• Filmkveld

Filmkveld? Her er noen av filmene som går på TV i helga

Gjelder 18.- 20. desember

Ny helg, nye filmer på TV-programmet! Den siste helgen i advent byr på herlige juleklassikere, svensk humor og sørkoreansk filmmagi, blant annet. Vi har også en raus håndfull Oscar-vinnere i arsenalet, så her er det bare å finne fram pepperkakene og gløggen.

FILMER PÅ FREDAG

 

 

Den fabelaktige Amélie fra Montmartre

Hva: Romantisk komedie fra 2001
Lengde: 121 min
IMDb: 8,3
Vises her: SVT2 fredag 21:45

På fredag får du det som på mange måter er romcomens kultklassiker. For her er det mange spesielle karakterer, fantasisekvenser og rar humor. Meget vanskelig å ikke like hovedpersonen Amélie, spilt av Audrey Tautou. Hun har bestemt seg for å gjøre livene til folk hun kjenner bedre. Søt film, om en like søt og rar jente med en livlig fantasi etter en ensom og trist barndom. Når Amélie bestemmer seg for å hjelpe Nino – spilt av Mathieu Kassovitz (sist sett i spionserien Le Bureau), den ensomme raringen i videosjappa – oppstår det søt, fransk lirekassemusikk.

Silver Linings Playbook

Hva: Romantisk drama fra 2012
Lengde: 122 min
IMDb: 7,7
Vises her: NRK1 fredag 22:35

Jennifer Lawrence fikk en fortjent Oscar for denne. Hun er gnistrende god mot en så og si like god Bradley Cooper. De to brokete sjelene de spiller er begge på vei ut (og inn) av psykisk behandling. Skjæringspunktet mellom alvor og humor er alltid en god oppskrift når man vil at det skal rive litt ekstra i følelsesregisteret vårt. De to inngår en pakt, som både skal utfordre deres vennskap og bringe dem nærmere. Som Birger Vestmo i Filmpolitiet sa i sin anmeldelse: feelgood om feelbad!

 

Robin Hood - Tyvenes prins

Hva: Actiondrama fra 1991
Lengde: 148 min
IMDb: 6,9
Vises her: TV3 fredag 22:45

Det er laget mang en film om pil og bue-skytteren fra Nottingham, men for oss er dette den originale Robin Hood-filmen. Robin av Locksley vender hjem til England etter både korstogdeltakelse og fengselsopphold ute i Europa. Her finner han at hans far er myrdet og at sheriffen har plyndret alt han eier. Han slutter seg til de lovløse i Sherwood-skogen. Mange bra skuespillere i store og små roller her. Vi nevner Kevin Costner som Robin sjøl, Morgan Freeman, Mary Elizabeth Mastrantonio, Christian Slater, Alan Rickman og Sean Connery. Og selvsagt Bryan Adams på soundtracket!

 

 

FILMER PÅ LØRDAG

 

Die Hard - Aksjon skyskraper

Hva: Actionthriller fra 1988
Lengde: 131 min.
IMDb: 8,2
Vises her: V4 (Viasat 4) lørdag 21:00

Er det jul, så er det jul. Og da er det Die Hard, tid. Som vanlig. For det er jo faktisk i julen denne utspiller seg. Da må det være lov til å kose seg med litt Bruce Willis som beinharde John McClane. Han er NYPD-konstabelen som bare skal besøke eks-kona på jobben før jul. Men han vandrer rett inn i mesterplanen til den tyske mesterskurken Hans Gruber, gitt. Det blir et intenst gisseldrama i Nakatomi Plaza på oss denne lørdagen.

 

Love Actually

Hva: Romantisk komedie fra 2003
Lengde: 135 min
IMDb: 7,6
Vises her: Svensk TV4 lørdag 22:15 og TV 2 lørdag 23:40

Nei, men har du sett. Vi tar med denne for tredje uka på rad, vi. Et ekte jule-hattrick! Her får du et skuespillergalleri for historiebøkene: Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Martin Freeman, Chiwetel Ejiofor og Keira Knightley. Selvsagt med Hugh Grant i spissen. De ti historiene som sømløst flettes sammen er både søte, menneskelige, morsomme og julenære. Fullstappet av klassiske roller og scener. Var det noen som sa plakatene til Mark utenfor hos Juliet? Sukk. Igjen og igjen og igjen.

 

Gone Baby Gone

Hva: Krimdrama fra 2007
Lengde: 115 min
IMDb: 7,6
Vises her: SVT1 lørdag 22:25

Er du klar for et mørkt og spennende krimdrama med noen interessante moralske problemstillinger, kan vi anbefale Ben Afflecks regidebut. I en av hovedrollene finner vi broren hans, Casey Affleck, som privatetterforskeren Patrick. Han blir leid inn for å finne en liten Boston-jente på fire år som har forsvunnet. Det er tanta til jenta som hyrer inn ham og makkeren Angie, som spilles av Michelle Monaghan. De kjenner nabolaget og alle dets innbyggere bedre enn politiet. Her er det mye strålende spill. Amy Ryan ble Oscar-nominert for rollen som jentas mor, mens vi får Morgan Freeman og Ed Harris som Boston-politimenn.

