• Casablanca

14 filmklassikere du har tid til å se nå

Mer tid hjemme er en gylden anledning til å se seg opp på historiens store filmklassikere. Her har vi plukket ut en håndfull titler som må du må få med deg!

1. Double Indemnity

Regi: Billy Wilder
Med: Fred MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson med flere
År: 1944

Film noir-filmene hadde sin storhetstid i Hollywood i etterkrigsårene. Disse mørke krimfilmene kjennetegnes av blant annet desillusjonerte privatdetektiver, dunkel belysning, trykkende atmosfære og farlige kvinneskikkelser. En av de definitive høydepunktene i denne sjangeren er Double Indemnity (1944), regissert av Oscar-vinneren Billy Wilder og skrevet av den kjente krimforfatteren Raymond Chandler.

Filmens hovedperson - forsikringsselgeren Walter Neff (Fred MacMurray) - blir forført av den mystiske kvinnen Phyllis Dietrichson (Barbara Stanwyck), som lurer ham med til å bli med på en svindel. Det skal vise seg å få fatale konsekvenser. Med et tettpakket plott, intriger, atmosfæriske bilder, eminente skuespillere og en stor dose svart humor er dette er svært underholdende filmklassiker.

Strømmes i iTunes Movies.

Er du glad i film og serier? Da passer vår bestselgende TV-pakke for deg! Med over 50 nasjonale og internasjonale TV-kanaler og HBO Nordic inkludert er RiksPakken vår bestselgende TV-pakke. Les mer og bestill her. 

2. Being There

Regi: Hal Ashby
Med: Peter Sellers, Shirley MacLaine, Melvyn Douglas
År: 1979

Peter Sellers er utvilsomt mest kjent for sine parodiske og elleville rolletolkninger i filmer som Dr. Strangelove (1964), The Party (1968) og ikke minst Den rosa panteren-serien. Han gjorde også flere seriøse og mer «lavmælte» karakterer, blant annet i Being There (1979) hvor Sellers spiller den enkle gartneren Mr. Chance, som gjennom hele sitt liv har stelt hagen til en velstående familie og aldri forlatt eiendommen.

Og så en dag får han mulighet til å bevege seg utenfor den... Sellers gjør en svært gripende og mesterlig rolle, og han får virkelig vist sin spennvidde som skuespiller. Sjekk også ut regissør Hal Ashbys andre filmer som Harold and Maude (1971) og Coming Home (1978) – de er også store klassikere!

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie og strømmes på iTunes Movies.

3. Once Upon a Time in the West

Regi: Sergio Leone
Med: Charles Bronson, Claudia Cardinale, Henry Fonda med flere
År: 1968

Finnes det en bedre westernfilm enn Sergio Leones Once Upon a Time in the West? Vi tror ikke det. På rollelisten til denne italienskproduserte westernfilmen, en såkalt «spaghetti-western», finner vi en rekke filmstorheter som Henry Fonda, Claudia Cardinale, Charles Bronson, Gabriele Ferzetti og Jason Robards.

Handlingen går i korte trekk ut på at jernbaneutbyggeren Morton (Ferzetti) trenger å sikre seg verdifulle eiendommer. Han skyr ingen midler og sender bøddelen Frank (Henry Fonda) for å rydde problemer ut av veien ... Ennio Morricones høyst minneverdige musikk, filmens praktfulle foto, de legendariske karakterene og Leones mesterlige fortellermåte gjør dette til en monumental klassiker.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie og kan strømmes på YouTube, Google Play, iTunes Movies og Netflix.

4. The Italian Job

Regi: Peter Collinson
Med: Michael Caine, Noël Coward, Benny Hill
År: 1969

Dette er bilfilmen fremfor noen! Michael Caine spiller Charlie Croker som nettopp har sluppet ut av fengselet. Han leder et team som stjeler gullbarrer verdt 4 millioner dollar i den italienske byen Torino! De unnslipper i en spektakulær bilflukt i Mini Coopere.

The Italian Job har tidenes beste biljaktscener som foregår i alt fra kloakktuneller, alpene til historiske bygninger. Legg til et fantastisk soundtrack av jazzlegenden Quincy Jones og skuespillere som Caine, Noël Coward og Benny Hill på toppen av deres karriere, så har du en svært fornøyelig og tidløs film!

Strømmes på YouTube, Google Play og iTunes Movies.

5. Easy Rider

Regi: Dennis Hopper
Med: Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson
År: 1969

1960-tallet var ingen god tid for Hollywood, rent kommersielt. De store studioene slet med å nå ut til det unge publikummet og den ene storfilmen etter det andre floppet. Easy Rider var filmen som snudde trenden.

Filmen hadde et budsjett på knappe 400.000 dollar og handler om to omstreifere, spilt av Dennis Hopper og Peter Fonda, som reiser rundt i USA på motorsykler og møter på ulike skjebner, deriblant en advokat spilt av Jack Nicholson. Den ble en overraskende kassasuksess, spilte inn 60 millioner dollar og innledet den såkalte «New Hollywood»-bølgen, som i korte trekk gav en ny generasjon unge filmskapere muligheten til å lage mer dristige filmer.

