• Moneyball-Brad-Pitt

Filmene og seriene for sportsidiotene

Sport er underholdning, livsstil og stor lidenskap. Derfor gjør det seg selvfølgelig godt med sport i stort format - enten direkte fra Hollywood eller fra fotballgarderobene i Premier League. Her er mine beste sportstips i film- og seriesjangeren! 

Moneyball (2011)

Regissør: Bennett Miller
Med: Brad Pitt, Jonah Hill, Robin Wright

Brad Pitt spiller direktøren i baseballteamet Oakland A’s, Billy Beane. Laget er ikke på topp i ligaen, hverken når det gjelder poeng eller penger. Når man ikke har penger, tiltrekker man seg heller ikke de største og beste spillerne. Derfor må de gå alternative veier for å finne nye muligheter for å etablere et vinnerlag.

Billy Bean møter den nylig utdannede økonomen Peter Brand. Ved hjelp av statistikk klarer han å kartlegge hvilke spillere som kan generere flest poeng for laget. Og dette er ikke nødvendigvis de dyreste spillerne, heller ikke de mest etablerte. Sammen klatrer de, sakte men sikkert, på tabellen og bringer laget tilbake i rampelyset.

Brad Pitt har en enormt kul rolle som kler han godt! Han tar Billy Beane’s karakter godt inn over seg og jeg blir betatt, irritert og engasjert av hans skuespillerprestasjoner gjennom filmen. Merk deg at filmen er basert på en sann historie!

Strømmes hos Netflix og i RiksTVs Filmleie

Er du også sportsidiot? Med vår bestselgende TV-pakke får du tilgang til TV 2 Sport 1 og 2, alle Viasport-kanalene og hele Eurosport-pakka! Les mer om RiksPakken her. 

Sunderland Till I Die (2018)

For alle som elsker engelsk fotball er dette en å putte på “huskelista” når det gjelder serier man skal se. Dette er en britisk dokumentarserie fra Netflix som tar for seg det engelske fotballaget Sunderland. Vi møter alle og enhver som har noe med laget å gjøre - det er alt fra fotballagets stab til byens lokale prest.

Serien tar for seg ringvirkningene som skjer når et fotballag rykker ned. Sunderland har spilt i Premier League i mange år, men må nå spille i Englands “nest beste fotballiga”. Men hva skjer med supporterne, byen og samfunnet når klubben feiler?

Dette er en dokumentarserie hvor du som seer er flue på veggen da en fotballklubb desperat forsøker å karre seg tilbake til det som virkelig betyr noe: å være en del av det gode selskap i Premier League. Denne har alt! Nyt.

Strømmes hos Netflix

Make Us Dream (2018)

For de mange Liverpoolfans der ute (som det tross alt er mange av), er dette en etterlengtet dokumentarfilm om legenden Steven Gerrard. Liverpoolsupporter eller ei, alle som er interessert i engelsk fotball vet at denne karen har legendestatus så lenge han lever. Og enda lenger.

Dette er en av mange fotballdokumentarer Amazon har sluppet de siste årene. Denne om Steven Gerrard er særdeles god. Vi slippes tett inn på Steven Gerrard og følger han helt fra starten da han ble født på Meyerside i Liverpool. Vi får et innblikk på hvordan guttedrømmen gikk i oppfyllelse da han debuterte for Liverpool i 1998, Champions League-dramaet i 2005 og hvordan hans kamp om “to stay or to go” i Liverpool faktisk foregikk.

Steven Gerrard har ikke hatt mye tid i det store rampelyset etter at han forlot fotballsirkuset som profesjonell spiller i 2016. Han har gitt ut en selvbiografi, “Min historie”, som kom i 2007, men i denne serien kommer man enda tettere på Liverpoollegenden om hvordan karrieren faktisk har vært. Brutalt, rått og ekte. Et must for alle som er glad i engelsk fotball. Fotball og... sport generelt.

Strømmes hos Amazon Prime

Take Us Home: Leeds United (2019)

Leeds United. Et av Englands mest populære fotballag, også her hjemme i Norge. Denne dokumentarserien fra Amazon Prime UK følger laget gjennom 2018/2019-sesongen da de jakter en retur til Premier League under manageren Marcelo Bielsa.

Det som gir denne dokumentarserien det lille ekstra er at det er Hollywoodstjernen, Oscarvinner og superfan av Leeds, Russell Crowe, som tar oss gjennom denne serien.

