• Podcasts

De beste film- og seriepodkastene

Værsågod! Her er kremen av norske og utenlandske podkaster dedikert til film og serier (og en liten gjennomgang av hva podkast er og hvordan det fungerer). 

For å ta det første først. Podkast er en lydfil som du laster ned, og lytter til, vanligvis via smarttelefonen. Det er på mange måter som å høre på radio, men at du selv velger når du vil høre programmet. Mer som en lydbok med andre ord. 

Har du en iPhone har du allerede en app som heter Podkaster. På Androidtelefoner må du laste ned en podkast-app fra Google Play. Her finnes det mange å velge mellom, for eksempel deres egen Google Podcasts. Når man så har startet podkast-appen, så åpner det seg en hel verden av innhold om stort og smått.

I denne artikkelen tar vi for oss våre favoritter når det kommer til film- og serieprat. Søk deg fram i appen med navnene under for å finne de du har lyst til å høre på (for eksempel "Serieprat"). 

God fornøyelse! 

Serieprat

Aftenpostens ukentlige podkast Serieprat rundet allerede etter to måneder på lufta 100.000 lyttinger ifjor, og har holdt seg på den offisielle Podtoppen siden. I Serieprat får du innblikk i TV-seriene alle snakker om akkurat nå. I studio sitter Aftenpostens kulturredaktør Cecilie Asker, mediehusets egen TV-produsent Jonas Brenna og mangeårige film- og serieanmelder Einar Aarvig.

De tre gir deg sine beste anbefalinger, godt krydret med subjektiv synsing, sladder og tips. Siste episode byr på underholdende og tidvis hysterisk morsom diskusjon om hvordan den spinnville historien om Tiger King og hans 227 tigre endte opp med å bli verdens mest populære TV-serie og havnet på binge-listen til Kim Kardashian. I andre episoder blir det karanteneprat og massevis av gode strømme- og serieanbefalinger, hvorfor du må med deg siste sesong av Homeland og ikke minst NRKs sprellferske dokumentar om Skandinavias største massedrapssak og dens nattsvarte avsløringer.

Filmpolitiet

NRKs eminente filmkritikere Birger Vestmo og Sigurd Vik står bak denne podkasten viet film og serier på TV og strømmetjenester. Når to selverklærte filmnerder slår sine pjalter sammen, blir det rett og slett knallgod lyttetid med bratt læringskurve for alle som er glade i levende bilder.

Hør for eksempel på episoden "2020: Filmene og seriene vi gleder oss til!" eller "Serietips"-episodene å få ekspertenes beste anbefalinger til kvalitetstid for skjermen i år. Filmduoen byr på ferske anmeldelser av nye filmer og serier, ispedd gjestekritikere, anekdoter fra stjernespekkede Hollywood-møter og fornøyelig kvessing av slakteknivene, når duoen gyver løs på gubbehumor og hullete manus. Men det er selvfølgelig det du bør få med deg som er Filmpolitiets viktigste misjon. Gulljakten er i gang!

Serieguiden

Nettavisens podkast Serieguiden loser deg deg trygt gjennom hva som er de desidert beste seriene på strømmetjenestene fra Viaplay, TV 2 Sumo, Amazon Prime, Netflix, NRK, og Dplay. Hver uke tar Pål Nisja Wilhelmsen og Ingvild Korneliussen tempen på hva som er nytt, hot og not i serienes verden – kort og godt alt du trenger å vite om de nyeste seriene. Hva bør du få med deg og hva kan du droppe akkurat nå?

I siste episode fra april får du for eksempel tips om en ny sci-fi-serie signert Ex-Machina-regissøren Alex Garland, som har rukket å få strålende anmeldelser og ligger an til å bli en ny strømmeklassiker. I disse hjemmekontortider er Barnespesialen fra 20. mars nyttig å høre på for mange, hvor 4-åringen Lana kommer med sine beste anbefalinger til likesinnede.

Paradise Hotel-podden

Norges første offisielle Paradise Hotel- podkast ble lansert i mars 2020. Sammen med deltakere fra hotellet og andre kjente avslører podkast-gjengen den hele og fulle historien bak alt som skjer på hotellet, episode for episode.

Podkasten drar diskusjonene fra de siste episodene videre, henger seg med fullt overlegg opp i de unødvendige detaljene og deler hemmeligheter fra hotellet. Du får møte både gamle og nye deltagere, kjente fjes og gjester i ferske episoder hver tirsdag og torsdag.

TV 2 Premier League-podkast

I TV 2 Sportens første rendyrkede Premier League-podkast har programleder og TV 2s sportsjournalist Kasper Wikestad med seg kolleger og fotballeksperter i studio, deriblant fotballkommentator Simen Samstø Møller og Erik Thorstvedt. Den ukentlige podkasten tar for seg både nytt og gammelt fra Premier League, forventninger til sesongen og morsomme anekdoter fra fotballverdenen.

