• hugh-grant-love-actually

Julefilmer: De beste tradisjonelle og moderne julefilmene

Vi har samlet en hel haug med julefilmer man må se – og en ekstra bukett med julefilmer man burde begynne å se. Hver jul. Nå er det bare å fylle opp nøtteskålen og pynte treet. Jula er endelig her!

Love Actually (2003)

Sjanger: Drama, Komedie, Romantikk
Regissør: Richard Curtis
Medvirkende: Bill Nighy, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Martin Freeman, Chiwetel Ejiofor, Keira Knightley, Hugh Grant

Denne lille lekkerbiskenen av en romcom er selve indrefileten av jula for mange. Et skuespillergalleri for historiebøkene er det også, og de ti historiene som sømløst flettes sammen er både søte, menneskelige, morsomme og julenære. Fullstappet av klassiske roller og scener. Bare dansingen til Hugh Grant som den engelske statsministeren David, eller kysset bak forhenget på skoleavslutningen er verdt sin vekt i hjerteemojis. Og så har vi selvsagt plakatscenen med Mark og og Juliet. Sukk.

Sendes på TV 2 Livsstil 11. desember (21:00) og TV 2 19. desember (23:40)

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie.
Kan også strømmes hos C More, Viaplay, TV 2 Sumo, og Prime Video. 

Vil du ha tilgang til filmleie? Da må du koble dekoderen din til internett. Les mer her. 

Die Hard (1988)

Sjanger: Action, Thriller
Regissør: John McTiernan
Medvirkende: Bruce Willis, Alan Rickman, Alexander Godunov, Bonnie Bedelia, Reginald VelJohnson, Paul Gleason

Er det jul, så er det jul. Og da er det Die Hard-tid. Igjen. For det er jo faktisk i julen denne utspiller seg. Og midt oppe i Sju Nøtter til Askepott og alle andre halvbløte juleklassikere, må det være lov til å kose seg litt Bruce Willis som beinharde John McClane. På internett diskuteres det om dette intense gisseldramaet i Nakatomi Plaza virkelig er en julefilm. Å, kom an, det er da virkelig ingen diskusjon. Eller?

Sendes på V4 (Viasat 4) 19. desember (21:00).

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. 

Home Alone (1992)

Sjanger: Familie, Komedie
Regissør: Chris Columbus
Medvirkende: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, John Heard, Catherine O'Hara

Kevin! Vokste du opp på tidlig 90-tall husker du scenen hvor mammaen til Kevin, Macaulay Culkins første og største rolle, skjønner at de har glemt ham hjemme. Den satt rett i den prepubertale hjerterota, for å si det sånn. Men så ble det gøy. Veldig gøy. Familien flyr avgårde på juleferie, mens lille Kevin blir igjen hjemme i kjempevillaen. Men den godeste Kevin fikser jula greit, han. Går på butikken, beskytter huset mot innbruddstyver. No big deal.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Disney+. 

Reisen til julestjernen (1976)

Sjanger: Eventyr, Familie, Fantasy
Regissør: Ola Solum
Medvirkende: Hanne Krogh, Knut Risan, Bente Børsum, Ingrid Larsen, Alf Nordvang, Harald Heide-Steen Jr., Knut Walle, Anne Marit Jacobsen, Bjarne Andersen, Rolf Just Nilsen

Her snakker vi barnestjernegjennombrudd! En norsk klassiker som satt Hanne Krogh på stjernekartet tilbake på 70-tallet. Her spiller hun Sonja, som tilbyr seg å finne den sluknede julestjernen for kongen. I 2012 kom en nyinnspilling regissert av Nils Gaup. Fin den, men det er dette som er originalen og blir vist på NRK hver julaften. Budsjettet på tre millioner riksdaler var astronomisk i norsk målestokk, og Norges første eventyrfilm i spillefilmformat var også en av tidenes dyreste her til lands da den kom.

Sendes på NRK1 julaften.
Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie.

Flåklypa Grand Prix (1975)

Sjanger: Animasjon, Eventyr, Familie, Komedie
Regissør: Ivo Caprino
Medvirkende: Frank Robert, Kari Simonsen, Toralv Maurstad

Filmen-over-alle-norske-filmer er en julefilm for mange, selv om den ikke er lagt til julen. Vi bryr oss ikke om det, og setter på Kjell Aukrust og Ivo Caprinos mesterverk i romjulen. Musikken, karakterene og stemningen er så erkenorsk som du får det. Den er også relativt anerkjent i utlandet. Ludvig omtales riktignok som “lettere forstyrret”, men det kan jo enhver nordmann på juleferie i utlandet oppfattes som også. Men det får bli i 2021, eventuelt. Spesielt billøpet får internasjonal ros for å være noe av det bedre som er festet på film når det kommer til biljakt og racing. Og der er det jo litt konkurranse.

