• Kevin-Costner-Yellowstone

Serietips: Den beste TV-underholdningen i september

Disse seriene gleder vi oss til nå!

Uløste kriminalsaker, Danser med ulver-stjernen Kevin Costner tilbake på hesteryggen, kanadisk sitcom og en forvirret Jude Law på en øde øy. Dette og mer til står på strømmemenyen for september. 

Mysteriet Marianne S01 (TV 2 / TV 2 Sumo)

Premieredato: 1. september
Sjanger: Dokumentar
Regissør: Anne Marte Adolfsen
Medvirkende: Ola Thune, Jørn Lier Horst

TV2 fortsetter sin True Crime-satsning med Mysteriet Marianne som tar utgangs-punkt i en av de største uløste kriminalsakene i norsk historie: Forsvinningen av seks år gamle Marianne i Risør i 1981. Hun ble sporløst borte en sommerdag etter at hun gikk til den lokale butikken for å kjøpe is og godteri. Siden har ingen sett henne. Det store spørsmålet er selvfølgelig om det er mulig å finne svar på gåten – nesten 40 år senere.

Produsentene i Novemberfilm – skaperne av «Norge bak fasaden» - har brukt flere år på dokumentarserien. De har snudd alle steiner og presenterer nye funn. I dokumentarserien møter vi kilder som tidligere Kripos-etterforsker Ola Thune og forfatter og tidligere politileder Jørn Lier Horst.

Vår bestselgende TV-pakke er full av gode serier! Med både HBO Nordic og Paramount+ inkludert får du tilgang til mye TV-snadder. Les mer om RiksPakken her.

Schitt's Creek S01-06 (C More, TV2)

Premieredato: 1. september
Sjanger: Komedie
Regissør: Paul Fox, Dan Levy, med flere
Skuespillere: Eugene Levy, Catherine O'Hara, Dan Levy

Utover høsten kan du glede deg til en god, gammeldags sitcomserie. Om du allerede har binget deg gjennom alle sesongene av Modern Family, Grace & Frankie, 30 Rock og ønsker å se noe tilsvarende, vil vi varmt anbefale Schitt's Creek. Serien er laget av American Pie-skuespiller Eugene Levy og hans sønn Dan Levy.

I denne herlig underholdende og deilig ukompliserte serien møter vi familien Rose som er vant til et liv i sus og dus. Men plutselig mister de hele formuen og livet tar en helt ny vending! De ser seg nødt til å flytte til den lille byen Schitt’s Creek, som familiefaren Johnny (Eugene Levy) en gang kjøpte på tull. Serien gikk opprinnelig på lufta i perioden 2015-2020 og består av seks sesonger. Den har fått mange utmerkelser og nominasjoner, deriblant en rekke Emmy-nominasjoner.

Young Wallander S01 (Netflix)

Premieredato: 3. september
Sjanger: Krim
Regissør: Ole Endresen, Jens Jonsson
Skuespillere: Adam Pålsson, Leanne Best, Richard Dillane

Vi trodde vel egentlig at Nordic Noir-bølgen var litt på hell, men så feil kan man ta! Sammen med Netflix har produksjonsselskapet Yellow Bird (Millenium-filmene) laget en helt ny serie – en såkalt «reboot» - om Kurt Wallander. Rollen har tidligere blitt gestaltet av både Krister Henriksson og Kenneth Branagh. Denne gangen spiller det unge stjerneskuddet Adam Pålsson (Tørk aldri tårer uten hansker) rollen som den legendariske etterforskeren fra Ystad.

I serien kommer den unge Wallander rett fra politiskolen og får mer enn nok av utfordringer å bryne seg på. Serien er svært vellaget, deilig mørk og filmatisk i uttrykket, blant annet takket være arbeidet til det norske teamet - fotografen Gaute Gunnari (Frikjent, Den siste revejakta, Tynn is) og regissøren Ole Endresen (Bulletproof).

Penance S01 (C More)

Premieredato: 8. september
Sjanger: Krim
Regissør: Maurice Sweeney
Skuespillere: Julie Graham, Nico Mirallegro, Neil Morrissey

Den nye, britiske krimserien Penance er skapt av Kate O'Riordan (Mr Selfridge). I hennes nye serie møter vi Julie Graham – kjent fra Shetland - i rollen som moren Rosalie Douglas. Hun sliter med ekteskapet etter at sønnen plutselig gikk bort. Situasjonen blir heller ikke bedre når tenåringsdatteren blir mer og mer fortvilet. Rosalie finner trøst i den unge mannen Jed (Nico Mirallegro). Han flytter raskt inn hos familien og Rosalie får det bedre. Men er egentlig alt som det virker på overflaten? Penance er en glitrende krimthriller om seksuell besettelse, familiehemmeligheter og svik.

