• Watchmen-Emmy-2020

Emmy-utdelingen: HBO stakk av med flest priser

... mens en kanadisk serie vant alle komiprisene.

Det var ingen rød løper, blitzregn eller et stort fysisk publikum til stede under årets store TV-fest - Emmy-utdelingen. Talkshow-verten Jimmy Kimmel (52) stod derfor alene på scenen i Los Angeles. 

Selv om årets utdeling var annerledes i formen, ble det høy stjernefaktor (riktignok via stjernenes «hjemmekontor»), tårevåte taler og så klart mange frekke vitser fra Kimmel.

Han startet showet med en klassisk åpningstale.

– Vel, hei og velkommen til «PanEmmies». Wow, det er flott å endelig se folk igjen. Takk for at du risikerte alt for å være her. Takk for at jeg risikerte alt å være her. Du vet hva man sier: «Du kan ikke ha et virus, uten en vert,» spøkte han på scenen.

Kimmel kom deretter med et stikk til president Donald Trump:

– Selvsagt har vi ikke et publikum. Dette er ikke et «Make America Great Again»-valgmøte, men Emmy-utdelingen, sa han med et smil.

De store vinnerne

Kanadiske Schitt’s Creek stakk av med alle komiserie-prisene. Serien ble nylig ble lagt ut på C More og TV2 Sumo, og følger den tidligere rike Rose-familien som flytter til den søvnige småbyen Schitt’s Creek. Dette er ikke første gang at sitcomserien vinner Emmy-priser, men den har aldri tidligere vunnet 9 priser.

Seriens hovedrolleinnehavere Catherine O'Hara og Eugene Levy var blant dem som holdt taler. Prisen kom særlig overraskende på Levy, som mange kjenner fra American Pie-filmene.

– Det er ganske ironisk at den rareste rollen jeg noensinne har spilt, resulterer i en Emmy. Jeg må stille spørsmål ved hva jeg har gjort de siste 50 årene, smilte han.

HBO fikk tilsammen 30 priser. Deres påkostede og kritikerroste superheltserie Watchmen – som på forhånd var nominert til hele 26 priser – vant 11 priser, deriblant for beste miniserie. Regina King vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en miniserie. Ingen annen serie stakk av med like mange priser som Watchmen.

Kveldens kanskje gjeveste pris – beste dramaserie – gikk til nåtidens rikingversjon av Game of Thrones – Succession, som skildrer familieintriger og rå maktkamp i et medieimperium.

Succession fikk ytterligere 6 priser, Blant annet fikk Jeremy Strong prisen for beste mannlige hovedrolle i en dramaserie og Jesse Armstrong ble tildelt pris for beste manus for en dramaserie.

Ung skuespiller stjal showet

Skuespiller Zendaya vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en dramaserie for sin gripende rolle som rusavhengige Rue Bennett i Euphoria. Hun er den yngste som noen gang har vunnet denne prisen. Det var en tydelig rørt 24-åring som mottok prisen hjemmefra hvor hun hadde samlet venner og kjente.

– Jeg vil bare si takk til akademiet og til alle de andre utrolige kvinnene i denne kategorien. Jeg beundrer dere alle så mye, dette er ganske sprøtt. Jeg vil virkelig ikke gråte, sa hun og fortsatte:

– Jeg vet at dette er en veldig rar tid å feire, men jeg vil bare si at det er håp hos de unge. Jeg vet at TV-serien vår ikke alltid virker som et godt eksempel på det, men det er håp hos de unge. Jeg vil bare si til alle mine jevnaldrende der ute som gjør arbeidet i gatene: Jeg ser deg, jeg beundrer deg, jeg takker deg og takker deg så mye, sa hun i talen.

Zendaya var nominert i kategorien sammen med Jennifer Aniston, Killing Eve-skuespillerne Sandra Oh og Jodie Comer, Ozark-stjernen Laura Linney og The Crown-skuespiller Olivia Colman.

En storfornøyd John Oliver kunne innkassere prisen Beste Variety Talk Series for Last Week Tonight with John Oliver. Dette er femte året på rad at den rappkjeftede programlederen og komikeren tar med seg denne Emmyprisen.

TV-ikoner dukket uventet opp

Emmy-utdelingen er kjent for sine overraskelser – og denne ble ikke et unntak.

Jennifer Aniston, som delte ut pris og var nominert, dukket opp via video. Kimmel ble tatt på senga da det viste seg at Aniston ikke var alene. Først dukket Courteney Cox opp.

– Vent, er Courteney der også, spurte en overrasket Kimmel.

– Ja, så klart er jeg! Vi bor sammen, sa Cox

– Vi har bodd sammen siden 1994, la Aniston til, med tydelig referanse til Friends, som fikk premiere nettopp dette året.

Men overraskelsene stoppet ikke der!

Lisa Kudrow – som spilte Phoebe Buffay i Friends - var også på besøk hos Aniston.

– Bor du der også, spurte Kimmel.

– Ja, hvor ellers skulle jeg bo, svarte Kudrow med en latter.

HBO Nordic-vinnere fordelt med antall priser per serie:

• Watchmen: 11
• Succession: 7
• Last Week Tonight with John Oliver: 4
• Euphoria: 3
• The Handmaid’s Tale: 1
• Insecure: 1
• Mrs. America: 1
• Bad Education: 1
• I Know This Much Is True: 1
• Rick And Morty: 1
• Vikings: 1
• We are the dream: The Kids of the Oakland MLK Oratorial Fest: 1
• The Apollo: 1