• The-Sopranos-HBO

Serieklassikere du har tid til å se nå

Litt ekstra tid hjemme gir en gylden anledning til å se seg opp på historiens store serieklassikere. Her har vi plukket ut flere gode titler som må du må få med deg!

1. The Sopranos (6 sesonger)

Serieskaper: David Chase
Med: James Gandolfini, Lorraine Bracco, Edie Falco med flere
År: 1999-2007

The Sopranos markerte, sammen med The Wire (2002–2008) og Six Feet Under (2001-2005), starten på gullalderen for TV-drama. Dette er med andre ord en stor TV-klassiker. Ja, kanskje en av de aller største i historien.

Vi blir kjent med den New Jersey-baserte mafiasjefen Tony Soprano (James Gandolfini) som utfører de grusomste handlinger, samtidig som han går til terapi for å få hjelp med sine panikkanfall. Vi følger også hans familie, kollegaer og fiender.

Noe av det mest geniale med serien, skapt av David Chase, er at man som seer sympatiserer med Tony tross for at han er kriminell. Dette er takket være både Chases eksepsjonelt gode manus og Gandolfinis glimrende rolleprestasjon. Serien har et stort persongalleri, følger mange parallelle handlinger og vi får et ytterst fascinerende innblikk i den amerikanske mafiaen. Det gjør The Sopranos til en meget engasjerende serie og vi sitter som klistret til TV-skjermen fra første minutt.

Strømmes på HBO Nordic

Er du glad i klassiske TV-serier? Med HBO Nordic inkludert i vår bestselgende TV-pakke kan du fråtse i gode serier! Les mer om RiksPakken her. 

2. Friends (10 sesonger)

Serieskaper: David Crane, Marta Kauffman
Med: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer
År: 1994-2004

Det er over 25 år siden Friends først gikk på lufta, men serien har fortsatt en stor følgerskare og den tiltrekker seg stadig nye fans. Og det er lite som tyder på at interessen daler. For nylig sikret HBO seg rettighetene til serien og måtte punge ut med ufattelige 425 millioner dollar.

Vi er blant dem som heller aldri blir lei av Friends som har alt det en god situasjonskomedie skal ha: Den er full av komiske poeng, ukomplisert underholdning og høy feelgood-faktor. Og så klart – ikke minst Ross, Rachel, Joey, Monica, Chandler og Phoebe, som for lengst har gått inn i historien som noen av de mest sjarmerende TV-karakterene.

Strømmes på Netflix

3. Six Feet Under (5 sesonger)

Serieskaper: Alan Ball
Med: Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy med flere
År: 2001-2005

Six Feet Under er en TV-klassiker som vi stadig vender tilbake til. For få serieskapere har laget et like engasjerende og godt familiedrama som Alan Ball (American Beauty, True Blood).

Handlingen er sentrert rundt to brødre, spilt av Peter Krause og Michael C. Hall, som tar over et begravelsesbyrå i Los Angeles. Vi blir også kjent med de andre familiemedlemmene og de utfordringene de strever med.

Dette er en usedvanlig velfortalt serie som på en underholdende måte skildrer temaer som død og religion. Den balanserer fint mellom mørk humor og sårt alvor, samtidig som skuespillerne spiller så godt og troverdig at man blir oppriktig glad i karakterene.

Strømmes på HBO Nordic

4. Hotell i særklasse (2 x 6 episoder)

Serieskaper: John Cleese, Connie Booth
Med: John Cleese, Prunella Scales, Andrew Sachs
År: 1975-1979

Den BBC-produserte serien Fawlty Towers, eller Hotell i særklasse som den heter på norsk, må være en av tidenes beste situasjonskomedier. John Cleese gjør en av sine beste roller som den eksentriske Basil Fawlty som sammen med kona Sybil (Prunella Scales) driver et hotell på den engelske sørkysten. Det er langt fra enkelt å drive dette hotellet hvor problemene står i kø for Basil og hans personale.

Med vittige replikker og skuespillere som behersker fysisk humor til fingerspissene er Hotell i særklasse stor underholdning. Det ble faktisk kun laget 12 episoder, men serien har oppnådd kultstatus og får stadig nye tilhengere. Senest i fjor da britiske kritikere kåret Hotell i særklasse til den beste britiske komedieserien noensinne laget.

Strømmes på TV 2 Sumo og C More 

5. Seinfeld (9 sesonger)

Serieskaper: Larry David, Jerry Seinfeld
Med: Jerry Seinfeld, Jason Alexander, Julia Louis-Dreyfus, Michael Richards
År: 1989-1998

Gjennom ni sesonger deler stand-up-komikeren Jerry Seinfeld og resten av det fantastiske persongalleriet underfundige hverdagsbetraktninger fra New York. Seinfeld ble en enorm seersuksess, også her hjemme på TV 2, og ble et enormt populærkulturelt fenomen. Den gjorde Seinfeld til megastjerne nærmest over natten. Julia Louis-Dreyfus, Jason Alexander og Michael Richards ble også berømte for sine legendariske roller.

Noe av det mest geniale med serien er dens såkalte «ingenting-humor». Seinfeld og Davids kompromissløse håndverk skinner igjennom hele verket. Ledelsen i NBC lot de første episodene gå på tross av stor skepsis til serien. Det må sies å være en, i ettertid, en av TV historiens beste beslutninger.

Seinfeld er siden av Friends 1990-tallets beste sitcomserie.

Strømmes på Viaplay, C More og TV2 Sumo

6. The Persuaders! (24 episoder)

Serieskaper: Robert S. Baker
Med: Tony Curtis, Roger Moore, Laurence Naismith
År: 1971-1972

Før Roger Moore tok på seg smokingen for James Bond-rollen spilte han sammen med Hollywood-legenden Tony Curtis i den britiske serien The Persuaders!, eller som den heter på norsk – Gullguttene.

Serien følger de to velkledde millionærene Lord Sinclair og Danny Wilde på oppdrag i inn- og utland. Sinclair og Wilde kjører raske biler (henholdsvis en Aston Martin DBS og Dino 246 GT), omgir seg med vakre kvinner og sjekker inn på de dyreste hoteller – deriblant Grand Hôtel i Stockholm. Som dere skjønner er dette en serie med flere Bond-aktige elementer.

Flere Bond-folk jobbet faktisk på The Persuaders!. Blant dem er regissøren Peter Hunt (On Her Majesty's Secret Service) og komponisten John Barry som laget seriens kjente temalåt. Moore og Curtis har fantastisk kjemi. De utgjør det perfekte radarparet i en av TV-historiens stiligste serier.

Strømmes på YouTube