• Regissør-Steven-Spielberg

Regissørportrett: Steven Spielberg

Vi blir bedre kjent med tre ganger Oscar-vinner Steven Spielberg er en av filmhistoriens aller største regissører.

Blant de mange kjente filmene 73-åringen har laget finner vi Schindlers liste, Indiana Jones-filmene, Haisommer, Nærkontakt av tredje grad, E.T. the Extra-Terrestrial, Jurassic Park og Ready Player One. Filmene hans kjennetegnes av barnslig glede, virkelighetsflukt og fantasi. Han har en forkjærlighet for action- og eventyrsjangeren, samtidig som han behersker alle sjangre. Vi ser nærmere på Spielbergs lange og innholdsrike karriere.  

Snek seg inn på Hitchcock-sett

Steven Spielberg ble i svært ung alder glad i filmmediet og fant fort sine favorittregissører, som John Ford, David Lean og Alfred Hitchcock. I en alder av 12 år begynte bestemte han seg for å lage kortfilmer. En av de mest kjente er Amblin' (1968), som senere ble navnet på produksjonsselskapet hans. Etter å ha flyttet fra Phoenix til Los Angeles fikk han en deltidsjobb hos Universal Studios. Han benyttet anledningen til å snike seg inn på flere av filmsettene, blant annet til Torn Curtain hvor han fikk se selveste Alfred Hitchcock instruere Julie Andrews. Men før han visste ordet av det, ble han kastet ut!

Universal lot seg imponerende av den unge filmskaperen. Han fikk dermed prøve seg som regissør av serier som Night Gallery, Marcus Welby, M.D. og Columbo før han i 1971 endelig fikk lage sin første helaftens spillefilm - Duel.

Spillefilmdebut om terror bak rattet

Duel hadde et budsjett på knappe 450.000 dollar, men Spielberg klarte å få svært mye ut de begrensede midlene. Resultatet ble en ytterst effektiv og drivende godt fortalt thriller om en den reisende forretningsmannen David Mann (Dennis Weaver) som blir forfulgt av en fryktinngytende 40-tonns lastebil.

Filmen var opprinnelig laget for TV. Men ettersom filmen ble så bra, valgte kinoer verden rundt, inkludert her hjemme, å sette opp den. Den høstet gode kritikker og fikk flere nominasjoner, deriblant Golden Globe for Beste TV-film. I dag har Duel kultstatus og den har flere ganger blitt kåret til en av filmhistoriens mest skremmende filmer. Vi kan love at lastebiler aldri det samme etter å ha sett denne filmen!

Se traileren til Duel her!

Noen år senere kom Spielberg med sin andre spillefilm, det gripende krimdramaet The Sugarland Express med Goldie Hawn og William Atherton i hovedrollene. De spiller et foreldrepar som tar en politimann som gissel og flykter gjennom USA for å finne sønnen sin før ham blir plassert i et fosterhjem. The Sugarland Express ble en enda større kommersiell suksess enn Duel. Den ble også tatt ut til flere filmfestivaler, blant annet i Cannes hvor den konkurrerte om den gjeve prisen Gullpalmen.

Se traileren til The Sugarland Express her! 

For øvrig kan vi nevne at The Sugarland Express markerte det første samarbeidet mellom Spielberg og komponisten John Williams. Samarbeidet har mildt sagt vært fruktbart og resultert i en rekke store musikalske høydepunkter. Tenk bare på de berømte kjenningsmelodiene til Indiana Jones, Catch Me If You Can, Haisommer, Hook og Jurassic Park! Vi kan knapt tenke oss mer perfekt filmmusikk.

Visste du at du kan leie The Sugarland Express i RiksTVs Filmleie? Les mer om Filmleie og og hvordan du får tilgang til vårt store underholdningsunivers her! 

Filmen som skulle endre alt

Den filmen som virkelig skulle sette Spielberg på kartet, var Haisommer. Filmen er basert på boken med samme navn hvor handlingen er lagt til den lille kystbyen Armin som plutselig får uventet besøk av en stor menneskeetende hai. Opptakene ble svært krevende for Spielberg som utviklet posttraumatisk stresslidelse på grunn av det enorme presset.

De omfattende opptakene på havet og tekniske problemene med de mekaniske haiene førte til at budsjettet ble sprengt flere ganger. For å sette det i et perspektiv: Innspillingen varte 100 dager lenger enn planlagt! Det likte de ansatte på settet svært dårlig, og de var såpass misfornøyde med jobben til Spielberg at de gav filmen kallenavnet Flaws. Det så virkelig mørkt ut for Haisommer.

Men til tross for en trøblete vei til mål, ble Haisommer en kommersiell suksess uten sidestykke i historien. Som første film i historie passerte den 100 millioner dollar i omsetning på amerikanske kinoer. Den sikret seg også flere Oscar-statuetter, deriblant for beste musikk. Det er vel få strofer fra filmhistorien som er så kjent som den fra Haisommer. Spielberg kunne le hele veien til banken og han fikk evig kunstnerisk frihet.

Filmen Haisommer kan leies i RiksTVs Filmleie. 

Den nå genierklærte regissøren hadde alltid hatt en stor fascinasjon for verdensrommet og overnaturlige vesener. Han valgte derfor å skrive og regissere Nærkontakt av tredje grad om elektrikeren Roy Neary (Richard Dreyfuss) som får livet snudd på hodet da han oppdager en UFO. Det var åpenbart at Spielberg igjen hadde skutt gullfuglen: Nærkontakt av tredje grad føk rett til topplistene og spilte inn over 300 millioner dollar på verdensbasis.

