• Ex-Machina

JUVET: Juvet Landskapshotell ble internasjonalt kjent etter at det ble lokasjonen for innspillingen av Ex Machina. FOTO: SF Anytime

Tips til Norgesferien: 10 kjente filmlocations du kan besøke

Du behøver ikke å dra helt til Island, Kroatia eller New Zealand for å besøke verdenskjente filmlocations. Mange av dem finner du her i Norge! 

De siste femten årene har filmturisme blitt et begrep. Stadig flere turister velger å reise til steder hvor kjente filmer og serier er spilt inn. Et av de mest kjente eksemplene er det gigantiske Hobbiten-filmsettet på New Zealand som får besøk av mange hundre tusener tilreisende hvert år. For ikke å snakke om den kroatiske byen Dubrovnik som tiltrekker horder av ihuga Game of Thrones-fans.

Men du behøver ikke å dra langt for å se kjente innspillingsplasser. Flere av dem er i Norge, og ligger blant annet i Oslo, rett utenfor Molde og på toppen av Bergensbanen!

Visste du at med RiksTV kan du problemfritt ha TV overalt i sommer? Se TV uansett hva du skal i sommer! Les mer om TV overalt og våre TV-pakker her.

Her har vi plukket ut ti av våre favoritter - i tilfeldig rekkefølge:

1. Finse: Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

Finse ligger 1222 meter over havet og er den høyestliggende stasjonen på Bergensbanen. 5. mars 1979 er en viktig merkedag i Star Wars-universet. Da startet nemlig innspillingen av The Empire Strikes Back på Finse. Sammen med skuespillerne Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher dro regissøren Irvin Kershner og et stort mannskap til Finse for å filme scener til isplaneten Hoth.

Da de ankom Finse fikk de imidlertid sjokk: Det som møtte dem var den mest snørike vinteren på mange år! Opptakene ble derfor langt mer krevende enn først planlagt. Snøstormen var så kraftig at kameramannen ofte måtte filme innenfra hotellet Finse 1222. Men til tross for kuldegrader og mye snø, ble resultatet både vakkert og spektakulært! Av trivia kan vi nevne at filmteamet benyttet et stort antall norske statister, som forfatter Tom Egeland, forelegger Arve Juritzen og tidligere Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik.

Finse har etter hvert blitt et nærmest hellig sted for Star Wars-fansen. Årlig arrangeres eventet VISIT HOTH på Finse hvor du kan møte gjester, filmskaperne og andre fans for å gjenoppleve de magiske dagene i 1979.

Om du skulle ønske å utforske mer enn Star Wars-lokasjoner, finnes det mer enn nok av turmuligheter, du kan ta toget videre til Bergen eller leie sykkel til Rallarvegen. Muligheten er mange på Finse!

Du kan leie Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back i RiksTVs Filmleie 

2. Sognefjorden: Spies Like Us (1985)

The Empire Strikes Back var langt fra den eneste storfilmen som ble spilt inn i Norge på 80-tallet. John Landis (The Blues Brothers) tok med seg skuespillerne Dan Aykroyd og Chevy Chase til Sognefjorden, Norges lengste og dypeste fjord. Anledningen var spionkomedien Spies Like Us. Også disse opptakene ble dramatiske, kunne Aykroyd røpe overfor The Telegraph for noen år tilbake.

Han forklarer: – Vi spilte inn noen scener til Spies Like Us i Norge – på toppen av et fjell i nærheten av Sognefjorden. I forbindelse med opptakene hadde vi bygget opp en kopi av en sovjetisk SS20-rakett. Det var et veldig vakkert sted. Opptakene varte en uke. Plutselig fikk vi en telefon fra en representant for USAs forsvarsdepartement!

– Satellitten deres hadde nemlig oppdaget raketten vår og de hadde ringt til den norske regjeringen. De trodde at en sovjetisk rakett i all hemmelighet hadde blitt flyttet inn til Norge. Produsentene ble nødt til å forklare at dette ikke var en ekte rakett, men en rekvisitt. Dermed ble en stor internasjonal diplomatisk krise avverget, uttalte Hollywood-legenden.

Heldigvis gikk det bra for Sognefjorden, som kan friste med idylliske småhoteller (som Walaker Hotell), spennende lokale råvarer, brevandring og mye, mye mer!