The Third Day S01 (HBO Nordic)

Premieredato: 15. september
Sjanger: Drama / krim
Regissør: Philippa Lowthorpe
Skuespillere: Jude Law, Naomie Harris

Jude Law er virkelig i storform om dagen etter glimrende prestasjoner i både The New Pope og The Rhythm Section. Den 47-år gamle briten har rollen som Sam i den helt nye serien The Third Day, som består av tre deler – «Summer» «Autumn» og «Winter» - med tre episoder i hver. Den andre delen, «Autumn» vil forøvrig bli noe helst spesielt og vil bli fortalt i form av en teaterlignende live-event in London.

Sam (Jude Law) besøker en øy full av hemmeligheter utenfor den britiske kysten. Han kommer etter hvert i konflikt med de lokale innbyggerne som gjør alt det de kan for å bevare gamle tradisjoner. I seriens andre del møter vi Naomie Harris (kjent som sekretæren Miss Moneypenny i de nye Bond-filmene) som Helen. Også Helen tar turen til øya på jakt etter svar. Men oppholdet blir ikke som forventet...

Dette er en velprodusert serie med mange uventede vendinger, en særegen stemning og svært imponerende prestasjoner av to av Storbritannias fremste skuespillere. Samtlige episoder er regissert av Philippa Lowthorpe (The Crown).

We Are Who We Are S01 (HBO Nordic)

Premieredato: 15. september
Sjanger: Drama
Regissør: Luca Guadagnino
Skuespillere: Faith Alabi, Vittoria Bottin, Francesca Scorsese

Den Oscar-nominerte regissøren Luca Guadagnino er en av våre favorittregissører. Han er en usedvanlig allsidig regissør og har skapt noen helt utsøkte filmer som I Am Love, Call Me by Your Name og Suspiria. Nå er han endelig klar med en fortelling la-get for TV-skjermen: We Are Who We Are. I denne miniserien blir vi kjent med to amerikanske ungdommer bosatt på en amerikansk militærbase i Italia.

Det å være ungdom er ikke alltid lett, og serien utforsker både kjærlighet, vennskap og identitet. Et tema som Guadagnino er veldig god til å skildre. På rollelisten finner vi spennende, nye navn som Faith Alabi, Vittoria Bottin og Francesca Scorsese (jepp, hun er datteren til Martin Scorsese!), i tillegg til etablerte skuespillere - deriblant Boys Don't Cry og Kids -stjernen Chloë Sevigny.

Yellowstone S03 (Paramount+)

Premieredato: 1. september
Sjanger: Drama
Regissør: Taylor Sheridan
Skuespillere: Kevin Costner, Wes Bentley, Kelly Reilly

Westernsjangerens død har blitt spådd flere ganger opp gjennom historien. Så kommer det plutselig produksjoner som revitaliserer sjangeren. Yellowstone er en sånn serie. Med denne serien vender Kevin Costner (Wyatt Earp, Open Range) tilbake på hesteryggen i rollen som rancheieren John Dutton, som sammen med familien bor ved grensen til den største og eldste nasjonalparken i USA, nemlig Yellowstone.

Livet ute på prærien er hardt og familien opplever press og trusler fra nær sagt alle kanter - enten det er fra urfolk, mektige oljeselskaper eller korrupte politikere. Yellowstone er en knalltøff og visuelt gjennomført serie med såpass mange spennende elementer at du garantert ikke vil kjede deg. Og det å se Costner i en stor og bærende rolle igjen, er en sann fryd. Et triumferende skuespillercomeback! Det er heller ingen ulempe at også de øvrige skuespillerne som Wes Bentley (American Beauty) og Kelly Reilly (True Detective) leverer knallsterke prestasjoner.

Psst! Paramount+ er inkludert i vår bestselgende TV-pakke. Les mer om RiksPakken her.

Interrogation S01 (C More)

Premieredato: 18. september
Sjanger: Krim
Regissør: Ernest R. Dickerson, Patrick Cady
Skuespillere: Peter Sarsgaard, Kyle Gallner

Får vi noen gang nok av krimserier basert på virkelige hendelser? Svaret vårt er et rungende nei! De beste seriene innenfor denne sjangeren byr på såpass mye neglebitende spenning at vi sitter som klisteret til skjermen. 

Den nye miniserien Interrogation er definitivt en slik serie. Golden Globe-nominerte Peter Sarsgaard - som neste år blir i å se i The Batman – har hovedrollen som etter-forskeren David Russell. Handlingen spenner over 30 år og vi følger en kriminalsak hvor en mann med rusproblemer ble dømt til fengsel på livstid for drapet på sin mor. Russell tror imidlertid ikke han er skyldig. Det er flere unike ting ved denne serien: Hver episode basert på ekte avhør, og de første ni episodene kan ifølge serie-skaperne sees i tilfeldig rekkefølge. Det må sies å være et ganske snedig og originalt fortellergrep!