• 1917-Nordisk-Film

De 10 beste krigsfilmene du må ha på bucketlista

Hva har Clint Eastwood, Sam Mendes og Peter Jackson til felles? Jo, de står alle bak noen av filmhistoriens beste krigsfilmer.

1. Apokalypse nå! (1979) 

Regi: Francis Ford Coppola
Med: Marlon Brando, Robert Duvall, Martin Sheen

Etter flere års innspilling i Filippinene, fikk Apokalypse nå! endelig premiere i 1979. Filmen er løselig basert på Joseph Conrad Heart Of Darkness. Kaptein Willard (Martin Sheen) får i oppdrag å dra ut i jungelen for å eliminere en amerikansk oberst (Marlon Brando).

Apokalypse nå! skildrer krigens galskap og grusomheter, og det er en nesten mareritt-liknende filmopplevelse Coppola tar oss med inn i. Ikke bare er den en av tidenes beste filmer om Vietnamkrigen. Den er også en av filmhistoriens store mesterverk.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes på Viaplay og iTunes Movies.

Er du glad i film og serier? Med vår bestselgende TV-pakke får du HBO Nordic og Paramount+ inkludert! Les mer om RiksPakken her. 

2. Dunkirk (2017)

Regi: Christopher Nolan
Med: Fionn Whitehead, Damien Bonnard, Aneurin Barnard

Christopher Nolans mesterlige krigsfilm handler om slaget om Dunkerque i 1940 hvor over 300 000 (!) britiske og franske soldater blir evakuert fra den franske byen. Filmen følger de som befinner seg i luften, på stranden og på havet. Det hele er en svært intens og ytterst spennende filmopplevelse.

Nolan er en ekstremt god forteller og han klarer å «transportere» oss til de dramatiske dagene i 1940. Det at Nolan har spilt inn filmen på location, benyttet tusenvis av statister, ekte fly, ekte skip (deriblant norske «M/S Rogaland») og mye mer fra andre verdenskrig, gjør filmen svært realistisk. Man føler virkelig at man er i Dunkerque. Dét er en stor bragd og noe ytterst få filmskapere klarer.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes på Viaplay og iTunes Movies. 

3. 1917 (2020) 

Regi: Sam Mendes
Med: Dean-Charles Chapman, George MacKay

Sam Mendes er en av dagens fremste regissører med filmer som American Beauty, Road to Perdition og Skyfall på CV-en. Nå er han aktuell med 1917 - en av filmhistoriens mest teknisk briljante krigsfilmer som nylig ble nominert til ti Oscar-priser.

Filmen foregår under første verdenskrig og vi følger to unge britiske soldater som får i oppdrag å overlevere en beskjed til en bataljon. Oppdraget blir alt annet enn enkelt. Soldatene må nemlig krysse fiendtlig territorium.

Det unike med 1917 er det virker som den utspiller seg gjennom ett sammenhengende opptak. Det gjør at filmopplevelsen blir svært intens og nesten marerittaktig. Kjente fjes som Colin Firth og Benedict Cumberbatch dukker opp i mindre roller. Skuespillerne som gjør størst inntrykk er imidlertid Dean-Charles Chapman og George MacKay, som begge bærer filmen imponerende godt.

Kan leies i RiksTVs Filmleie 18. mai. 

4. The Great Escape (1963)

Regi: John Sturges
Med: Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough

Steve McQueen blir gjerne kalt «The King of Cool» i Hollywood, som ikke er uten grunn: Han iførte seg de kuleste klærne og tilbehørene (som de ikoniske Persol 714-solbrillene), gjorde sine egne stunts og hadde draget på de hotteste damene. McQueen ble dessverre ikke gamle karen, han døde i en alder av kun 50 år. Men han rakk å gjøre en rekke store klassikere.

McQueens kanskje beste film er The Great Escape hvor han spiller en av flere allierte krigsfanger som rømmer fra en tysk fangeleir under andre verdenskrig. Den store flukten er god, gammeldags filmskaping på sitt beste med noen av Hollywoods største legender på plakaten. 

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie.

5. Das Boot (1981)

Regi: Wolfgang Petersen
Med: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann

Om du har klaustrofobi, bør du ikke se den tyske ubåtklassikeren Das Boot. Handlingen finner sted oktober 1941: En tysk ubåtkaptein og resten av hans mannskap havner plutselig i en krigssituasjon.

