• Drive

10 neglebitende thrillere du må se

Har du lakenskrekk, putefrykt eller er søvnløs? Disse filmene holder deg garantert våken gjennom vinternatta. Her er topplisten over de beste thrillerfilmene du må se. 

Nattsvermeren (1991)

Regissør: Jonathan Demme
Med: Jodie Foster, Anthony Hopkins

Denne klassikeren var startskuddet for 90-tallets store oppheng med psykopatiske massemordere. Og denne filmens ulmende psykologi slipper oss aldri ned i sofaputene.

En iherdig, kvinnelig FBI-etterforsker kjemper mot gubbeveldet og ti-den, i sitt forsøk på å ta den grusomme massemorderen før han begår sitt siste drap. En intelligent men utilregnelig kannibal hjelper til med å løse saken fra sin strengt bevoktede celle. Dette fengslende mesterverket nytes kanskje aller best med et glass Chianti?

Finnes hos Viaplay, Amazon Prime, Apple TV+

Trenger du en komplett TV-pakke til hverdagen? Med vår bestselgende TV-pakke får du tilgang til over 50 TV-kanaler, HBO Nordic og Paramount+! Les mer om RiksPakken her. 

Memento (2000)

Regissør: Christopher Nolan
Med: Guy Pearce, Joe Pantoliano, Carrie-Anne Moss

Her er det bare å holde tunga rett i munnen. Guy Pearce spiller Leonard, som ikke bare må leve med at kona er voldtatt og drept, men som i tillegg har mistet kort-tidsminnet etter å ha blitt banket opp av morderen. Som om ikke det var nok, blir seerens korttidsminne satt på prøve av regissør Nolans geniale og fragmenterte historiefortelling.

Klarer du å henge med på Leonards jakt på morderen? For det er jaggu bare så vidt han klarer det selv, med desperat hjelp av polaroidbilder og små huskelapper han tatoverer på seg selv.

Lei den i Filmleie hos RiksTV. Finnes også hos TV2 Sumo, Apple TV+, SF Anytime 

No Country For Old Men (2007)

Regissører: Ethan og Joel Coen
Med: Javier Bardem, Josh Brolin, Tommy Lee Jones

Coen-brødrenes filmer lar seg sjelden sjangerdefinere, men er det én av deres film-er som kan beskrives som thrilling , er det denne. Josh Brolin spiller Vietnam-veteranen Llewelyn Moss, som finner et par millioner dollars og masse heroin i restene av et kartelloppgjør i Texas-ørkenen.

Hva gjør man da? Man tar såklart penga og lever lykkelig i alle sine dager. Herr Moss lykkes bare med det første. For når han får en uttrykksløs og iskald leiemorder etter seg, spilt av en ekstremt god Javier Bardem, er det lite som minner om gevinst. Sugende, kvernende og gjen-nomgående guffen stemning, her.

Se den i HBO Nordic, RiksTV Filmleie, Viaplay, SF Anytime, Apple TV+

Insomnia (1997)

Regissør: Erik Skjoldbjærg
Med: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Gisken Armand

Nattsvart, bekmørkt eller dunkelt. Slik beskrives ofte thrillere. Men i Erik Skjold-bjærgs kritikerroste regidebut, får vi et psykologisk politidrama som utspiller seg i blendende dagslys.

Vi er i Nord-Norge, under den brennende midnattssolen, hvor en tenåringsjente er drept. Konstant sol og dårlig samvittighet for det ulykksalige drapet på sin makker, gjør at hovedetterforskeren aldri får sove. Sakte men sikkert mister han grepet på både drapssaken og sin egen psyke.

Stellan Skarsgård og Bjørn Floberg er strålende (pun intended) i en film som også fikk sin egen Christopher Nolan regisserte Hollywood-versjon i 2002.

Lei den i RiksTV Filmleie. Finnes også hos SF Anytime

Seven (1995)

Regissør: David Fincher
Med: Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow

En av 90-tallets mest ikoniske og originale filmer starter med et tilforlatelig standard oppspill: Den gamle etterforskeren som bare har noen dager igjen før han, ahhh, skal pensjonere seg. Han skal bare jekke ned overmotet til den unge jypling-en som skal ta over etter ham først.

Så enkelt og genialt kan historiefortelling gjøres, for saken de får rett i fanget er den perfekte kontrast. Komplisert, mørk og grusom. En intelligent og skremmende forutsigbar massemorder leker katt og mus med politi og media i David Finchers like smarte og skremmende uforutsigbare mesterverk.

Lei den i Filmleie hos RiksTV. Finnes også hos Viaplay, Netflix

Shutter Island (2010)

Regissør: Martin Scorsese
Med: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Michelle Williams

Ingrediensene til denne filmen er nok til å få nakkehårene til å reise seg: et grusomt 50-talls mentalsykehus midt ute i havet, barnedrap og mørke, mørke hemmeligheter. En nylig sammensatt etterforskningsduo reiser til Shutter Island for å nøste opp i forsvinningen av en kvinnelig innsatt, dømt for å ha drept sine tre barn.

