• The-Wolf-Of-Wall-Street

5 deilige filmer som varer leeenge

Av og til har man lyst til å bli i sofaen leeenge, men uten å forplikte seg til en serie. Bunkre deg foran skjermen med disse filmene, og vær forberedt på å bli der en stund! Alle filmene finnes i Filmleie hos RiksTV. 

The Wolf of Wall Street (2013)

Regissør: Martin Scorsese

Med: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey, Jon Favreau

Lengde: 3 timer, 0 minutter

Martin Scorsese hadde en viss tendens til å lage lange filmer før fjorårets mektige The Irishman også. Leonardo Di Caprio ble oscarnominert for rollen som finansgærningen Jordan Belfort, og det sykeste med denne gale, gale historien er at den er basert på fullstendig ekte hendelser og mennesker.

En bråkjekk aksjemegler stiger og stiger i finans-næringskjeden før han blir involvert i korrupsjon, kriminalitet og stygge mengder fyll og narkotiske stoffer. Men den som leter etter en oppbyggelig moral må lete andre steder, for her er det galskapen som rår. Strålende innsatser fra det stjernespekkede birollegalleriet, men Leo stjeler selvsagt showet. Og virkelighetens Jordan Belfort? Han digget filmen, og brukte den til en innbringende foredragsturne. Ikke så mye moral her, nei.

Lei filmen i Filmleie hos RiksTV. Finnes også hos Viaplay, Amazon Prime, SF Anytime, Apple TV+  og Google Play. 

Barry Lyndon (1975)

Regissør: Stanley Kubrick

Med: Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Hardy Krüger, Steven Berkoff

Lengde: 3 timer og 5 minutter

Etter suksessen med 2001: En romodysse, fikk regilegenden Stanley Kubrick en gave fra NASA: En Carl Zeiss-kameralinse ment for å filme fra satellitter og for å dokumentere månelandingen. Kubrick brukte linsa til å fotografere denne røverhistorien fra 1700-tallet som muligens ikke kan karakteriseres som kostymedrama: Klærne til skuespillerne er nemlig ikke kostymer, men ekte tekstiler fra perioden.

Bildene er sterkt inspirerte av datidens malerier og handlingen både alvorlig og ironisk og egentlig ganske så utrolig. Vi blir med på hovedpersonens reise fra naiv lavadelsmann til soldat, forbryter, svindler, helt til han når toppen. Men til hvilken pris? Her kan man både drømme og humre i timevis!

Lei filmen i Filmleie hos RiksTV. Finnes også hos Viaplay og Apple TV+ 

Magnolia (1999)

Regissør: Paul Thomas Anderson

Med: Julianne Moore, William H. Macy, Philip Seymore Hoffman, John C. Reilly, Tom Cruise, Philip Baker Hall

Lengde: 3 timer og 8 minutter

At TV-serier har blitt et så enormt fenomen, får ta noe av skylda for at trenden med «web of life»-filmer er over. Her krysser livene til et stort persongalleri hverandre på intrikat vis, i en film som både inneholder frosker som regner fra himmelen, interessant bruk av 1990-tallshiten «Dreams» og Tom Cruise i det som muligens er hans aller beste rolle. Mye av det den langhårede macho-coachen sier er improvisert, og når han gråter, er det fordi regissør Anderson fikk Cruise til å minnes sin nylig avdøde far. Kanskje det var derfor han fikk sin tredje og foreløpig siste oscarnominasjon?

Uansett, her er det bare å åpne hjertet, lene seg tilbake og ta del i livene til disse skjebnene fra San Fernando Valley.

Lei filmen i Filmleie hos RiksTV. Finnes også hos Viaplay og Apple TV+  

Titanic (1997)

Regissør: James Cameron

Med: Kate Winslet, Leonardo Di Caprio, Billy Zane, Bill Paxton, Kathy Bates

Lengde: 3 timer og 14 minutter

Den var verdens dyreste film og fikk fjorten oscarnominasjoner. Kjærlighetshistorien om overklassejenta og fattiggutten på det synkende skipet er blant tidenes største dramaer, kanskje fordi romantikken blandes så effektiv med en historisk katastrofe.

Vår egen Sissel Kyrkjebø medvirket på soundtracket, men måtte nok finne seg at Celine Dions kraftballade My Heart Will Go On stakk av med mer oppmerksomhet. Det mest imponerende er kjemien mellom Kate Winslet og Leonardo Di Caprio. Titanic var verdens dyreste film da den kom i 1997, men den type magi kan ikke kjøpes for penger. Husk lommetørkle!

Lei filmen i Filmleie hos RiksTV. Finnes også hos Apple TV+  

Once Upon A Time in America (1984)

Regissør: Sergio Leone

Med: Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Joe Pesci, Burt Young

Lengde: 3 timer og 49 minutter

Gir selveste Gudfaren hard konkurranse i å være tidenes mest episk anlagte gangsterdrama. En aldrende tøffing (Robert De Niro) gjenoppsøker oppvekstens Lower East Side på Manhattan og minnes hvordan han og kompisene gikk fra småpøbler til krimkonger. Regissør Sergio Leone var mest kjent for stilfulle og voldelige popart-westerns med Clint Eastwood, men dette er hans definitive mesterverk. Med uforglemmelig musikk fra hans faste samarbeidspartner, komponisten Ennio Morricone. Soundtracket ble spilt på settet for å gi skuespillere og stab den rette stemningen. Det smitter.

Snaue fire flyr faktisk av gårde, handlingen foregår på fire ulike tidsplan gjennom 1900-tallet. Leone hadde i utgangspunktet tenkt å bruke det omfattende materialet til å lage to tretimers filmer, men fikk nei av produsenten. Det betyr at du kan ligge ekstra lenge i sofaen uten å bytte film!

Lei filmen i Filmleie hos RiksTV. Finnes ogsåå hos SF Anytime, Apple TV+ og Amazon Prime 

Vil du ha flere film- og serieanbefalinger? 
Få flere anbefalinger her.