• Inception-Leonardo-DiCaprio

De beste sci-fi-filmene du kan bruke filmkvelden på

Få filmsjangre inspirerer og engasjerer filmfolk mer enn denne. Her er et knippe filmer fra Science-Fiction-sjangeren du må se. 

Inception (2012)

Regissør: Christopher Nolan
Med: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page

Er det en ting du kan ta for gitt, så er det at Christopher Nolan alltid har en klar tanke, en tydelig idé, en visjon for filmene sine. Kall det hva du vil. I denne thrilleren av en sci-fi mastodont, er det bare å lene seg tilbake og ta imot. Her er det originale og tildels kompliserte premisset bak filmen tydelig og enkelt forklart.

Idéen: Dom Cobb, spilt av Leonardo DiCaprio, er en slags tanketyv, som ved å koble seg på sine objekters underbevissthet, stjeler forretningshemmeligheter og verdifullt tankegods. Sånt blir det bråk og høyoktans action av, hele tiden drevet framover av Hans Zimmers musikalsk briljante score.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Netflix, Viaplay, Google Play, Apple TV+, SF Anytime.

Bruker du mye tid på film og serier? Vår bestselgende TV-pakke er perfekt for deg! Få over 50 TV-kanaler, HBO Nordic og Paramount+ inkludert. Les mer om RiksPakken her.

Ex Machina (2015)

Regissør: Alex Garland
Med: Alicia Vikander, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson

Dette er regidebuten til Alex Garland, forfatteren bak den filmatiserte backpacker-boka «The Beach» og manusforfatteren bak filmene «28 Days» og «Sunshine». Han har skrevet denne selv, også. Og for en debut!

Her lefler han så stilsikkert med vår frykt for kunstig intelligens og grensene mellom maskin og menneske, at kritikerne dro ut beskrivelser som Fincheresque av ermet.

Vi følger en datawiz, ansatt i en søkemotorgigant, som får føle på akkurat disse problemstillingene når han via arbeidsgiverens toppsjef får møte AI-dama Ava. Men hva er motivene for Avas følelser overfor ham? At mye av filmen er skutt på Juvet landskapshotell i Valldal gjør ikke filmen mindre severdig.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Google Play, Apple TV+, Blockbuster, YouTube. 

Nærkontakt av tredje grad (1977)

Regissør: Steven Spielberg
Med: Richard Dreyfuss, Melinda Dillon, Teri Garr

Gode, gamle Spielbergs første ordentlige suksess var faktisk inspirert av en hendelse i barndommen hans, da moren og faren kastet barna i bilen for å se på et spektakulært meteorregn. Den scenen kan man kjenne igjen i filmen, bare at her dreier det seg om UFO-er og kontakt med utenomjordisk liv såklart. Hadde vært litt kjedelig ellers.

Men dette er en finfin klassiker om en vanlig elektriker og familiefar som får livet snudd opp ned etter sitt møte med de flyvende objektene. Familievennlig er den også.

Stømmes hos Apple TV+, Amazon Prime. 

Alien (1979)

Regissør: Ridley Scott
Med: Sigouney Weaver, Tom Skerrit, Veronica Cartwright

Finnes det en bedre tagline til en film enn “In space, no one can hear you scream”? Nei, det gjør nok ikke det.

En romferd blir til et reinspikka mareritt når det viser seg at det er et blodtørstig og morderisk vesen ombord. Sci-fi-pioneren Ridley Scott satte mange standarder for sjangeren her, ikke minst ved å aldri vise mer enn glimt av hva som tok ut besetningen én etter én.

Dette var en film det gikk gjetord om på barneskoler langt inn på 90-tallet. Man måtte bare se den scenen hvor Alien bryter ut av fangenskap, for å si det sånn. Klaustrofobisk - og den holder seg godt 40 år etter.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Google Play, Apple TV+, SF Anytime, YouTube

Looper (2012)

Regissør: Rian Johnson
Med: Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Emily Blunt

Kan en film bli for smart for sitt eget beste? Denne blir det akkurat ikke. Puh, det var nære på. For dette er både spennende og tøyer hjernen litt ekstra.

Her premisset at tidsreising er funnet opp, blitt forbudt og nå kun er tilgjengelig på det svarte markedet. Her er det kriminelle syndikater og leiemordere som møter seg selv i tidsreisedøra. En film som dette har selvsagt sin egen gruppe blodfans, og vil du bli som dem bør du nok se filmen minst to ganger for å forstå den fullt ut.