Men DiCaprios rollefigur Teddy Daniels merker raskt at alt ikke er som det skal og mistenker ledelsen til galehuset for å ikke fortelle hele sannheten. Samtidig har han sin egen, skjulte agenda, ettersom hans kones morder også sitter innelåst blant de kriminelle galningene på øya.

Mesteren Scorsese holder kontrollert i tøylene, slik at vi som ser på ikke mister forstanden underveis i dette innfløkte psykodramaet. Men kjenner det på kroppen, det gjør man.

Se den i HBO Nordic, RiksTV Filmleie, Netflix, Viaplay, SF anytime, Apple TV+

The Departed (2006)

Regissør: Martin Scorsese
Med: Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Mark Walberg, Matt Damon

Nei, skulle man sett en film med strålende rollebesetning, hardkokt krim og masse deilige twists and turns, da? Ja, det skal man, for denne filmrullen inneholder det meste.

Det jaktes på en notorisk og mektig mafiaboss i Bostons underverden. Men her kan man ikke stole på noen. Det er undercover agenter i alle bauger og kanter, det er rå vold og det er så mye banning og grov språkbruk at man frydes hele vei-en. I Martin Scorseses Hollywood-versjon, den populære Hong Kong-thrilleren In-ternal Affairs fra 2002, presses både lojalitet og identitet til det ytterste.

Har du ikke sett denne, er det fristende å sitere så og si alle rollefigurene vi møter: Go f*** yourself.

Lei den i RiksTV Filmleie. Finnes også hos Netflix, Viaplay, Apple TV+

Vertigo (1958)

Regissør: Alfred Hitchcock
Med: James Stewart, Kim Novak

En klassiker som the master of suspense, Alfred Hitchcock, omtalte som sin mest personlige film. Dette er ikke bare fryktelig spennende, men handler like mye om tapt kjærlighet og patriarkatets makt.

“Hæ?”, sa kritikerne da filmen kom for over 60-år siden. Men her har tidens tann gnagd fram filmens brilliante essens. I dag er den regnet som en av tidenes beste. En pensjonert etterforsker tar på seg et privat oppdrag. Mens han overvåker oppdragsgiverens kone, blir det tydeligere og tydeli-gere at noen driver et dobbeltspill. 

Lei den i RiksTV Filmleie. Finnes også hos Netflix, Apple TV+

Jaget (1993)

Regissør: Andrew Davies
Med: Harrison Ford, Tommy Lee Jones

Man kan bli sliten av mindre enn å følge Harrison Ford i dette heseblesende opprullingsdramaet. For da fangetransporten til den uskyldig konemorddømte Dr. Richard Kimble krasjer, og han setter ut på en høyoktans ferd for å renvaske seg selv, tar Andrew Davies oss med på en heseblesende og velregissert historie full av overraskende vendinger.

Kimbles jakt på beviser og den ekte morderen forstyrres konstant av en god Tommy Lee Jones i rollen som U.S. Marshal Sam Gerard. En rollefigur han dro hjem en Oscar for, og som best beskrives av sin kommentar i oppspillet til den klassiske demningsscenen.

I et intenst møte mellom den jagede og jegeren roper Dr. Kimble “I didn’t kill my wife!”. Gerards lakoniske svar: “I don’t care”. Jakten fortsetter, med andre ord.

Lei den i RiksTV Filmleie. Finnes også hos Viaplay, SF Anytime

Drive (2011)

Regissør: Nicolas Winding Refn
Med: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Albert Brooks

Kontrastene slår deg i bakken i denne stilfulle og rå filmen. Brutalt og neon-vakkert på samme tid.

Ryan Gosling spiller bilmekanikeren og stuntsjåføren Driver, som på dagtid leier seg ut til forskjellig filmproduksjoner. På kveldene sitter han imidlertid bak rattet i fluktbilen, under en rekke brutale ran. Men når man involverer seg med tunge kriminelle må man regne med litt trøbbel på privaten.

Så når både dama Driver er forelsket i og hennes sønn blir dratt inn i pengeoppgjøret mellom han og hennes eksmann, blir han nødt til å gire om og ta saken i egne hender. En urovekkende stille og lavmælt bilthriller fra danske Refn, som overraskende nok selv ikke har sertifikatet, etter å ha strøket åtte ganger på oppkjøringen.

Finn den her: HBO Nordic, RiksTV Filmleie,Viaplay, SF Anytime, Apple TV+, Google Play, Youtube

Få enda flere tips! Sjekk ut alle våre film- og serieanbefalinger her.