• Lord-of-the-rings-two-towers

Bøkene som ble film

Mange av de beste filmene er basert på bøker – og mange av de beste bøkene har blitt til film. Her får du et knippe kjente og ukjente bøker hvor historiene også fant veien til filmrullen.

“Boka var bedre enn filmen!”-utsagnet dukker stadig opp i diskusjoner om film, og i mange tilfeller skal det gjodt gjøres å lage en rettferdig, filmatisk versjon av et skrevet mesterverk. Allikevel finnes det flere filmer som ble minst like applaudert som bøkene selv.

Her kommer noen slike.

Filmatisering av populære bøker

Ringenes Herre-trilogien var opprinnelig et romanverk skrevet av J.R.R. Tolkien, som omhandler fantasyverdenen Midgard og den fantastiske historien som utspiller seg mellom mennesker, alver, hobbiter, dverger og andre skapninger. Bøkene kom ut i 1954-55, og skrev seg ned som en internasjonal nattbords-favoritt, og muligens en av verdens mest leste trilogier.

Er du glad i filmer og serier? Da passer vår bestselgende TV-pakke perfekt for deg! Les mer om RiksPakken og bestill her. 

Det skulle bare mangle at en filmregissør plukket opp fakkelen og forsøkte å legge eposet til lerretet – noe Peter Jackson gjorde i starten av 2000-tallet. De tre filmene kom ut på kino mellom 2001 og 2003, og har siden ligget på topplistene på IMDB.

Historien om trollmannstudenten Harry Potter kom ut i sju bøker – skrevet av J.K. Rowling mellom 1997 og 2007 - og slo nye salgsrekorder for hver nye utgivelse. Filmatiseringen av det magiske universet startet raskt etter boksuksessen, og den første av filmene, Harry Potter og de vises stein, kom ut allerede i 2002. Den åttende og siste filmen kom ut i 2011, og serien har allerede innarbeidet seg til å bli en juletradisjon for mange nordmenn.

Fra vampyrer til sjokoladefabrikk

Blant andre populære, filmatiserte bokserier finner vi eksempelvis også vampysagaen Twilight, overlevelsesspillet Hunger Games, samt de klassiske historiene om eventyrverdenen Narnia av C.S. Lewis.

Mange husker nok Narnia fra TV-serien produsert på slutten av 80-tallet, som var fast å se i Norge rundt påske- og juletider, men bøkene ble også filmatisert på 2000-tallet – med Løven, heksa og klesskapet (2005), Prins Caspian (2008), og Reisen til det ytterste hav (2010).

Noen flere, nevneverdige filmer basert på kjente bøker er Stephen Kings IT, som har blitt filmatisert i to omganger, The Shining, Hitchhikers’s Guide to the Galaxy, og Charlie og sjokoladefabrikken.

I andre tilfeller har filmatiseringen fått mer oppmerksomhet enn boken den er basert på.

Glemte bøker bak skjermen

Dette er blant annet tilfellet med Frihetens Regn (Shawshank Redemption), som lenge har ligget på førsteplass på IMDBs liste over tidenes beste filmer. Filmen er opprinnelig basert på den mindre kjente novellen Rita Hayworth and Shawshank Redemption i boksamlingen Different Seasons av Stephen King.

Andre eksempler fra topplisten er den klassiske filmen Gudfaren, og Forrest Gump, begge basert på bøker med samme navn.

Når man hører tittelen Jurassic Park, vil nok de aller fleste tenke på brølende dinosaurer på skjermen, men her kom historien også opprinnelig i bokform. Dette gjelder også The Matrix, som tok kinoverdenen med storm i 1999 – med nyskapende actionscener og skildringene fra en dystopisk fremtid. Begge disse titlene fulgte opp med flere, populære filmer i etterkant.

Den første av Die Hard-filmene fra 1988, med actionhelten Bruce Willis i hovedrollen, anses som en av de mest klassiske actionfilmene. Filmen er egentlig basert på boken Nothing Lasts Forever av Roderick Thorp, som omhandler politibetjenten Joe Leland som blir fanget opp i et terroristdrama i en skyskraper.

Det animerte, grønne trollet ved navn Shrek kom også først i skrevet form, fra den illustrerte barneboken Shrek! av William Steig.

Om du vil lese boken bak filmen, eller se filmen fra boken, så finnes det tydeligvis mange muligheter. Men om du liker historien best på papir eller skjerm – det er opp til deg.