Det er vanskeligere å forestille seg en kulere film enn Easy Rider. I Hoppers regidebut får vi servert flere av historiens råeste scener, ikoniske karakterer og ikke minst et uforglemmelig soundtrack med hits som Steppenwolfs Born To Be Wild, Jimi Hendrix’ If 6 Was 9 og It's Bob Dylans It's Alright, Ma (I'm Only Bleeding).

Strømmes på Netflix, YouTube, Google Play og iTunes Movies.

6. Haisommer

Regi: Steven Spielberg
Med: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss
År: 1975

Steven Spielberg var knapt 27 år da han laget Haisommer - som må sies å være en av 1970-tallets mest betydningsfulle filmer. Produksjonen var omfattende og trøblete. Det å skyte store deler av filmen på havet var alt annet enn enkelt, den mekaniske haien sluttet ofte å virke under opptakene og budsjettet skjøt i været! Det så lenge mørkt ut for Spielberg som fryktet at dette ville bli hans siste film. Heldigvis klarte han å dra prosjektet i havn – bokstavelig talt.

Filmen om den lille kystbyen Amity som får besøk av en menneskeetende hai ble en stor suksess uten sidestykke i historien og skremte en hel generasjon opp av vannet. Filmen er teknisk briljant, mesterlig fortalt av Spielberg og John Williams kjenningsmelodi er simpelthen genial. Jaws er derfor en popcornfilm vi aldri bli lei av. Det ble laget tre oppfølgere - Jaws 2 (1978), Jaws 3-D (1983) og Jaws: The Revenge (1987), men ingen av disse er særlig gode. Sistnevnte er faktisk kåret til en av tidenes verste filmer noensinne laget!

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie og strømmes på Amazon Prime, YouTube, Google Play og iTunes Movies.

7. Citizen Kane

Regi: Orson Welles
Med: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore med flere
År: 1941

Det er smått utrolig å tenke på at Orson Welles bare var 26 år gammel da han regisserte Citizen Kane, som troner høyt på listene over verdens beste filmer. Den er så genial at man skulle tro en veteranregissør var bak kamera. Men faktum er at Welles bare hadde laget én spillefilm tidligere.

Han brøt mange av de etablerte konvensjonene og fortalte historien om aviskongen Charles Foster Kane på en uvanlig måte, blant annet ved å skildre hovedpersonen fra flere subjektive synsvinkler og ta i bruk lyd på en kreativ måte. Welles har også hovedrollen og gjør en særdeles god rolletolkning. Citizen Kane er en mektig imponerende film som har holdt seg svært godt til tross for sine snart 80 år.

Strømmes på YouTube og iTunes Movies.

8. Casablanca

Regi: Michael Curtiz
Med: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid
År: 1942

«We'll always have Paris» og «Play it, Sam» er bare noen av de mange kjente replikkene fra dette nydelige romantiske krigsdramaet. Store deler av handlingen utspiller seg på Rick’s Cafe som drives av Rick Blaine (Humphrey Bogart). Han velger å hjelpe den franske frigjøringsbevegelsen og motstandsmannen Victor Laszlo, og etter hvert møter Blaine sin gamle flamme Ilsa Lund (Ingrid Bergman).

Dette er en film som har alle de riktige elementene - action, spionasje, moralske kvaler, en eksotisk setting, intriger og en ikonisk kjenningsmelodi. Men det som gjør filmen så spesiell er den rørende kjærlighetshistorien mellom Bogart og Bergman. Casablanca er som en god vin: Den blir bare bedre og bedre etter hvert som årene går.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie og strømmes på iTunes Movies.

9. Blazing Saddles

Regi: Mel Brooks
Med: Cleavon Little, Gene Wilder, Slim Pickens med flere
År: 1974

Mel Brooks er kjent for sine pastisjer. Vår favoritt er westernkomedien Blazing Saddles med Gene Wilder, Slim Pickens, Cleavon Little og Brooks selv i hovedrollene. Filmen handler i korte trekk om afro-amerikaner Bart (Little) som blir dømt til døden, men blir i siste liten reddet av en korrupt politiker som ansetter ham som sheriff i byen Ridge Rock!

Vi har sjeldent sett en så gjennomført absurd komedie som Blazing Saddles. De mange fantastiske karakterene, de drøye vitsene og alle de elleville situasjonene gjør denne filmen uimotståelig. American Film Institute har rangert filmen til den sjette beste komedien noensinne – en vurdering vi er helt enig i.

Strømmes på Movies iTunes, YouTube og Google Play.

10. Don’t Look Now

Regi: Nicolas Roeg
Med: Julie Christie, Donald Sutherland, Hilary Mason
År: 1973

Nicolas Roegs tredje spillefilm Don’t Look Now, et høydepunkt innen britisk film, er en visuelt slående og krypende ubehagelig skrekkthriller. Hovedpersonene er ekteparet John og Laura Baxter, spilt av Donald Sutherland og Julie Christie. De sørger etter at datteren druknet og har reist til Venezia for å forsøke å tenke på andre ting. Men det går ikke lenge før fortiden innheter dem.

