• Stian-og-teo-leker-med-maten-e08

12 lærerike filmer og serier for mellomtrinnet og ungdomstrinnet

I RiksTV, som resten av Norge, er vi mange som plutselig har blitt lærere for både små og store hoder. Her er en liste med filmer, serier og dokumentarer som kan passe bra for barn på mellom- og ungdomsskoletrinn. 

Det kan være vanskelig å fylle dagen med undervisning, storefri, sunn fornuft og underholdning. Samtidig skal man gjerne gjennomføre eget arbeid på best mulig måte, situasjonen tatt i betraktning.

Derfor vil vi trekke frem noen filmer og serier som lærer de yngre litt av hvert om historie og samfunn. Under har vi listet opp noen tips for mellomtrinnet og for ungdomstrinnet.

Avslutningsvis tar vi av oss hatten for alle de fantastiske barnehagesuperheltene, læreridolene, idrettslagsdronningene og ridderne der ute. Dere er helter!

For mellomtrinnet:

1. Stian & Teo leker med maten (Nordic Family) 

Strøm med RiksTV Ⅰ Strøm på YouTube

Strømmes her: RiksTV, YouTube
Episoder: 8 
Tale: norsk

Heimkunnskap-TV på sitt beste der pappa Stian og sønnen Teo lager mat for store og små. Bli inspirert til å kokkelere sammen på kjøkkenet med fristende retter til frokost, lunsj og middag.

Tips: Hvilken rett vil du lage? Du må huske å skrive handleliste og være med i butikken for å finne alle ingrediensene du trenger. Du skal selv lage retten og servere de andre i huset. Bon appetitt!

Visste du at med du får tilgang til over 50 nasjonale og internasjonale TV-kanaler, samt strømmegiganten HBO Nordic, med vår bestselgende TV-pakke? Les mer om RiksPakken her.

2. Det var en gang... (C More) 

Strømmes her: C More
Episoder: 4 sesonger, 104 episoder  
Tale: norsk

Strøm med RiksTV

De lærerike og underholdende animasjonsseriene til Albert Barillé har blitt legendariske. De har fortalt oss om menneskehetens historie, verdensrommet og menneskekroppen. Med en engasjerende og oppriktig historiefortelling har eventyrseriene ikke bare vært opplysende, men også gjort et uutslettelig inntrykk på alle som har sett dem.

3. Lærepenger (Nordic Family) 

Strømmes her: RiksTV eller YouTube 
Episoder: 8 episoder 
Tale: norsk

Strøm med RiksTV Ⅰ Strøm via YouTube 

Dette er en pedagogisk og underholdende serie om mikroøkonomi og pengebruk. Hva er penger og ukelønn, hvordan fungerer en bank, hva er et lån og hvordan kan man spare? Alt dette får man svar på gjennom åtte episoder med hver sin tematikk.

Tips: Lær barnet om familieøkonomien. Hvor mye penger får man i lønn, hva går ut i faste utgifter, hvor mye bruker man på mat, bil og sparing hver måned. Få gjerne barnet til å lage en oversikt med inn- og utposter slik at de kan regne ut hva familiene har å bruke hver måned.

4. Dyrehagen (HBO Nordic) 

Strømmes her: HBO Nordic
Episoder: 
15 episoder 
Tale: 
norsk

Strøm med RiksTV

Bli med til en helt unik dyrehage der Jurgen og de sprøe gorillavennene hans viser oss en skjult verden med snakkende dyr. Lær mer om verdens fascinerende store og små arter, fra pingviner til løver og bittesmå, spinnville aper.

For ungdomskolen:

5. YouTuber sjekker ut (Nordic Family) 

Strømmes her: RiksTV, YouTube
Episoder: 
13 episoder 
Tale: 
norsk

Strøm med RiksTV Ⅰ Strøm via YouTube 

I denne serien får du bli med YouTuber Martin “Multiguru” når han lærer mer om samfunnet vårt. Hvordan er det på innsiden av et fengsel? Hva foregår egentlig i en rettsak, og på innsiden av Stortingets fire vegger? Hvordan gjenvinner man og hvorfor betaler vi egentlig skatt?