Sendes på TV 2 25. desember (19:25)
Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. 

Hjelp, det er juleferie! (1989)

Sjanger: Komedie
Regissør: Jeremiah S. Chechik
Medvirkende: Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Juliette Lewis, Johnny Galecki, John Randolph

Chevy Chase er en stor kult- og komihelt for mange. Og hva passer vel bedre i jula enn litt skratting med familien? Her er det mye latter- og humreverdig materiale. Det mange ikke vet er at John Hughes, som skrev og regisserte denne, også skrev (og produserte) Hjemme Alene, som kom bare to år etter. Her er det storfamilien som samles. Clark Griswold skal ha det største juletreet, flest lys på huset sitt og den deiligste julemiddagen. Nå venter han bare på julebonusen fra sjefen, som skal dekke gildet og den store overraskelsen han har bestilt til familien. Forviklinger i sikte!

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos C More og Viaplay. 

Et førjulsmareritt (1993)

Sjanger: Animasjon
Regissør: Henry Selick
Medvirkende: Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O’Hara, William Hickey, Glenn Shadix, Paul Reubens, Ken Page

Denne funker både til Halloween og til jul. Selv om han ikke har regien, er dette likevel regnet som en Tim Burton-film. Han skrev både manuset og utviklet karakterene, og hadde dermed nok fingre med i spillet til å sette sitt tydelige avtrykk på denne visuelt storslagne filmen. Et både skummelt og deilig eventyr om gresskarkongen Jack Skellington. Han bor i den mørke og skumle Halloweentown. En dag oppdager han Christmastown, som er det stikk motsatte av hjembyen, med glade farger, lek og moro.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. 

The Holiday (2006)

Sjanger: Komedie, Romantikk
Regissør: Nancy Meyers
Medvirkende: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black, Eli Wallach, Edward Burns, Rufus Sewell

Cameron Diaz og Kate Winslet spiller Amanda og Iris, to kvinner som vil bort fra hverdags- og kjærlighetsproblemene de har hjemme. De bestemmer seg for å bytte hus i julen, på tvers av Atlanteren. Vel framme i henholdsvis Surrey utenfor London og Los Angeles begynner de tilpasningen til sitt nye lokalmiljø. Her oppstår det både søt musikk og dype vennskap. Spesielt fint er samspillet mellom Kate Winslet og Eli Wallach som den eldre manusforfatteren Arthur. Jude Law skuffer heller ikke som den halvrare (og kjekke) tobarnsfaren – og broren til Iris – Graham.

Sendes på TV3 16. desember (21:00) og 20. desember (20:30)
Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. 
Kan også strømmes hos C More, Viaplay, TV 2 Sumo, Prime Video.

Elf (2003)

Sjanger: Familie, Fantasy, Komedie
Regissør: Jon Favreau
Medvirkende: Will Ferrell, James Caan, Bob Newhart, Edward Asner, Mary Steenburgen, Zooey Deschanel, Daniel Tay, Michael Lerner, Peter Dinklage

Enten så elsker man Will Ferrell eller så hater man ham. Vi putter oss selv i førstnevnte kategori, og her får vi ham på sitt infantilt beste. Han spiller den adopterte alven Buddy, et menneskebarn som krøp opp i sekken til julenissen da han besøkte et barnehjem. Han ble med til Nordpolen uten at nissefar merket det. Nå har han vokst opp til å bli litt for stor i forhold til sine jevnaldrende alvehalvsøsken. Han forstår at han ikke passer inn, og at han må dra tilbake til New York for å finne ut hvem han er. Slapstick, latter og en episk snøballkrig følger.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos C More, Viaplay, TV 2 Sumo, Netflix.

Polarekspressen (2004)

Sjanger: Animasjon, Eventyr, Familie, Fantasy, Komedie
Regissør: Robert Zemeckis
Medvirkende: Tom Hanks, Chris Coppola, Michael Jeter.
Norske stemmer: Anders Hatlo, Aslak Maurstad, Christoffer Staib, Erik Skøld, m.fl.

Regissør Robert Zemeckis hadde skyhøye ambisjoner med denne animerte storfilmen, og klarer nesten å innfri hele veien. Tom Hanks har fem av stemmene i versjonen med norsk tekst, men vi har den også med norsk tale. Her er det bare å samle familien til en storslått eventyrstund. En fabelaktig togreise for å finne julenissen på Nordpolen står i sentrum, men ikke uten et visst mørke og alvor. Aldersgrense 7 år.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Netflix.