Roeg tar i bruk en rekke effektive virkemidler, deriblant forvirrende klipping, som sammen med Pino Donaggis forstyrrende musikk og en usminket skildring av Venezia skaper en usedvanlig skummel stemning. Filmen er en favoritt hos regissører som Edgar Wright (Baby Driver), Christopher Nolan (The Dark Knight) og Danny Boyle (Trainspotting). De har alle trukket den frem som er en filmhistoriens beste thrillere. Det skriver vi under på!

Strømmes på Amazon Prime.

11. Romancing the Stone

Regi: Robert Zemeckis
Med: Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito
År: 1984

Romancing the Stone kom ut samme året som Indiana Jones og de fordømtes tempel. Den kan lett avfeies som en etterlikning, men Robert Zemeckis’ tredje spillefilm står helt fint på egne bein.

Filmen handler om forfatteren Joan Wilder (Kathleen Turner) som drar til Colombia for å lete etter sin forsvunne søster og en verdifull grønn diamant. Underveis møter hun storsjarmøren Jack Colton, spilt av Michael Douglas i en av sine tidlige roller. Oppdagelsesferden går imidlertid ikke helt sånn de hadde tenkt seg og de møter flere utspekulerte typer – ikke minst antikksmugleren Ralph (Danny DeVito).

Zemeckis (som senere skulle lage Tilbake til fremtiden-trilogien) viser en stor fortellerglede, behersker eventyrsjangeren til fingerspissene og filmen nærmest bobler over av kreative ideer! Romancing the Stone nådde et stort publikum verden over og stakk av med flere Golden Globe-priser, blant annet i kategorien for Beste film for komedie eller musikal. Oppfølgeren The Jewel of the Nile (1985) er også høyst severdig!

Strømmes på iTunes Movies.

12. The Thing

Regi: John Carpenter
Med: Kurt Russel
År: 1982

Dette er kanskje den beste av de mange sjangerfilmene som John Carpenter regisserte på 1980-tallet. The Thing følger en rekke forskere, hvorav Kurt Russel spiller en av dem, på en isolert stasjon i Antarktis. De amerikanske forskerne kommer over et mystisk vesen med overnaturlige egenskaper. Før de vet ordet av det er helvete løs!

Denne drivende godt fortalte og klaustrofobiske filmen holder seg forbausende godt. Filmen evner fortsatt å sjokkere og skremme vettet av seerne, til tross for at den er hele 38 år gammel. Det sier ikke rent lite om hvor dyktig regissør Carpenter er. Vi må også nevne Russels karakter R.J. MacReady - en av 1980-tallets kuleste karakterer, og Ennio Morricones minimalistiske, men geniale synthsoundtrack!

Strømmes på iTunes Movies, Google Play og YouTube.

13. 2001: A Space Odyssey

Regi: Stanley Kubrick
Med: Keir Dullea, Gary Lockwood
År: 1968

Det er ikke lett å si hva Stanley Kubricks komplekse science-fiction-film egentlig handler om. Den har en utradisjonell fortellerstruktur og nesten drømmeaktige scener. Det er derfor kanskje ikke rart at filmen har vært gjenstand for utallige analyser.

Men på overflaten handler 2001: A Space Odyssey om to astronauter på et oppdrag i verdensrommet. De får livene sine snudd opp ned da datamaskinen HAL 9000 plutselig handler på egenhånd.

Dette er en av historiens mest tekniske imponerende filmer. De banebrytende visuelle effektene, det utsøkte kameraarbeidet og det gjennomtenkte produksjonsdesignet er bare noen av grunnene til at 2001: A Space Odyssey er en tidløs klassiker.

Filmen satte en helt ny standard for science fiction-sjangeren, og den har inspirert en lang rekke filmer som Star Wars (1977), Blade Runner (1982), WALL·E (2008), Interstellar (2014) og senest Arrival (2016).

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie og strømmes på Google Play, YouTube, Viaplay og  iTunes Movies.

14. Tatt av vinden

Regi: Victor Fleming
Med: Thomas Mitchell, Barbara O'Neil, Vivien Leigh
År: 1939

Tatt av vinden har blitt behørig omtalt og har flere ganger blitt kåret til en av verdens beste filmer. Det er likevel forbausende få som faktisk har sett denne store klassikeren.

Filmen er en lidenskapelig kjærlighetshistorie som utspiller seg under og etter den amerikanske borgerkrigen. Hovedrollene bekles av Clark Gable og Vivien Leigh, to av datidens største filmstjerner.

Vi er klar over at spilletiden på nærmere fire timer kan virke overveldende, men det er nok av grunner til å investere de timene. For dette er en svært episk, storslagen, rørende og vellaget film med et fantastisk vakkert foto i sterke Technicolor-farger. Tatt av vinden ble belønnet med åtte Oscar-statuetter, deriblant Beste film, Beste regissør og Beste kvinnelige hovedrolle.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie og strømmes på YouTube, Google Play og iTunes Movies.