• Notting-Hill

10 romantiske komedier du kommer til å dåne av

“En helt ålreit romantisk komedie” sier du, mens du bråkjekt prøver å skjule din guilty pleasure. Å kom igjen, da. Dette er sjangeren som passer for absolutt alle!

Fire bryllup og en gravferd (1994)

Regissør: Mike Newell
Med: Hugh Grant, Andie MacDowell, James Fleet

Når du har en god idé til handlingen i en film, hvorfor ikke bare si det i tittelen? Ja, i denne klassikeren utspiller handlingen seg i de fem sosiale tilstelningene som nevnes på plakaten.

Her møter vi filmens to hovedpersoner, Charles (Hugh Grant) og Carrie (Andie MacDowell), som kunne vært det perfekte par, hadde bare ikke han vært livredd forpliktelser og hun forlovet. Bortsett fra dette lille problematiske premisset, gjør gjengen på åtte venner, de fem prestene, de 11 brudekjolene, de 16 svigerforeldrene og 2000 champagneglassene denne filmen til en herlig komedie om livet og kjærligheten.

Strømmes hos Viaplay, Apple TV+, Google Play, YouTube

Er du glad i film og serier? Med vår bestselgende TV-pakke får du HBO Nordic og Paramount+ inkludert! Les mer om RiksPakken her. 

Notting Hill (1999)

Regissør: Roger Mitchell
Med: Julia Roberts, Hugh Grant og Rhys Ifans

Hva hadde du gjort hvis du var en distré fyr i en bokhandel som plutselig møter og forelsker seg i verdens største filmstjerne? Julia Roberts spiller Anna Scott, superstjernen, som under en sjelden pause vandrer hun rundt i idylliske Notting Hill i London.

Så, vet du, møter hun sjarmerende og rare Hugh Grant i rollen som William. En vanlig mann, med vanlige venner i et vanlig liv. Men, er romansen sterk nok til å tåle presset når hennes heseblesende kjendisliv gjør inntog inn i hans hverdag?

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Google Play og YouTube.

Kvinnen i mitt liv (2003)

Regissør: Alexander Eik
Med: Thomas Giertsen, Ane Dahl Torp og Gard Eidsvold

Det er ikke mange norske romantiske komedier å velge mellom. Men denne tar vi gjerne. Gjorde det bra på kino, også. Utgangspunktet er klassisk rom-com: Jakob, spilt av Thomas Giertsen, skyr forpliktende forhold. Men så, ja du gjettet riktig, møter han dama i sitt liv. Her spilt av Ane Dahl Torp i rollen som Nina.

Filmen var ekstremt mye omtalt når den kom - stjerneskuddet Thomas Giertsen gjør film, dere - og fikk en solid mengde terningkast tre og fire, selv om anmeldernes entusiastiske ordvalg vitnet om guilty pleasure-påvirkede terningkast som kunne vært høyere uten sjangerens rykte .

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Apple TV+, Google Play og YouTube. 

Crazy, Stupid, Love (2011)

Regissør: Glenn Ficarra, John Requa
Med: Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore

Steve Carell er Cal Weaver, en mann i 40-årene, som har et meget stabilt A4-liv. God jobb, flinke barn og gift med ungdomsforelskelsen. Så skjer det; kona vil skilles og har attpåtil vært utro. Livet raser sammen, og Cal må gjenoppfinne seg selv. Men midt i en identitetskrise og uten trening på datingscenen, blir barbesøkene hans mest patetiske.

Helt til han møter den ti år yngre playeren Jacob, spilt av Ryan Gosling, som tar ham under vingen. Han kan lære Cal litt av hvert om både stil og sjekking. Og kanskje kan han lære litt av Cal også. 

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Netflix, Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Google Play og YouTube. 

Much Ado About Nothing (1993)

Regissør: Kenneth Branagh
Med: Kenneth Branagh, Emma Thompson, Keanu Reeves

Visste du at Kenneth Branagh og Emma Thompson var et slags 90-tallets Brangelina-par? Det endte dessverre i et ikke-så-pent brudd.

I denne adapsjonen av en av William Shakespeares beste komedier, passer det da kanskje (i hvert fall i ettertid) at de to spiller Beatrice og Benedick. De to har ikke mye til overs for hverandre, men en felles venn lurer dem begge i en slags kjærlighetens felle.

