• Seinfeld-1996

Fem fantastiske komiserier for deg som savner 90-tallet

Hvem vet hva det nye tiåret bringer. Noen ganger er det aller tryggeste en tidsreise til situasjonskomedienes gullalder og problemstillinger om de mindre tingene her i livet. Her er våre favoritter. 

Friends (1994 – 2004)

Med: Courteney Cox, Matt LeBlanc, Jennifer Aniston, David Schwimmer, Lisa Kudrow

Er den oppskrytt? Sentimental? For hvit? For urealistisk? Ja, hvordan har egentlig denne unge vennegjengen råd til sine nokså fancy leiligheter på Manhattan? Samme det, Friends var et enormt tv-fenomen i sin samtid og ser ut til å være det i all overskuelig fremtid. Budrundene om visningsrettigheter setter stadig større rekorder, med Rachel&Co i spilleren er man garantert store seermasser. Fortjent eller ei.

Strømmes på Netflix

The Nanny (1993 – 1999)

Med: Fran Drescher, Charles Shaughnessy, Daniel Davis, Lauren Lane, Nicholle Tom

She was working in a bridal shop in Flushing, Queens. Før hun ble sparka ut av kjæresten og ble barnevakt for den snobbete Sheffield-familien i stedet. Jødisk, gatesmart skjønnhetsekspert kulturkræsjer altså med gammeldagse verdier, i en oppsiktsvekkende slitesterk serie med mange fellestrekk med musikalen Sound of Music. Se opp for gjesteopptredener fra nittitalshelter som Pamela Anderson, Billy-Ray Cyrus, Hugh Grant, Celine Dion, Coolio og David Letterman! Og evigaktuelle storheter som Elton John, Ray Charles og, eh, Donald Trump.

Strømmes på Amazon Prime

Fresh Prince of Bel-Air (1990-1996)

Med: Will Smith, Alfonso Ribeiro, James Avery, Karyn Parsons

Opplegget synges i vignetten, og det er ikke det eneste denne humorklassikeren har til felles med The Nanny: En luring flytter fra røffe østkystkår til velstående sosse-slektninger (med britisk butler!) i den rikeste delen av Los Angeles. Will Smiths definitive gjennombrudd går over 146 episoder og huskes kanskje aller best for dansingen til den naive gladgutten Carlton.

Strømmes på Netflix

Frasier (1993–2004)

Med: Kelsey Grammer, David Hyde Pierce, Jane Leeves, Peri Gilpin, John Mahoney

Ja, komiseriene fra dette tiåret tar gjerne utgangspunkt i noen som flytter og må finne seg til rette i nye omgivelser. I dette tilfellet den jålete og blærete psykiateren Frasier Crane som forlater Boston og stampuben til fordel for familien i hjembyen Seattle.

Avleggeren fra Cheers må være en av tidenes mest vellykkede spin-offs, her holder enhver situasjon skyhøyt nivå. Strømmen av treffsikre observasjoner om kjendiseri, romantikk og forfengelighet holder seg utmerket i dag. Beste detalj: Den slitne lenestolen psykiaterens far insisterer på å plassere midt i den ellers så veldesignede stua.

Strømmes på Netflix

Seinfeld (1989 – 1998)

Med: Jerry Seinfeld, Jason Alexander, Julia Louis-Dreyfus, Michael Richards

Hvorfor holder Jerry, George, Elaine og Kramer seg så uforskammet fresht over tretti år etter første sesong? Svaret er selvfølgelig mangelen på sentimentalitet og scener som ment å være rørende. Her er samtlige hovedpersoner usympatiske, de er egoistiske, forfengelige og ikke alltid like smarte.

Til tross for sine kjærlighets-sultne rollegalleri er serien aldri romantisk og forsøker heller ikke å gi oss noen form for sympati for de involverte. Banebrytende i sin behandling av kleine situasjoner, Serien, skapt av Jerry Seinfeld og Larry David, forandret måten vi tenkte og snakket på, og tåler å bli sett igjen og igjen og igjen.

Strømmes på Viaplay, C More, Amazon Prime