JGL er som vanlig stødig og god, og Bruce Willis er slett ikke så verst han heller. Begynn med Inception, så kan du steppe opp gamet med denne etterhvert.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos HBO Nordic, Apple TV+, SF Anytime, Google Play, YouTube. 

Thelma (2017)

Regissør: Joachim Trier
Med: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen

Er det sci-fi, dette? Horror? Fantasy? Noe annet? Et raskt søk på internett beviser at denne filmen av Joachim Trier sprenger de fleste sjangere i fillebiter. Vi tar og inkluderer den her, vi. Fordi den innehar mange av elementene som kjennetegner god sci-fi.

Her er det overnaturlige realistisk skildret. Eili Harboes komplekse tolkning av Thelmas søken etter identitet dirrer trofast over filmens premiss. Og litt enkelt sagt, kampen mellom godt og ondt driver filmen inn under huden på oss. Akkurat som god sci-fi skal.

Nok snakk, bare se! 

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Apple TV+, SF Anytime, Google Play, YouTube. 

Blade Runner (1982)

Regissør: Ridley Scott
Med: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young

Var du på internett 1. November 2019 var det vanskelig å unngå å få med seg at dette var datoen Ridley Scott klassiker utspiller seg. En framtidsfilm som nå foregår i fortiden der, altså.

Uansett! Vi omtalte regissøren som sci-fi pioner tidligere i denne listen, og denne filmen bidrar i aller høyeste grad til den hedersbetegnelsen. Vi befinner oss i en dystopisk film noir framtid, hvor blade runnerne jager og dreper replicants - androider som oppholder seg på jorden ulovlig. Filosofisk og menneskelig. Av mange regnet som en av tidenes beste filmer.

Tåler alltid et gjensyn, for denne har vel alle sett?

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Netflix, Apple TV+, SF Anytime, Google Play, YouTube. 

Her (2013)

Regissør: Spike Jonze
Med: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson

Her får vi en romantisk tilnærming til sjangeren, med Spike Jonze bak spakene. Og Joaquin Phoenix, da. Ai, ai, ai. Han spiller Theodore, en deprimert forfatter som blir forelsket i sin kunstig intelligente, virtuelle assistent.

Men dette er ikke en den typiske enslig-mann-finner-trøst-i-dataen-sin-historien. Istedet viser filmen oss på finurlig vis hva teknologisk distanse gjør med relasjonene våre. På en ganske så, nei, veldig søt og intim måte.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Apple TV+, Blockbuster, Google Play, YouTube. 

District 9 (2009)

Regissør: Neill Blomkamp
Med: Sharlto Copley, David James, Vanessa Haywood

Over til noe helt annet...Klar for en “alien apartheid”-film? Hva hvis vi sier at den viser menneskets dårligste sider, med klare historiske paralleler? Er du fortsatt interessert, har du litt av en film i vente.

Vi befinner oss i Johannesburg, Sør-Afrika. Et helt distrikt med utenomjordiske flyktninger skal flyttes, nesten 30 år etter at de ankom jorden. Av humanitære årsaker, såklart. Men behandlingen av de reke-slash insektslignende flyktningene gjør oss raskt usikre på hvem sympatien bør ligge hos.

Når den hovedansvarlige for ghetto-operasjonen ufrivillig begynner å mutere, blir han selv en jaget mann. Alltid kult med skuespillere man ikke har sett før, som i tillegg er bra.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, HBO Nordic, Apple TV+, SF Anytime, Google Play, YouTube

Evig solskinn i et plettfritt sinn (2004)

Regissør: Michel Gondry
Med: Jim Carrey, Kate Winslet

Her fikk de fleste seg en liten aha-opplevelse når det gjaldt Jim Carrey, gitt. I sin følsomme og seriøse tolkning av Charlie Kaufmans Oscar-vinnende manus, spiller han Joel. Men der sjangeren ofte fokuserer på teknologiens innvirkning på oss, fokuserer Gondry og Kaufman på det romantiske forholdet mellom Joel og Clementine, spilt av Kate Winslet.

Filmen filosoferer rundt idéen om hvordan vi hadde reagert hvis vi fikk vite at noen vi kjente - elsket - hadde slettet minnet av oss. Resultatet var både kultstatus òg kommersiell suksess.

Finnes i HBO Nordic, Apple TV+, Google Play, YouTube