Noe av det beste med filmen er fotograf Vilmos Zsigmonds fantastiske foto, skildringen av Roys familie og de innovative spesialeffektene, utviklet av Douglas Trumbull, som tidligere blant annet hadde jobbet på filmer som 2001: En romodyssé. Fascinasjonen for utenomjordiske skapningen skulle følge Spielberg resten av karrieren, noe vi blant annet ser i A.I. Artificial Intelligence og War of the Worlds.

Nærkontakt av tredje grad kan strømmes på Netflix 

En ny actionhelt blir født

Spielberg hadde lenge hatt en drøm om å regissere en James Bond-film, faktisk helt siden han så Goldfinger som liten gutt. Han bestemte seg for å ta kontakt med Bond-produsenten Albert R. Broccoli, men skuffelsen ble stor da produsenten mente han var for ung. Spielbergs gode venn George Lucas, som nettopp hadde fullført Star Wars Episode V: Imperiet slår tilbake, foreslo at de kunne lage deres egen versjon av Bond: nemlig Indiana Jones.

Men hvem skulle spille den kjekke arkeologien med fedorahatt og lærpisk? Peter Coyote og Tom Selleck var blant navnene som ble vurdert. Selleck ble faktisk tilbudt rollen og han hadde veldig lyst til å spille Indiana Jones, men måtte takke nei fordi han var kontraktsbundet til å spille i TV-serien Magnum, P.I. Rollen gikk i stedet til Harrison Ford. Og for et resultat det ble!

Indiana Jones og jakten på den forsvunne skatten er en av tidenes beste actionfilmer med masse barnslig glede, skumle insekter og vågale stunts, blant annet scenen hvor Jones henger på lastebilen i ørkenen. Filmen ble den mest sette filmen i 1981. Spielberg og Lucas gikk derfor raskt i gang med å utvikle to oppfølgere, Temple of Doom og Indiana Jones and the Last Crusade, som kom ut i henholdsvis 1984 og 1989. Den foreløpig siste Indiana Jones-filmen Kingdom of the Crystal Skull ble lansert i 2008 og fikk lunkne anmeldelser, som savnet magien fra den originale trilogien.

Indiana Jones og jakten på den forsvunne skatten, Indiana Jones and the Temple of Doom og Indiana Jones and the Last Crusade kan leies i RiksTVs Filmleie. De kan også strømmes hos HBO Nordic og Netflix. 

Søte vesener fra det ytre rom

Spielberg fulgte opp Indiana Jones-suksessen med den sjarmerende E.T. - gjesten fra verdensrommet. Filmen følger den unge gutten Elliott og vennegjengen som hjelper romvesenet E.T. med å komme hjem, med myndighetene hakk i hæl. Dette er en film som har «alt»: Eventyrlig spenning, rørende scener (vi feller noen tårer hver gang vi ser filmen), John Williams fortryllende musikk og noen aldeles sjarmerende prestasjoner av de unge skuespillerne. E.T. er Spielberg på sitt aller beste.

E.T. - gjesten fra verdensrommet kan leies i RiksTVs Filmleie. Den kan også strømmes hos Netflix, Viaplay eller C More.

80-tallet var også tiåret hvor Spielberg begynte å produsere en rekke filmer. Blant dem finner vi The Goonies, Gremlins, Hvem lurte Roger Rabbit? og Tilbake til fremtiden-trilogien, som alle ble store publikumsfavoritter.

Banebrytende dinosaurer

I Spielberg store 90-tallsblockbuster Jurassic Park foregår handlingen på en temapark med levende dinosaurer. Millionæren John Hammond, spilt av Richard Attenborough, har invitert noen få utvalgte personer til en eksklusiv snikktitt. Idyllen blir imidlertid brutt da dinosaurene går amok og begynner å angripe menneskene!

Filmens blanding av dirrende spenning, uhyggelige stemning og ikke minst banebrytende data-animerte effekter var en suksessoppskrift. Jurassic Park endte opp med å bli tidenes mest innbringende film med en inntjening på ufattelige 900 millioner dollar. Rekorden varte noen år før James Cameron «sjøsatte» Titanic på kinoene.

Jurassic Park-filmene kan leies i RiksTVs Filmleie. De kan også strømmes hos C More og Viaplay. 

Spielberg har fortsatt å lage underholdningsfilmer. De siste tjuefem årene har han også laget en rekke filmer med alvorlig tematikk. Hans kanskje sterkeste drama er Schindler's List. Denne filmen forteller historien om forretningsmannen Oskar Schindler som reddet over 1000 jøder unna Holocaust. Svart-hvitt-dramaet, som ble lansert samme året som Jurassic Park, grep en hel verden og vant hele syv Oscar-statuetter.

Og det er ingen ting som tyder på at Spielberg skal pensjonere seg med det første. I nærmeste fremtid skal han produsere den nye Indiana Jones-filmen. Deretter gir han seg i kast med filmatiseringen av den prisbelønnede boken The Kidnapping of Edgardo Mortara med Mark Rylance (Bridge of Spies) i hovedrollen.

Om du vil bli enda bedre kjent med mesterregissøren produserte HBO en god dokumentar om Spielberg i 2017 som absolutt er verd å få med seg. Dokumentaren kan du se her.