Carol (2015)

Sjanger: Drama, Romantikk
Regissør: Todd Haynes
Medvirkende: Rooney Mara, Cate Blanchett, Sarah Paulson

Vi er ikke helt sikre på hvor skillet mellom “vanlige” klassikere og moderne klassikere går, men skitt au. Denne har i hvert fall ikke rukket å sette seg helt, kanskje heller ikke i sistnevnte kategori. Men det bør den. Cate Blanchett og Rooney Mara! Vi trenger egentlig ikke si mer, men gjør det allikevel. Denne fikk seks Oscar-nominasjoner, inkludert én til hver av de nevnte damene. Basert på romanen The Price of Salt fra 1952 av Patricia Highsmith (The Talented Mr. Ripley). En strålende historie om et vennskap mellom to kvinner som utvikler seg til noe mer. I julen, da, for ordens skyld. For oss blir det den tredje julen vi ser den i år. Da er det tradisjon.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie.

Arthurs julegaverace (2011)

Sjanger: Animasjon, Drama, Familie, Komedie
Regissør: Sarah Smith, Barry Cook
Medvirkende: James McAvoy, Hugh Laurie, Bill Nighy, Jim Broadbent, Imelda Staunton, Ashley Jensen, Marc Wootton, Laura Linney, Eva Longoria, Ramona Marquez, Michael Palin

Julen handler om fantasi, familie og masse, masse gaver. Enig? Da er det bare å sluke denne lykkepillen av en sledeferd. Dette er filmen som gir deg svar hvis du noen gang har lurt på hvordan julenissen rekker å levere gaver til to milliarder barn på bare én natt. Skikkelig familieklassikeralarm på denne, som er laget av Aardman Animation. De står blant annet bak Wallace & Gromit, så der har du dét kvalitetsstempelet i boks.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie.

The Night Before (2015)

Sjanger: Eventyr, Fantasy, Komedie
Regissør: Jonathan Levine
Medvirkende: Lizzy Caplan, Anthony Mackie, Joseph Gordon-Levitt, Jillian Bell, Seth Rogen

“Bare én fest til før vi blir voksne, gutta,” er premisset bak denne Seth Rogen-jointen (som han liker å kalle filmene sine). Rogen, Joseph Gordon-Levitt og Anthony Mackie spiller barndomskompisene som alltid fester jula inn. Men når en av dem skal bli far skjønner de at tradisjonen er i ferd med å ta slutt. De bestemmer seg for å ta den helt ut og legger ut på leting etter The Nutcracka Ball, den hellige gralen i New Yorks partyjungel. Stødige hovedrolleinnehavere med god kjemi og en herlig birolle fra Michael Shannon, gjør dette til en umiddelbar guttastemning-klassiker.

Sendes på TV3 20. desember (23:15)
Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. 
Kan også strømmes hos Viaplay. 

Grinchen (2018)

Sjanger: Animasjon, Familie, Fantasy, Komedie
Regissører: Yarrow Cheney, Scott Mosier
Medvirkende: Angela Lansbury, Pharrell Williams, Rashida Jones, Cameron Seely, Benedict Cumberbatch

Her får du en lettere og mer lystig versjon enn Jim Carrey-filmen fra 20 år tilbake. En historie som er en del av amerikansk folklore, og som er fortalt utallige ganger før. Men gjengen bak Grusomme meg og Minions-filmene klarer å lage en morsom og fin vri for hele familien. Stort klassikerpotensiale for deg med småbarn. Den grønne surpompen Grinchen er ekstra morgengretten når jula, med alt sitt kjas og mas, nærmer seg. Og når han får vite at denne jula skal feires mer grandiost enn noensinne, bestemmer han seg for å stjele den. Akkurat som i Dr. Seuss originalhistorie fra 1957.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos C More, TV 2 Sumo.

Husk at du kan se alt fra C More via RiksTV. Les mer om våre tilleggstjenester her.

Krampus (2015)

Sjanger: Fantasy, Komedie, Skrekk
Skuespillere: Adam Scott, Toni Collette, Allison Tolman, David Koechner, Conchata Ferrell
Regissør: Michael Dougherty

Tradisjoner er til for å brytes, eller hva? Og hvis du er litt smålei av at alt skal være sukkersøtt og så himla jovialt hele jula igjennom, kan du jo mikse det opp litt med en kul julegrøsser. Det må være lov i 2020. Kul og kul, dette er ikke en hyggelig film. Selv ikke før strømbruddet er stemningen særlig god under familiefeiringen. Og det er nettopp mangelen på julekos som slipper løs Krampus’ vrede. Så det blir verre. Mye verre. Og det var faktisk så befriende deilig sist, at det frister til romjulsgjentakelse i år igjen.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. 

God jul fra oss i RiksTV!