• Catch-Me-If-You-Can

De 10 beste krimfilmene du må se

Ingenting er som en god krim - enten det er en spennende krimserie eller en neglebitende film som får deg til å stå i sofaen! Vi har funnet frem våre absolutte favoritter innen krimsjangeren. Kos deg! 

Heat (1995)

Regissør: Michael Mann
Med: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer

En heist-film for historiebøkene, dette. Robert De Niro spillere den intelligente, rutinerte raneren som bare skal gjøre én jobb til før han pensjonerer seg. Men selvsagt vil Al Pacinos skruppelløse tøffing av en detective-karakter det annerledes. Og under Michael Manns kyndige regihånd bygges en historie hvor det til slutt er vanskelig å vite hvem man heier på, sånn rent moralsk sett. Det rettmessige rasshølet versus den sjarmerende sjarlatanen. Fun fact: lyden av alle skudd ble tatt opp på sett, ikke lagt på i lydarbeidet etterpå. Tidenes beste ransfilm?

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Amazon Prime. 

Er du glad i film og serier? Med vår bestselgende TV-pakke får du tilgang til over 50 TV-kanaler og seriegiganten HBO Nordic og Paramount+. Les mer om RiksPakken her. 

Ronin (1997)

Regissør: John Frankenheimer
Med: Robert De Niro, Jean Reno, Natascha McElhone

En gjeng med eks-agenter og ymse spionfagkyndige skikkelser samles i et varehus. Oppdraget er å få kloa i en koffert, som både russere og irer er villige til å dø og drepe for. Men når lojalitet er mangelvare og alle prøver å redde sitt eget skinn, kan hvilket som helst oppdrag implodere. Denne filmrullen får mye bedre publikumsscore enn den sanker hos kritikerne. Det sier kanskje noe om underholdningsfaktor over kunstnerisk nivå, men et stjernelag av skuespiller, masse spionsnacks og elleville biljakter er mer enn nok spør du oss.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube.

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

Regissør: Guy Ritchie
Med: Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran

Guy Ritchie var liksom bare plutselig der, på slutten av 90-tallet, og leverte filmer som føltes som både friske pust og originale, sjangeroverskridende verk. Debuten hans er like hardkokt (vi advarte deg!) som den er humoristisk. En suksessblanding som Ritchie gjentok i Snatch. I denne svarte hund-spiser-hund-komedien dykker vi ned i Londons mørke underverden, hvor store penger, kortspill og narkohandel preger hverdagen. En gjeng kompiser med grønne fingre vikler seg inn i et sammensurium av utpressing, innkreving og tung kriminalitet. Heseblesende underholdning hele veien!

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Blockbuster, SF Anytime, Google Play, YouTube

The Town (2010)

Regissør: Ben Affleck
Med: Ben Affleck, Rebecca Hall, Jon Hamm

Det er noe med Boston og krimsjangeren som er gjort for hverandre. Minn oss på å lage listen “10 kriminelt gode krimfilmer fra Boston” en vakker dag. Dette er en litt annerledes, men samtidig helt standard ransfilm. Egentlig er den litt som Ben Affleck, litt tøff og litt følsom, og det er jo ikke så rart, for han både regisserer og spiller hovedrollen. Vi møter raneren som blir forelsket i gisselet, da han skal forsikre seg om at hun ikke vet for mye og sladrer til snuten. En vellykket og intens katt-og-mus-historie. Props for kule og skumle ranskostymer.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Netflix, Blockbuster, Google Play, YouTube. 

Training Day (2001)

Regissør: Antoine Fuqua
Med: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn

Korrupsjon og brutal hverdag. En ung politirookie får audiens og opplæring hos LAs mest rutinerte og hardbarka purk. Han får én dag på å bevise at han hører hjemme i sistnevntes elitegruppe for narkosaker. Ethan Hawke og Denzel Washington må ha kost seg på sett her, for samspillet er gnistrende. I tillegg får vi Snoop Dogg, Dr. Dre og Macy Gray på soundtracket, i denne gatekrimthrilleren om hvordan livet on the streets river og sliter i din moralske kompassnål.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube

Nokas (2010)

Regissør: Erik Skjoldbjærg
Med: Marit Synnøve Berg, Frode Winther, Morten Larsen

Det er en spesiell ransfilm, dette, for den er så rolig, så kontrollert, så stille i oppbyggingen. Den viser at ekte bankran ikke alltid er som i Hollywood, med peptalks og guttastemning i garderoben før “kamp”. Det er nerver, forberedelser og alvor. Erik Skjoldbjærg gikk for å lage en realistisk, biografisk, skildring av norgeshistoriens største ran. Denne filmer er basert på virkelige hendelser i aller høyeste grad, og gir et unikt innblikk i ranet som skulle vise seg å prege det norske nyhetsbildet i mange år.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster. 

Prisoners (2013)

Regissør: Denis Villeneuve
Med: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis

Et noe undervurdert forsvinningsdrama, som gikk litt under radaren da den kom. Dempet, krypende stemning og bunnsolide skuespillerprestasjoner. Hvor langt er du villig til å gå for å redde ditt eget barn? Det er det ubehagelig spørsmålet du tvinges til å ta stilling til her. Hugh Jackman spiller faren, hvis seks år gamle datter er forsvunnet. Da Jake Gyllenhaals politikarakter blir tvunget til å slippe fri den eneste mistenkte, blir jentas desperate pappa nødt til å ta saken i egne hender.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Netflix, TV2 Sumo,  Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube.

Tropa de Elite (2007)

Regissør: José Padhila
Med: Wagner Moura, André Ramiro, Caio Junqueira

Enkelte fremmedspråklige filmer blir bedre av språket som snakkes. Det er noe med den brasiliansk-portugisiske dialekten som gjør den både vakker og skummel. Dette er imidlertid et innblikk i en tragisk virkelighet. I mange tiår ble kriminaliteten i Rio de Janeiro bare høyere og høyere. I et slags siste-utvei-forsøk satt myndighetene inn BOPE, paramilitære politistyrker, for å rydde opp. Manuset er skrevet av en tidligere soldat, med 12 års erfaring. I hovedrollen: Wagner Moura, som spilte Pablo Escobar i Netflix-serien Narcos.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos SF Anytime.

Catch Me if You Can (2002)

Regissør: Steven Spielberg
Med: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken

Det er noe besnærende med en god svindelhistorie. Overmotet, frekkheten og at det skjer rett foran nesa på de involverte. I denne basert-på-virkeligheten-historien fra Steven Spielberg får vi Tom Hanks og Leonardo DiCaprio i storslag. Sistnevnte spiller den unge Frank Abagnale, en slags svindlernes tryllekunstner. Han er et multitalent på alt som har med gentlemanskriminalitet å gjøre. Hanks er FBI-agenten som skal ta ham, hvis han kan. Få også med deg Christopher Walken i rollen som Abagnale senior.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Netflix, HBO Nordic, Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube. 

The International (2009)

Regissør: Tom Tykwer
Med: Clive Owen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl

Dette er ingen utpreget storfilm, men en sterk firer på terningen skal man ikke kimse av i denne sjangeren. Hadde den vært en serie, hadde du slukt den rå. Nok forsvarstale, over til filmens styrker. Clive Owen og Naomi Watts, internasjonal banksvindel og en global, lovløs jakt på de skyldige bereder grunnen for en underholdende finansthriller. Ser bra ut, gjør den også.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Netflix, Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube. 

Er du på utkikk etter flere filmanbefalinger? Få flere tips her!