6. The 2000 (Viaplay, 4 episoder, 12 år, norsk tekst)

Strømmes her: Viaplay
Episoder: 4 
Tale: engelsk tale, norsk tekst 
Aldersgrense: 12 år

Kan strømmes hos Viaplay

Dokumentarisk miniserie fra National Geographic som tar for seg noen av de mest minneverdige hendelsene fra 2000-tallet. Fra 11. september til finanskrisen; tiåret inneholdt ikke bare en urolig periode i USA, men også en gyllen tid før internett ble overtatt av selskaper, sosiale medier var noe nytt og friskt og det var lett å tjene penger. I rekken finnes også 90s: The Decade That Connected Us og 80s: The Decade That Made Us.

7. Chernobyl (HBO Nordic)

Strømmes her: HBO Nordic
Episoder: 5 episoder 
Tale: engelsk tale, norsk tekst 
Aldersgrense: 15 år

Strøm med RiksTV

En storslagen miniserie i fem deler om hendelsene rundt Tsjernobyl-ulykken i 1986; en av verdens verste menneskeskapte katastrofer. Dramaserien skildrer hendelsene på en skremmende og virkelighetstro måte, og det er umulig å ikke bli oppslukt av dramaet selv om det er aldri så ubehagelig.

En morderne klassiker, som har sanket inn både Golden Globe- og Emmy-priser.

8. Nettvenn (Nordic Family)

Strømmes her: RiksTV, YouTube 
Episoder: 12 episoder 
Tale: norsk tale 

Strøm med RiksTV I Strøm via YouTube 

I denne serien forteller kjente YouTubere om sine erfaringer med Redd Barnas nettvettregler. Hva er viktig å huske på når man er på internett og sosiale medier, viktigheten av passord, fake news og hvordan man skal melde ifra om alvorlige saker.

9. Cosmos (Viaplay)

Strømmes her: Viaplay
Episoder: 13 episoder
Tale: engelsk tale, norsk tekst 
Aldersgrense: 13 år

Kan strømmes hos Viaplay

Den kjente astrofysikeren, Neil deGrasse Tyson, tar hele familien med på en reise gjennom tid og univers. Han forteller hvordan menneskene oppdaget naturens lover og fant våre koordinater i tid og rom. Bli transportert til nye verdener på spektakulært vis i denne dokumentarserien fra National Geographic.

10. Vikings (HBO Nordic, C More)

Strømmes her: HBO Nordic, C More 
Episoder: 6 sesonger, 79 episoder 
Tale: engelsk tale, norsk tekst 
Aldersgrense: 15 år

Strøm med RiksTV

Vikings er inspirert av historiske hendelser og sagn om vikinghelten Ragnar Lodbrok, en småkonge som levde i Skandinavia en gang på 700- og 800-tallet. Serien skildrer Ragnars liv og brutale røvertokter. Den har en rekke historisk riktige, eller delvis riktige hendelser, men det blir også vist til hendelser som i virkeligheten ikke henger helt sammen. Uansett er det en velprodusert og kritikerrost serie om vikingetiden.

11. Band of Brothers (HBO Nordic)

Strømmes her: HBO Nordic
Episoder: 10 episoder 
Tale: engelsk tale, norsk tekst 
Aldersgrense: 15 år

Strøm med RiksTV

Historien om en gruppe amerikanske fallskjermjegere under 2. verdenskrig, er like utrolig som den er sann. Denne storslåtte beretningen om mot, offer og kameratskap følger dem hele veien fra treningsleiren til krigens slutt.

12. Before the Flood / Før syndefloden (Viaplay)

Strømmes her: Viaplay
Tale: engelsk tale, norsk tekst 
Aldersgrense: 7 år

Kan strømmes hos Viaplay

Leonardo DiCaprio reiser verden rundt i møte med forskere, aktivister og verdensledere for å se konsekvensene av klimaforandringene. Dette er en informativ og engasjerende dokumentar om hvordan samfunnet kan hindre utryddelsen av truede arter, økosystemer og urbefolkninger verden over.

Andre filmatiseringer fra norsk historie:
I Norge har vi mange lærerike filmer om 2. verdenskrig, kjente personligheter og hendelser, som Den 12. mann, Max Manus, Kongens nei, 22. juli og KonTiki.