Ikke mye å utsette på dramaturgien når The Swan of Avon står bak originalhistorien, og heller ikke noe å si på skuespillergalleriet her, som er formidabelt.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Apple TV+, Google Play og YouTube.

10 Things I Hate About You (1999)

Regissør: Gil Junger
Med: Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gordon-Levitt

Skolens mest populære jente, Bianca, har et dilemma: hun får ikke lov til å date gutter før storesøsteren gjør det. En perfekt regel, i deres strenge fars øyne. Storesøsteren Kat er nemlig kjent for å være en upopulær, sær, guttehater - og hun dyrker sitt eget image som akkurat det.

Og slik starter spillet på skolen om hvem som tør å date Kat - og hvem som står først i køen hos Bianca. Gode skuespillere, som senere har fått langt større roller, og et smart manus, løfter denne opp til noe mer enn en ungdomsfilm.

Strømmes hos Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube

Silver Linings Playbook (2012)

Regissør: David O. Russell
Med: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro

Her får du like doser humor og alvor, pluss to hovedroller det lukter svidd av. Jennifer Lawrence banket inn en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for denne. Bradley Cooper klokker inn som en meget god nummer to.

De spiller to mennesker som akkurat er på vei ut av hver sin helt forskjellige, men like dype, livskrise. De to inngår en pakt, som både skal utfordre deres vennskap og bringe dem nærmere. Som Birger Vestmo i Filmpolitiet sa i sin anmeldelse: feelgood om feelbad!

Se den her: HBO Nordic og RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Blockbuster, Apple TV+ og YouTube. 

The Terminal (2004)

Regissør: Steven Spielberg
Med: Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Chi McBride

Tom Hanks og Steven Spielberg borger for kvalitet. Denne sukkersøte og sanne historien handler om Viktor Navorski, en østeuropeer som blir strandet på flyplassen ved ankomst USA. Mens han fløy har det vært militærkupp i hjemlandet. Dermed havner han i et diplomatisk limbo, med et pass fra ingensteds. Dermed må han bo på flyplassen.

Ukene og månedene passerer, og Hanks er som vanlig upåklagelig i rollen som en fremmed raring. Han utforsker det enkle, men allikevel komplekse livet på flyplassen, og du skal ikke se bort ifra at det blir en liten flørt heller. Det gir seg jo selv i denne sjangeren.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Blockbuster, Apple TV+, Google Play og YouTube.

Punch Drunk Love (2002)

Regissør: Paul Thomas Anderson
Med: Adam Sandler, Emily Watson, Philip Seymour Hoffman

Her overrasket regissør Paul Thomas Anderson, mannen bak Boogie Nights og Magnolia, mange. At han skulle gå for å lage en Adam Sandler-film, var det ikke mange som så for seg. Men, så er ikke det, heller. Adam Sandler i hovedrollen, ja, men dette er noe mer, noe annet enn tullehumoren vi har sett fra den kanten tidligere.

Her spiller han en sosialt hemmet, nervøs bror av sju søstre (!) som aldri har funnet ut hvem han er som mann og menneske. Rar og søt, men med en uro og et underliggende sinne mot en verden han ikke alltid takler så bra. Helt til han møter Emily Watsons rollefigur Lena. Mørk og morsom.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Blockbuster og YouTube.

Sleepless in Seattle (1993)

Regissør: Nora Ephron
Med: Tom Hanks, Meg Ryan, Ross Malinger

Vi må ha med én klassiker til. Tom Hanks og Meg Ryan klarer mesterstykket å ha fantastisk kjemi seg imellom, selv om de i mesteparten av filmen aldri er i samme scene.

Førstnevnte spiller enkemannen som får uventet hjelp fra sin sønn, da lillegutt ringer inn til et Siv Stubsveen-aktig radioprogram og melder fra om at faren trenger en ny kone. Men når du har mistet kona for et og et halvt år siden, føles ikke hundrevis av frierbrev nødvendigvis som hjelpen man trenger. På den andre siden av landet sitter imidlertid en gift kvinne i Meg Ryans skikkelse og kjenner på en raskt voksende følelse av at hun må møte ham.

Strømmes hos Viaplay, Blockbuster, Apple TV+, Google Play og YouTube

Vil du ha flere film- og serietips? Sjekk ut alle våre anbefalinger her!