Spies Like Us kan leies i RiksTVs Filmleie 

3. Juvet Landskapshotell: Ex Machina (2014)

Juvet Landskapshotell må sies å være Norges spenstige hotell, beliggende i naturen mellom Trollstigen og Valldal, omlag 90 minutter med bil fra Ålesund. I 2014 spilte dette unike og internasjonalt anerkjente hotellet en viktig rolle i sci-fi-thrilleren Ex Machina.

Regissøren Alex Garland, manusforfatteren bak filmer som 28 dager senere og Sunshine, trengte å finne et hemmelig landsted til karakteren Nathan - en mystisk direktør i verdens største internettselskap. Han lette over hele verden, både i Frankrike og Sveits, men valget falt til slutt på Juvet på grunn av den unike arkitekturen som smelter inn i landskapet.

I etterkant av innspillingen fikk hotellet økt oppmerksomhet, og det har til tider vært vanskelig å få tak i ledig rom. Derfor er det nok lurt å være ute i god tid om du ønsker et rom på dette vakre landskapshotellet!

Ex Machina kan leies i RiksTVs Filmleie 

4. Gudbrandsdalen: Harry Potter og Halvblodsprinsen (2009)

I Harry Potter-filmene frakter damplokomotivet Hogwart-ekspressen elevene til Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Men hvem skulle trodd at det kjente toget faktisk går gjennom Gudbrandsdalen i en av filmene!

Under innspillingen av Harry Potter og Halvblodsprinsen trengte filmskaperne å gjøre vinteropptak med toget. Det var bare et problem: Akkurat det året at det var snømangel i Skottland hvor de vanligvis filmet togscenene. Løsningen ble at Warner Bros. sendte et helt filmteam til Gudbrandsdalen, nærmere bestemt til innsjøen Lesjaskogsvatnet rett nedenfor Knipstugu i Lesjaverk.

Selv om Gudbrandsdalen-opptakene er med i noen få sekunder og det skal forestille et annet land, synes vi jo det er skikkelig kult at Harry Potter-produksjonen har vært her. Det er verdt å nevne at det er en veldig fin campingplass ved Lesjaverk. Her er det både gode bade-, fiske- og turmuligheter. Så da vet dere hvor neste campingferie går!

Harry Potter og Halvblodsprinsen kan leies i RiksTVs Filmleie 

5. Langvann, Lutvann og Atlanterhavsveien: James Bond: No Time To Die (2020)

Eksotiske reisemål er en viktig ingrediens i James Bond-filmene. Og du behøver ikke å reise langt for å besøke innspillingsstedene til den nye Bond-filmen. No Time To Die ble nemlig spilt inn på flere steder i Norge: Langvann i Nittedal, Lutvann i Oslo og ikke minst Atlanterhavsveien, som i 2015 ble kåret til århundrets byggverk i Norge.

Regissør Cary Joji Fukunaga spilte inn den tradisjonsrike åpningssekvensen på Langvann og Lutvann. I sekvensen blir vi introdusert for Oscar-vinner Rami Malek som skurken Safin, for anledningen ikledd en japansk maske og militær vinterkamuflasje.
Scenene som ble tatt opp på Atlanterhavsveien er mer Bond-klassiske: En god, gammeldags biljakt med James Bond bak rattet på veteranbilen Aston Martin V8 Vantage, sist sett i The Living Daylights fra 1987.

Daniel Craig var imidlertid ikke med på disse opptakene. Filmteamet hadde derimot flydd inn Ben Collins, tidligere The Stig i BBC-serien Top Gear, som fikk late som han var agent 007 på norske veier. Snakk om drømmejobb! Når du besøker Atlanterhavsveien, sørg for å stoppe på koselige Bjartmars Favorittkro. Foruten god husmanskost (deriblant ekte potetball hver torsdag!) tilbyr kroa det alle 00-agenter elsker: En Dry Martini - shaken not stirred.

James Bond: No Time To Die kommer på kino i løpet av 2020

6. Stadlandet: Dune (2021)

Frank Herberts storslåtte science fiction-roman Dune fra 1965 ble først filmatisert i 1984, da med Twin Peaks-regissør David Lynch bak roret. Nytolkningen er regissert av Denis Villeneuve, kjent for filmer som Sicario og Blade Runner 2049.

Filmen forteller historien om den unge begavede mannen Paul Atreides, spilt av Timothée Chalamet, som må sendes til den farligste planeten i universet for å sikre fremtiden for familien og folket hans. Deler av filmen ble spilt inn på Vestlandet, nærmere bestemt på Stadlandet.