Wolfgang Petersen, som senere ble headhuntet til Hollywood for å lage katastrofefilmer, har regien på den hele 3 timer og 28 minutter lange filmen. Heldigvis blir det aldri kjedelig og den føles betraktelig kortere, takket være at det er mye som skjer – både innenfor og utenfor ubåtens vegger. Da Das Boot kom i 1981 var den Tysklands aller dyreste filmproduksjon. Det merkes at det ikke er spart på noe.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes på Netflix. 

6. Inglourious Basterds (2009) 

Regi: Quentin Tarantino
Med: Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz

Quentin Tarantinos syvende spillefilm kan ikke akkurat beskyldes for å være en troverdig skildring av andre verdenskrig, men den er ikke desto mindre fornøyelig og underholdende!

Inglourious Basterds forteller to parallelle historier: Den jødiske jenta Shoshanna opplever at hele familien blir drept av nazistene, noe som gjør at hun planlegger en spektakulær hevnaksjon. Samtidig jakter løytnant Aldo Raine (Brad Pitt) og hans medsoldater på nazister.

Rollebesetningen er som alltid i en Tarantino-film imponerende, men det er Christoph Waltz som stjeler showet. Han er herlig ond som nazioffiseren Hans Landa. Denne rolleprestasjonen alene god grunn til å se filmen, som ellers er proppfull av kule dialogvekslinger som Tarantino bare kan, et fett soundtrack (Lalo Schifrin, David Bowie, Ennio Morricone med flere) og referanser til en mengde filmklassikere. Tarantino i sitt ess!

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes på Amazon Prime, Netflix, iTunes Movies, Viaplay.

7. They Shall Not Grow Old (2018) 

Regi: Peter Jackson

They Shall Not Grow Old er en krigsdokumentar laget av Ringenes Herre-regissør Peter Jackson. Han har vært i arkivene til Imperial War Museum. Her har han funnet over 100 år gamle arkivfilmer og dokumenter som viser livene til britiske soldater under første verdenskrig.

Takket være moderne teknologi har filmteamet klart å restaurere, lydlegge og fargelegge de gamle opptakene, slik at det ser ut som at opptakene er av nyere dato. Resultatet er en ekstraordinær og gripende dokumentar som bringer fortiden nærmere.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes på Viaplay, iTunes Movies.

8. Beasts of No Nation (2015) 

Regi: Cary Joji Fukunaga
Med: Abraham Attah, Emmanuel Affadzi, Ricky Adelayitor

Beasts of No Nation er en ganske annerledes krigsfilm. Den er basert på boken med samme navn av Uzodinma Iweala, og er spilt inn i Ghana med afrikanske skuespillere.

Vi følger den unge gutten Agu (Abraham Attah) som formes til å bli en barnesoldat under en borgerkrig i Vest-Afrika. Regissør Cary Joji Fukunaga (True Detective, No Time to Die) skyr ikke unna brutaliteten og volden som borgerkrigen fører med seg, heldigvis blir det ikke for detaljerte skildringer.

Idris Elba gjør en god rolle som kommandant, men det er de unge talentene Abraham Attah and Kurt Egyiawan som virkelig imponerer i denne sterke filmen.

Strømmes på Netflix

9 og 10. Letters from Iwo Jima og Flags Of Our Fathers (2006)

Regi: Clint Eastwood
Med: Ken Watanabe, Ryan Phillippe, Jesse Bradford

Clint Eastwoods to krigsfilmer Flags of Our Fathers og Brev fra Iwo Jima handler om det blodige slaget på den japanske vulkanøya Iwo Jima under andre verdenskrig. Flags of Our Fathers er sett fra amerikanernes side, mens Brev fra Iwo Jima er sett fra japanernes side.

Eastwood fokuserer kanskje noe overraskende ikke så mye på de store kampene, men er mer interessert i hva krig gjør med mennesker og lar oss komme tett innpå soldatene. Dette er originale krigsfilmer som både er tankevekkende og smertefulle.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes på Viaplay, iTunes Movies.

Trenger du flere gode filmanbefalinger? Les mer og få enda flere tips til hva du kan se her!