, med Hi-8-video og svarthvitt 16mm film.

En gruppe ungdommer drar inn i Maryland-skogene for å undersøke den lokale Blair Witch-folkloren. De forsvinner for alltid, og videomaterialet i denne filmen er alt som ble funnet etter dem. Regissørene lurte, skremte og holdt tilbake informasjon fra skuespillerne under hele innspillingen, som var unnagjort på bare åtte dager. Attpåtil måtte de improvisere store deler av manus. Er nok derfor denne filmen føles så autentisk, si.

Lei den i RiksTV Filmleie. Finnes også hos Apple TV+, Blockbuster, SF Anytime

Villmark (2003)

Regissør: Pål Øie
Med: Bjørn Floberg, Kristoffer Joner, Eva Röse

Fem medarbeider fra TV-bransjen drar på teambuilding-tur til en avsidesliggende hytte i skogen, uten mobildekning. Bildene i Pål Øies spillefilmdebut er nydelige og uhyggelige på samme tid, godt hjulpet av meget bra lyd- og musikkarbeid.

Men det som skulle bli en mer og mer sammensveiset gjeng blir mer og mer skulende skeptiske til hverandre. Da de finner et forlatt telt ved et tjern, går startskuddet for en serie ubehagelige oppdagelser og opplevelser både i skogen og innad i gruppa. Bjørn Floberg spiller sjefen Gunnar, og hans mentale tilstand virker mer og mer tvilsom for gruppa.

Finnes hos SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube

The Autopsy of Jane Doe (2016)

Regissør: André Øvredal
Med: Emile Hirsch, Brian Cox, Olwen Kelly

En meget vellykket Hollywood-debut for vår egen André Øvredal. Og dette er noe ganske annet enn herlige Trolljegerne fra 2010.

Det starter som en helt vanlig kveld på jobben for våre hovedpersoner. Cox og Hirsch har god kjemi som obdusentfar og -sønn. De har, som tittelen avslører, fått en ukjent kvinne inn på likhuset. Men utover kvelden og natten gjør de en rekke oppdagelser som får dem til å heve de rettsmedisinske øyenbrynene.

Øvredal har fått mye skryt i inn- og utland for denne. Velfortjent.

Lei den i RiksTV Filmleie. Finnes også hos Netflix, Viaplay, Apple TV+, Google Play, YouTube

Naboer (2005)

Regissør: Pål Sletaune
Med: Kristoffer Joner, Cecilie A. Mosli, Julia Schacht

Skal man være pinlig sjangermessig korrekt er dette kanskje aller mest en psykologisk thriller. Men vi husker den som en horror-klassiker, fordi den har så mange skrekkfilmelementer.

Joner, Mosli og Schacht er gode som tre mindre og mindre gode naboer. Det starter med at Joners karakter, John, blir dumpet av dama. Men det tar ikke lang tid før han blir kjent med nabojentene Anne og Kim. Det er starten på ei litta, crazy reise for stakkars John, som ikke er vant med såpass gærne damer. Uten at han kan klandres for det. Sex, blod og klaustrofobi i en skikkelig skrekkelig blanding.

Finnes hos Viaplay, SF Anytime, Apple TV+

Låt den rätte komma in (2008)

Regissør: Thomas Alfredsson
Med: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl

Enda en sjangeravvikende film, men disse er jo ofte de beste. Og denne har tross alt vunnet noen horror-priser, så da må’n med. For den er magisk. Romantisk barnevampyrdrama fra Sverige, som er en adapsjon av John Ajvide Lindqvists like gode roman. Han har også skrevet manus.

12 år gamle Oskar sliter med skolens bøller, men det forandrer seg når den nye nabojenta flytter inn. En intelligent fortalt historie som har fått all den internasjonale anerkjennelsen den fortjener.

Lei den i RiksTV Filmleie. Finnes også hos Netflix

The Ring (2002)

Regissør: Gore Verbinski
Med: Naomi Watts, Martin Henderson, David Dorfman

The Ring viser at det “eneste” man trenger å beherske for å lage skrekkfilm, er “kunsten å skremme”. Her er det nemlig lite blod og gørr, kun en mystisk videokassett og en telefonoppringning som er avsender av dødsbudskapet. Ser du filmen på VHS-en (spør en voksen), er du død etter sju dager.

Men bruken av minimale effekter, som får tak i underbevisstheten din er hypereffektiv. Må være den forbanna ringen (sirkelen), eller kanskje ringet (telefonen som ringer og sier “Seven days”). Det er som om vi blir smittet av et slags skremmevirus. Denne filmen kryper under huden på deg. Det hjelper at Naomi Watts er en helt ok+ skuespiller, også. Se gjerne den japanske originalen også.

Lei den i RiksTV Filmleie. Finnes også hos Viaplay, SF Anytime, Apple TV+, Google Play, YouTube

The Shining (1980) og Psycho (1960)

Regissører: Henholdsvis Stanley Kubrick og Alfred Hitchcock
Med: Henholdsvis Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd og Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles

Vet du hva? Disse burde du allerede ha sett. Nei? Dask på lanken. Men vi velger å se på det fra den lyse siden. Nå har du muligheten til å se “verdens to beste skrekkfilmer” etter hverandre. Og avgjøre selv. Du må bare finne ut hvilken rekkefølge du skal vurdere dem i. Kronologisk? Isåfall, hvorfor står de i motsatt rekkefølge i overskriften her? Er det fordi vi prøver å få deg over på The Shining-laget? Eller er vi Psycho-fans som prøver oss på omvendt psykologi? Klassikere som ikke behøver noen øvrig introduksjon.

Finnes hos Viaplay (kun The Shining), SF Anytime, Apple TV+, Google Play, YouTube