 

En mann ved navn Ove

Hva: Dramaomedie fra 2015
Lengde: 116 min
IMDb: 7,7
Vises her: NRK1 lørdag 23:40

Hvis action og juleromantikk ikke frister, kan du i stedet for kose deg med denne fine svenske filmen med legenden Rolf Lassgård. Filmen er basert på Fredrik Backmans bestselgende roman, og det er Hannes Holm, som blant annet har laget Adam & Eva, som har skrevet manus og regissert denne. Ove er en middelaldrende og bitter mann som har fått nye naboer. De irriterer ham, fordi de til stadighet forstyrrer hans håpløse selvmordsforsøk og har hunder som tisser overalt i nabolaget. Men sakte men sikkert tvinges Ove ut av sitt skall. En nyansert og herlig film om en klassisk grinebiter.

 

FILMER PÅ SØNDAG

 

Apollo 13

Hva: Historisk drama fra 1995
Lengde: 140 min
IMDb: 7,6
Vises her:  TVNorge søndag 21:00

“Houston, we have a problem.” Jepp, det er denne klassikeren som vises på søndag. Storslått drama er en filmklisje, men her får man akkurat det må man kunne si. Denne er såklart basert på virkelige hendelser fra NASAs gullalder. Selv om det ikke gikk helt etter planen her, da. Den 11. April i 1970 ble romfergen Apollo 13 skutt opp. Dette skulle bli den tredje måneferden, men etter en eksplosjon om bord ble ting hakket mer dramatisk. Og denne filmen klarer virkelig å fange de menneskelige aspektene i historien. Tom Hanks er som alltid god i hovedrollen som astronaut Jim Lovell. To Oscars ble det på denne.

 

Die Hard 2

Hva: Actionthriller fra 1990
Lengde: 124 min
IMDb: 7,2
Vises her: V4 (Viasat 4) søndag 21:00

Får du med deg Die Hard 1 på lørdagskvelden, har du en herlig dobbeldose med juleaction foran deg denne helgen. Nok en gang havner Bruce Willis’ John McClane midt i smørøyet. Etter hans heltedåder i enern, har kona Holly og John blitt sammen igjen. Han skal bare møte henne på flyplassen. Men på grunn av sin eminente evne til å havne i begivenhetenes sentrum hva angår store kriminelle hendelser, blir det ikke den rolige landingen i høytiden han hadde sett fram til. Bokstavelig talt, for da han avslører en paramilitær gruppes planer om å befri en fengslet mellomamerikansk general, blir både konas fly innblandet og hele flyplassen forvandlet til en slagmark. Gøy! Yippee-ki-yay, det er jul!

 

Kongens tale

Hva: Historisk drama fra 2010
Lengde: 113 min
IMDb: 8,0
Vises her: NRK1 søndag 23:20

Har du et snev av prestasjonsangst og/eller sceneskrekk, kan denne filmen både gjøre deg svett i håndflatene og få deg til å føle lettelse over at noen har det verre enn deg. Colin Firth gjør en av sine aller beste roller som Hertugen av York som rekker å bli konge akkurat i tide til andre verdenskrig. Hans store problem er at han stammer og nå skal han tale til folket på et ikke helt uviktig tidspunkt i verdenshistorien. En glimrende Geoffrey Rush spiller den herlig uforskammede talepedagogen Lionel Logue som får jobben med å preppe den nervøse kongen. Et troverdig og menneskelig drama som var nominert til 12 Oscar. Det endte med fire gullstatuetter. Det må være godkjent for en søndagsfilm.

 

Kammerpiken

Hva: Thrillerdrama fra 2016
Lengde: 144 min
IMDb: 8,1
Vises her: NRK2 søndag 22:05

Har du sett Oldboy (2003) vet du at Park Chan-wook er en drivende god regissør. Det du kanskje ikke vet er at han er Quentin Tarantinos favoritt. Her smeller han til med en smellvakker psykologisk, romantisk og poetisk thriller. Sørkoreansk filmspråk skiller seg jo litt fra det Hollywoodske, så her har du en fin anledning til å se noe annerledes. Her blandes erotikk, humor, monologer og musikkvideoklipping i en herlig filmatisk miks som tar deg med til mellomkrigstidens Japan-okkuperte Sør-Korea.

 

God filmhelg fra oss i RiksTV!

Vil du ha flere film- og serietips?
Utforsk våre beste anbefalinger her.