Her kan du forvente et variert innhold, og alt fra kåring av "Tiårets Lag" og morsomme garderobehistorier fra ligaen, og til interessante fotballdiskusjoner med kunnskapsrike fotballfolk. Med denne podden holder du fotballengasjementet oppe i påvente av at Premier League starter igjen.

Binge Mode

Seriepodkasten Binge Mode er produsert av The Ringer, et populært amerikansk nettsted for populærkultur, sport og podkast. I april 2019 lå Binge Mode som nummer én på podkastlista i iTunes, og er topplistet av blant andre Time Magazine og USA Today.

Det hele startet da programlederne i ellevill forventning til sjuende sesong av Game of Thrones fant ut at de skulle lage en podkast viet den legendariske serien. Etter å ha blitt uoffisielle GoT-eksperter for lyttere over hele verden, har det gått slag i slag for disse dedikerte seriefansene. I denne ukentlige podkasten blir det både humor og dybdeanalyse av noen av verdens mest populære serier og filmserier, som Westworld, Jessica Jones, Avengers, Star Wars, Game of Thrones og Harry Potter.

Filmspotting

New York Times lister podkasten Filmspotting blant sine toppanbefalinger for filmelskere - en podkast som er blitt kalt en institusjon i podd-verdenen. Med svimlende 770 episoder siden oppstarten i i 2012, den nyeste publisert i mars, er denne ukentlige film-podkasten en formidabel veiviser inn i filmens verden, med et ikke så lite imponerende filmhistorisk tilsnitt.

Filmspotting er en kombinert podkast og radioshow med base i Chicago, og byr på dyptpløyende anmeldelser, intervjuer og Top 5- og 10- lister som for eksempel Top 5 Keanu Reeves- øyeblikk, Top 5 Stanley Kubrick-scener og Top 10 filmer fra 2010-tallet). Noe av det som gjør denne podkasten helt unik er at ferskvare verdsettes parallellt med perlene opp gjennom filmhistorien. Filmspotting hjelper deg å finne juvelene som ofte ligger litt bortgjemt i TV-pakken og strømmetjenestene dine. Snurr film!

The Rewatchables

Dette er podkasten for deg som har lyst til å grave i strømmetjenestene dine og finne frem gamle og nyere gullskatter fra glemselen. Podkasteren Bill Simmons har et nytt gjestepanel i hver episode, som sammen diskuterer hvilke filmperler som fortjener et gjensyn på skjermene i de tusen hjem.

Du har mest sannsynlig sett mange av dem, som "Fatal Attraction", "When Harry Met Sally", "Dead Poets´ Society", "Wedding Crashers", "The Big Lebowski" og "The Silence of the Lambs". Her får du vite hvorfor filmen er blitt ikonisk og kulturelt viktig, og mange interessante detaljer rundt filmene setter dem i et helt nytt lys som frister til å se filmen på nytt.

For eksempel diskuterer panelet i en episode om "The Shining" (Ondskapens Hotell) Stephen Kings hat mot Stanley Kubricks tolkning av boken, filmens lunkne mottakelse blant filmkritikere og påfølgende reise mot kultstatus, og ikke minst alle konspirasjonsteoriene filmen ga opphav til.

Kermode and Mayo’s Film Review

To kjente britiske medieprofiler står bak denne filmpodden, som er listet blant topp 7 av New York Times nylig. Hver fredag ettermiddag anmelder de ukens filmhøydepunkter.

Tospannet består av Mark Kermode, Storbriannias kanskje høyest skattede filmkritiker, og radioprofilen Simon Mayo. Kermode er kjent for sin encyklopediske kunnskap om horrorsjangeren og brennende passion for film, mens Mayo er én av BBCs kjæreste radioveteraner gjennom tidene, med fartstid tilbake til 1981.

Podkastens varemerke er sjarmerende skravling i skjønn forening med innsiktsfulle og dyptpløyende filmanmeldelser. Mye av gleden ved å høre på denne podkasten ligger i duoens unike samspill, hvor Kermodes ville filmpasjon og ravende raljeringer møter Mayos tørre vidd.

You must remember this

Denne podkasten handler om de hemmelige og glemte fortellingene fra Hollywood, og er en må-lytte-til for deg som er interessert i filmens og kinoens historie. Her får du servert glemte skandaler og nye innblikk i filmindustrien og mange av dens legendariske skikkelser, som Marilyn Monroe, Walt Disney, Marlene Dietrich, Gina Lollobrigida, Katherine Hepburn, Frank Sinatra, Sidney Poitier og Marlon Brando.

Den Los Angeles- baserte podkasteren og LA Weekly-filmanmelderen Karina Longworth gjør svært grundig research for hver episode, slik at du som lytter kan være sikker på at opplysningene stemmer. Ved å naviere gjennom motstridende opplysninger og etablerte myter avdekker podkasten hva som egentlig skjedde bak filmkulissene, stjerne-imagene og skandalene i 1900-tallets Hollywood. Her får du vite alt om Hollywoods "svarteliste", omstendighetene rundt den beryktede Charles Manson og det turbulente forholdet mellom "kjærlighetsgudinnen" Rita Hayworth og Orson Welles.