• A-River-Runs-Through-It

Fiskefilmene du må se etter en lang dag med fiskestanga

Det er høysesong for alle som liker å svinge fiskestanga. Enten du fisker med mark og dupp, har tenkt til å kaste, kaste og kaste etter laksen eller bare skal ta ett eneste kast med tørrflua på den vakende ruggen under bjørka - dette er de beste fiskefilmene fra Hollywood. 

Haspelfiske: Grumpy Old Men (1993)

Regissør: Donald Petrie
Med: Jack Lemmon, Walter Matthau, Ann-Margret , Daryl Hannah

Denne to-gamle-og-sure-fiskeglade-naboer-som-kranglekonkurrerer-om-alt-komedien er egentlig helt perfekt i sommerferien. For er det ikke da man ser lettbente, tøysete filmer med litt godlynt humor i bånn? I hvert fall: Gamlegutta John Gustafson og Max Goldman er naboer og tidligere bestevenner, men har vært uvenner i et par årtier. Etter så mange år i en slags frivillig rivalisering, har de innfunnet seg med å være hverandres rappkjefta erkerival. Men da den stilige og elegante Ariel, spilt av Ann-Margaret, flytter inn over gata - blir forholdet nok en gang satt på prøve.

Her er det nok av både fiskescener og slapstick'ete vennskapsforviklinger for en døsig, varm sommerkveld. Hjertevarm og lattervekkende.

Strømmes hos Apple TV+, Blockbuster

Med vår bestselgende TV-pakke får du tilgang til over 50 nasjonale og internasjonale TV-kanaler, seriegiganten HBO Nordic og Paramount+. Les mer om RiksPakken her. 

Laksefiske: Salmon Fishing in the Yemen (2011)

Regissør: Lasse Hallström
Med: Ewan McGregor, Emily Blunt, Kristin Scott Thomas, Amr Waked

Du kan regne med at det blir både flott og vakkert når mannen bak Siderhusreglene og Chocolat, Lasse Hallström, setter seg i regissørstolen. Dette er da også så mye mer enn en fiskefilm. Her får du romanse og midtøstendiplomati ispedd en dæsj håp og store drømmer. Men fokuset, det er hele tiden på laksedrømmen.

Ewan McGregor spiller fiskeeksperten Dr. Alfred Jones, som får det umulige oppdraget å anlegge en lakseelv for en sheik, midt i ørkenen. Han ser ikke uten videre hvordan det er mulig å få atlanterhavslaks til å trives eller overleve i, ei heller fraktes til, et stikk motsatt miljø og landskap. Men da prosjektet får full støtte fra den britiske stat, som ønsker seg en gla'sak for å rette opp i sin siste blunder i regionen, har han ikke lenger noe valg. Sammen med konsulenten Harriet Chetwode-Talbot (Emily Blunt) legger han ut på en motstrøms reise, som byr på både opp- og nedturer, hjertebank og humor.

En film som lett kunne falt igjennom om det ikke var for et godt manus av Simon Beaufoy (Slumdog Millionaire) og Hallströms stødige regihånd. Men det gjør den slettes ikke.

Strømmes hos Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster

Fluefiske: A river runs through it (1992)

Regissør: Robert Redford
Med: Brad Pitt, Craig Sheffer, Brenda Blethyn, Tom Skerritt, Emily Lloyd

Sier du "Montana" til en som fisker ørret med tørrflue, vil du oppleve at det legger seg et tåkete slør av elvedis over øynene til personen. Dette mytiske ørreteldoradoet er stedet hvor filmens hovedrolleinnehavere, prestesønnene Norman (Craig Sheffer) og Paul MacLean, spilt av en ung Brad Pitt, vokser opp.

Et poetisk, tidlig 1900-talls periodedrama med Robert Redford på regi, som også fikk en Oscar for beste cinematografi for sine nydelige naturbilder. Storebror Norman er den ambisiøse og skoleflinke streitingen som vil ut i verden, mens Paul - som også er den beste fluefiskeren av de to - bare vil bli i Montana og er fornøyd med det. Her er det fluefiskekunsten som blir til en subtil metafor for livets kronglete skogsveier, med et spennende persongalleri som utfordrer, forfører og krever sitt av brødrene MacLean. En film som gir både tankerom og pusterom mellom slagene på din egen fluefisketur i sommer.

Strømmes hos HBO Nordic