Det vites ikke om Chalamet deltok i noen fritidsaktiviteter under innspillingen. Det er i alle fall mye å finne på i dette vakre og værharde området, alt fra surfing, dykking, RIB-turer til fisking!

Dune kommer på kino i løpet av 2021

7. Sæbø: Black Widow (2020)

Vi elsker Marvel-filmene og særlig Scarlett Johanssons karakter - den tidligere KGB-leiemorderen Natasha Romanoff aka Black Widow. Til høsten får Black Widow endelig sin helt egen film som foregår i etterkant av hendelsene i Captain America: Civil War (2016).

Opptakene fant sted i både Atlanta, Marokko, Budapest og England, men også i Norge: Filmskaperne temaet tok turen til Atlanterhavsveien utenfor Molde og Sæbø på Sunnmøre hvor det vakte stor oppsikt at Johansson spilte inn scener på den lokale Joker-butikken! Turistbygda er fantastisk fin og byr på mange fine muligheter, blant annet fiske- og sightseeingturer.

Black Widow kommer på kino i løpet av 2020 

8. Operataket og Tjuvholmen: Tenet (2020)

Christopher Nolan er kjent for spektakulære filmer som Inception, Interstellar og The Dark Knight-trilogien. Mange har derfor store forventninger til hans nye storfilm Tenet – et svært mektig actionepos som utspiller seg i en verden av internasjonal spionasje. Han gjorde opptak i både Italia, Estland, India, Danmark, Storbritannia, USA og sist, men ikke minst Oslo.

Her spilte de inn scener med John David Washington (sønnen til sin mer kjente far Denzel) og Robert Pattinson på toppen av operataket og på Tjuvholmen. Nolan bodde på Stordalens luksushotell The Thief i forarbeidet, og han ble såpass begeistret for hotellet at han skrev inn en scene som utspiller seg på hotellet. Vi deler Nolans begeistring med Oslo. De seneste årene har det skjedd en rivende utvikling og masse spennende i vår hovedstad. Nå venter vi bare i spenning på hvilke utenlandske filmskapere som tar i bruk det nye Munchmuseet og Nasjonalmuseet som kulisser!

Tenet kommer på kino i løpet av 2020

9. Preikestolen: Mission: Impossible – Fallout (2018)

I Lysefjorden i Strand kommune i Rogaland finner vi Preikestolen. Dette unike fjellplatået som stuper loddrett i fjorden er en av Norges største turistmagneter med 300.000 besøkende hvert år. Opp gjennom årene har Preikestolen blitt brukt som kulisser i en rekke filmproduksjoner, deriblant i Bollywood-filmer hvor indiske stjerner har sunget og danset på toppen av det karakteristiske fjellet. Men mest oppsikt vakte det da Tom Cruise og medskuespiller Henry Cavill gjorde halsbrekkende stunts på platået i forbindelse med opptakene av den sjette Mission: Impossible-filmen, regissert av Christopher McQuarrie.

I filmens klimaks krasjer Ethan Hunt (Cruise) og skurken August Walker (Cavill) med hverandres helikopter. De faller ut på platået, sloss og til slutt henger utfor fjellveggen. Cruise og McQuarrie lot seg imponere av den norske naturen og til høsten kommer de tilbake for å spille inn nye scener til den neste Mission: Impossible-filmen. Men hvordan skal Cruise i det hele tatt skal «toppe» Preikestolen-scenene?

Fallout kan leies i RiksTVs Filmleie eller strømmes på Netflix

10. Maurangsnes: The Vikings (1958)

Dessverre har ingen av The Vikings-sesongene blitt spilt inn i Norge. Men en vikingfortelling som derimot er spilt inn i Norge, er klassikeren The Vikings – filmhistoriens første store vikingfilm - med Kirk Douglas, Tony Curtis, Janet Leigh og Ernest Borgnine i hovedrollene. Store deler av opptakene ble lagt til Maurangsnes i Kvinnherad midt i Hardangerfjorden hvor filmskaperne tilbrakte hele seks uker sommeren 1957. Hollywood satte den lille bygda på hodet, og nær sagt alle innbyggere ble engasjerte som enten statister, båtførere eller filmarbeidere. Det er ikke uten grunn at Hardangerfjorden ofte blir kalt for “Dronninga blant de norske fjordene”. For dette området er svært vakkert.

The Vikings kan strømmes på YouTube