• Veep-HBO-Nordic

5 politiske serier du må se under den amerikanske valgkampen

Hva med litt fiktiv politisk underholdning som både gir et innblikk i - og en pause fra - en politisk hverdag som fremstår mer og mer som en sirkusforestilling? Her får du en variert bukett serier, som tar deg med inn i medienes, storpolitikkens og maktens korridorer.

The Newsroom (2012 - 2014)

Sjanger: Drama
Regissør: Aaron Sorkin
Med: Jeff Daniels, Sam Waterston, Adina Porter, Emily Mortimer, Olivia Munn
Antall sesonger: 3 sesonger

I denne serien får vi være flue på veggen i nyhetsredaksjonen til mediehuset ACN Network. Vi møter det hardtslående nyhetsankeret Will McAvoy, spilt av Jeff Daniels, hans produsent og resten av redaksjonen. Manuslegenden Aaron Sorkin står bak, så serien har naturlig nok mange fans, til tross for at kritikerne var mer lunkne til den. Det bedret seg litt i sesong 2 og 3. Amerikansk mediehverdag anno 2020 er mildt sagt annerledes enn den norske, så hva som er realistisk og ikke, er kanskje mindre viktig når man skal bedømme underholdningsfaktoren? For Sorkin treffer også ofte blink med sine betraktninger av den fjerde statsmakt, og på bakrommet har pressekollegene nok av utfordringer på det personlige plan til at vi lar oss rive med.

Strømmes hos HBO Nordic

Er du glad i et skikkelig seriemaraton? Med vår bestselgende TV-pakke får du strømmegiganten HBO Nordic inkludert! Les mer om RiksPakken her. 

House of Cards (2013–2018)

Sjanger: Drama
Regissører: James Foley, David Fincher med flere
Medvirkende: Robin Wright, Kevin Spacey, Michael Kelly, Cody Fern, Diane Lane, Greg Kinnear
Antall sesonger: 6 sesonger

Serien som drar oss med dypt inn maktspillet i Det hvite hus, og som ble lagt ned etter anklagene mot Kevin Spacey i kjølvannet av #metoo. Han fikk sparken og sesong 6 ble utsatt, skrevet om og hans rollefigur Frank Underwood fjernet. Seriens siste sesong er således mulig å se uten bismak. Her er det Robin Wright, som spiller hans kone Claire Underwood, som får skinne. Som nyinnsatt president følger vi hennes maktkamp som verdens mektigste kvinne. For som vi har lært i tidligere sesonger: hun kan være relativt beinhard og kynisk hun også. Sesong 5 sluttet med at Claire brøt den fjerde veggen og så rett i kamera (Franks signatur i serien) og sa: - My turn. Og det passer jo relativ bra med både virkelighetens hendelser og hashtagger.

Strømmes hos Netflix

Veep (2012-2019)

Sjanger: Komedie, Satire
Regissør: Armando Iannucci
Medvirkende: Anna Chlumsky, Tony Hale, Julia Louis-Dreyfus, Matt Walsh, Reid Scott
Antall sesonger: 7 sesonger

En sylskarp, kritikerrost og prisvinnende serie med Seinfeld-legende Julia Louis-Dreyfus i hovedrollen som visepresident Selina Meyer. Satiren og humoren er både vill, grenseløs og treffende på samme tid og med sine raske og ekstremt velskrevne dialoger, er det bare å hoppe på denne berg-og-dalbanen og la seg underholde. I løpet av sine sju sesonger skifter serien karakter flere ganger, men klarer hele tiden å fornye seg - uten at hverken banningen eller parallellene til virkelighetens politiske landskap mister sin kraft. Dette deilige avbrekket fortjener du i annerledesåret 2020.

Strømmes hos HBO Nordic

The Handmaid's Tale (2017- )

Sjanger: Drama, Fantasy, Science fiction
Regissør: Bruce Miller
Medvirkende: Elisabeth Moss, Amanda Brugel, Madeline Brewer
Antall sesonger: 3 sesonger

Framtiden er mørk i seriefilmatiseringen av Margaret Atwoods dystopiske roman. Både boka og serien har gjort rent bord og tatt grovt for seg av gjeve statuetter på prisutdelingene. I det totalitære samfunnet Gilead, som tidligere var USA, er det kvinnene som blir utnyttet og undertrykket på det groveste. Miljøkatastrofer har ført til en stupende fødselsrate, og de få gjenværende fertile kvinnene, anses som statens eiendom. Men, tvangstrøyen dette umenneskelige samfunnet gir, bringer også fram en indre styrke i karakterene, som gir serien eksplosiv kraft. En av disse “fødselspikene” er Offred, spilt av en strålende Elisabeth Moss, som kun har ett mål: å finne igjen sin forsvunne datter. Den etterlengtede sesong 4 ble korona-utsatt og kommer i 2021.

Strømmes på HBO Nordic

Borgen (2010-2013)

Sjanger: Drama
Regissører: Louise Friedberg, Jesper W. Nielsen med flere
Medvirkende: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Emil Poulsen
Antall sesonger: 3 sesonger

Vi avslutter med denne glimrende, danske klassikeren. Det blir litt som å komme hjem, etter en lang og slitsom reise på tvers av USA. For på det danske politiske “bjerget” er luften friskere og utsikten kan sammenlignes bedre med den vi ser i det politiske landskapet her hjemme. Men når danskene trykker på dramaknappen, går det utenpå det meste. Sidse Brabett Knudsen er rå i rollen som landets første kvinnelige statsminister, Birgitte Nyborg. Det er bare å stålsette seg, for allerede i åpningsepisoden får vi se hvordan hun på sjokkerende vis manøvrerer seg fram i det politiske spillet. Gjennom tre magiske sesonger utforsker serieskaper Adam Price hennes reise til makten og hvordan den forandrer henne. Tidligere i år ble det annonsert at sesong 4, med Nyborg som justisminister, kommer i 2022.

Strømmes hos Netflix