Strømmes hos Amazon Prime

All Or Nothing (2018)

Uansett hvilket lag du holder med, Manchester City vil alltid fascinere og imponere fotballfans over hele verden. I 2017/2018-sesongen ble det satt rekord på rekord av dette City-laget, ledet av selveste Pep Guardiola. Denne dokumentarserien tar oss med inn i det aller helligste og inn til kjernen til laget. Det er opp- og nedturer i et lag som utelukkende består av stjerner og legender.

Ikke bare fikk Amazon en unik tilgang til laget og lagets sesong, men de fikk også komme fantastisk nærme Pep Guardiola, en av verdens mest kjente fotballmanagere og en mann mange ser opp til. I denne serien på åtte episoder blir vi kjent med City-manageren på en helt ny måte.

Anbefales for alle som liker fotball. Og, naturlig nok, vil denne spesielt varme om City-fansen.

Strømmes hos Amazon Prime

The Blind Side (2009)

Den hjertevarmende og fantastiske dramafilmen med Sandra Bullock i spissen har tatt mange med storm siden den kom i 2009. Filmen er basert på en sann historie om amerikanske Michael Oher, en hjemløs og traumatisert gutt som ender opp som en berømt NFL-spiller i USA.

Michael Oher kommer fra to foreldre som begge er rusmisbrukere, han er oppdratt uten særlig skolegang eller sterke ressurser. Bullocks karakter, Leigh Anne Tuohy, tar han inn i familien sin og gir han enhver ressurs han trenger for å lykkes. Michael uttrykker en interesse for amerikansk fotball og Leigh Anne er raskt ute med å gi både Michael og treneren hans tips om hvordan han kan bli så god som overhodet mulig.

Sandra Bullock vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for denne filmen. Og det er så velfortjent! Hun er sterk, overbevisende, varm og full av kjærlighet. Samtidig som hun har den samme “snerten” og attituden hun alltid har i sine roller.

Dette er en fantastisk fin film som passer for hele familien. Den har dog en aldersgrense på 13 år.

Strømmes hos Netflix og kan leies i RiksTVs Filmleie

Formula 1: Drive to Survive (2019) 

De er ikke redd for å dø i en Formel 1-bil, men alle rundt de er det. Formel 1 er kanskje verdens mest ekstreme idrett (jada, mange vil mene flere idretter er helt der oppe også), men dette er sporten hvor de kjører ekstreme biler i en hinnsides fart for å komme først over målstreken. Og som i enhver annen idrett har idrettsstjernene et ekstremt nettverk rundt seg: støtteapparat, sponsorer, familie, venner, konkurrenter. I denne serien fra Netflix får vi komme på innsiden av det sirkuset Formel 1-sporten er.

Du tenkte kanskje at Formel 1 ikke er en sport for deg, at det er ensformig og kjedelig? Neida. Etter å ha sett denne serien på Netflix vil du mest sannsynlig benke deg foran TV-en når Lewis Hamilton og Fernando Alonso setter seg i bilene sine for å konkurrere.

Fantastisk dokumentarserie som virkelig får deg frem på stolspissen! Serien har 8.6 i rating på IMDB og står sterkt blant sportsdokumentarene der ute.

Strømmes hos Netflix

Diego Maradona (2019)

Dokumentarfilmen om selveste Diego Maradona består av klipp fra over 500 timer med usett filmmateriale fra Maradonas karriere. Dokumentaren er laget av HBO Sports og ble sendt på kino her i Norge. Bak dokumentarfilmen står en Oscarvinnende kreatør, nemlig Asif Kapadia.

Du trenger ikke å være glad i fotball for å ville se denne filmen. Dette er dokumentarfilmen som både skildrer mannen og mennesket Maradona, men også legenden og stjernen Maradona. Filmen beskriver det enorme kaoset rundt hans liv og hvorfor det gikk som det gikk med Maradona.

Det er ikke så mye mer å si enn at denne filmen er verdt å bruke 2 timer og 10 minutter på. Nyt.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Du kan også kjøpe filmen hos iTunes. 

Se også: Ikaros (Netflix), I, Tonya (Netflix), Ronaldo (iTunes), Friday Night Lights (Netflix), Creed-filmene (Viaplay) og Antoine Griezmann (Netflix).